szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csavargók a gyom ellen

Sulyok Józsefné, 2012. júl. 10.


A nemkívánatos vadnövények főként a kert szabad felületére telepednek be. A bajor kertészeti akadémia egy kényelmes módszert javasol a növények kordában tartására: egyszerűen ültessünk olyan virágos évelőket, amelyek maguk is bőségesen szétszórják a magvaikat, és ez által kitölthetik az ágyás szabadon maradt helyeit.

Csavargók a gyom ellen

A legismertebb csavargók közé tartozik a harangláb, amely kora nyáron tündérszerű virágaival minden lehetséges kertzugot megszépít. Nagyjából ugyanabban az időpontban virágzik a díszhagyma, amely a napos helyeket és a vízáteresztő talajt részesíti előnybe. Szintén a meleget szereti a sarkantyúvirág, amelynek rózsaszín vagy fehér virága egészen kora őszig tart. A nyáron virágzó rezes hölgymál előszeretettel telepszik meg a száraz, köves rézsűkön. A lila ökörfarkkóró, melyek magoncainak virágszíne eltérő, viszont minden évben más helyen üti fel a fejét. A gyűszűvirág az árnyékos kertrészeket foglalja el, akárcsak a törpe keltike, amely márciustól áprilisig virágzik. A parlagi pereszlény virága nem feltűnő ugyan, de a méhek nagyon szeretik.


Hagyjuk beérni a magokat


Ahhoz, hogy a növények kellő mennyiségű utódról gondoskodjanak, az elhervadt virágokat meg kell hagyni, hogy a magok beérjenek. Aki szeretne besegíteni, a szabad felületek fölött rázza ki a magtokokat. Szárazságban a kezdeti időszakban öntözni kell. 
 

Fontos tennivaló júliusban


A többször virágzó rózsák elhervadt virágait, illetve virágernyőit vágjuk le az első teljesen kifejlett ötös levélcsoport fölött, és azután trágyázzuk meg a növényt.
A hónap elején még elvethetők a kétéves növények. A gyengén virágzó nőszirmot virágzás után osszuk szét, és ültessük el más helyre, illetve a talajt javítsuk fel komposzttal.

 

Meténg otthoni szaporítása


Árnyékos, száraz helyen a meténget előszeretettel használják elnyűhetetlen talajtakarónak. A törpecserjét most nagyon könnyen lehet szaporítani dugványról. Válasszuk le a hajtásokat az anyanövényről, és vágjunk kb. 10 cm hosszú darabokat belőle. A felső levélpár kivételével minden levelet távolítsunk el, és a dugványokat nyomjuk nedves hajtató-földdel megtöltött cserépbe. A cserépre húzzunk átlátszó műanyag zacskót, és tegyük meleg helyre, ahol nem éri tűző nap. A földet tartsuk enyhén nedvesen.

 

Ültessünk téltűrő fuksziát


A fuksziák között sok olyan van, amelyet ki lehet ültetni az ágyásba. Közéjük tartoznak az olyan vad fajok, mint a Fuchsia magellanica, a Fuchsia regia var. reitzii, valamint némelyik nemesített változat, melyet ezekből tenyésztettek ki. A díszcserje jól fejlődik normál, vízáteresztő talajon, és elegendő nedvesség mellett napos helyre is ültethető. Az ültetésre június és július között kell sort keríteni. Tökéletes kísérőnövényei az örökzöld talajtakarók (meténg, borostyán, berki pimpó), amelyek biztosítják a természetes téli védelmet, nyáron pedig a gyökérzóna árnyékolását. Ősszel a cserjét vágjuk vissza kb. 30 cm magasságig. Tavasszal takarékosan trágyázzuk meg, majd még egyszer a virágzás kezdete előtt.

 

Elegáns indiánrózsa


A háromlevelű indiánrózsa júniustól júliusig fehér, csillag formájú virágokkal hívja fel magára a figyelmet melyen nagy számban nyílnak, laza bugákat alkotva. A rózsafélék családjába tartozó növény második csúcspontja ősszel van, amikor levelei ragyogó narancssárga színt öltenek. Felálló, bokros növésével a télálló évelő majdnem bokornak hat. Helytől függően a hármaslevelű indiánrózsa 50-140 cm magasra nő. Előnybe részesíti a félárnyékot, valamint a vízáteresztő, kellőképpen nedves és mészben szegény talajt.

 

Kaktuszok a kertben


Március ás augusztus között legjobb elültetni a téltűrő kaktuszokat. A napos hely mellett az ágyás megfelelő előkészítése is döntő a növények életképességének szempontjából. Először ássunk fel és távolítsunk el egy kb. 50 cm vastagságú földréteget, a helyét pedig töltsük fel 20-30 cm vastagon sóderrel vagy kaviccsal, ez lesz a drenázs. Ezután következik az ültető-közeg, ami egy rész földből (jó minőségű kerti föld, virágföld) és két rész ásványi anyagból (finom és durva összetevők vegyesen, pl. mosott homok, téglatörmelék-zúzalék, agyag-granulátum, kavics, sóder) tevődik össze. Ez a réteg kb. 20 cm vastag kell, hogy legyen. 
 

Ne ültessük túl mélyre. A gyökérlabdát csak kb. félmagasságig helyezzük a földbe, majd a növények körül terítsünk szét sima felületű kavicsot vagy sódert kb. 5 cm vastag rétegben. Így biztosak lehetünk abban, hogy eső után a felület gyorsan felszárad.


Tipp! A kaktusz könnyen megfogható egy grillfogó segítségével.

 

Kapcsolódó cikk:

Ültetési naptár: július

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia