szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csempézés egyszerűen: újat a régire!

Szépzöld, 2011. febr. 21.


A fürdőszoba, konyha felújítása bizony nem csupán költséges, de adott esetben rengeteg törmelékkel, előkészítő munkával (pl.: vésés) jár. Legtöbbször ugyanis a régi burkolat leszedése során sok sitt, por termelődik, a bontási folyamat pedig értékes időt vesz el a tényleges felújítástól, csempézéstől. E problémákat kiküszöbölhetjük azzal, ha az új csempéket a régiek tetejére rögzítjük, az eredeti burkolat megbontása nélkül.

Csempézés egyszerűen: újat a régire!

Természetesen csempézni csak szilárd, ellenálló felületre lehet, így rendkívül fontos, hogy a régi burkolat viszonylag ép, nagyrész sérülésmentes legyen. Azonban, ha csupán egy-két csempelap törött el, vagy lazult meg, az még javítható. Ha amellett döntünk, hogy meghagyjuk az eredeti csempéket, számolnunk kell azzal, hogy nem nagyon van lehetőségünk a helyiség stílusán változtatni, az új csempézés is addig a magasságig tart majd, mint az előző, valamint a csapok, kiállások, csövek helye sem nagyon változhat (kivéve a flexibilis csöveknél). Tudnunk kell az is, hogy a "dupla" csempe-réteg miatt minimálisan ugyan, de csökken a fürdőnk vagy konyhánk belső tere, mely érintheti a berendezés, esetlegesen a beépített bútorok elhelyezését.

 

Az első lépés az új csempék felrakása előtt, hogy alaposan megvizsgáljuk a régi burkolat egyes elemeit, azaz végigkopogtatjuk felületüket, hogy melyik van meglazulva. A laza csempéket mindenképp le kell szednünk, és helyükre kiegyenlítő (cementes) habarcsot, vagy csemperagasztót kell felvinnünk. Amint ez megszáradt, a megmaradt burkolatot nagyon alaposan meg kell tisztítanunk. A legjobb ehhez erős súrolószert, szükség esetén vízkőoldót, kefét használunk, majd pedig alaposan leöblítjük a felületet. Győződjünk meg arról, hogy a régi burkolat teljesen szennyeződés-mentes, sem por, sem vízkő, sem zsiradék nincs rajta, különben az új burkolatunk nem fog jól tapadni.

 

Miután a régi csempék tiszták lettek, fel kell hordanunk a felületükre valamilyen tapadást elősegítő anyagot, úgynevezett kötő- vagy tapadóhíd-réteget. (Ma már több gyártó is előállít ilyen, speciális kötőanyagokat.) ezt a réteget általában ecsettel, vagy festőhengerrel szokás felvinni, mivel igen könnyen kezelhető, egykomponensű (diszperziós) folyadékról van szó, mely igen gyorsan is szárad. Használható esetleg még kétkomponensű epoxigyanta-alapozó is, de ez lassabban szárad, s kezelése sem olyan egyszerű. A száradást követően ne feledkezzünk meg a fokozottan vizesedő helyek (kádak, csapok szélei stb.) vízzáró réteggel való befedéséről (pl. vízzáró fólia) sem.

 

Az említett módon lekezelt felületre mindenképpen flexibilis csemperagasztóval kell rögzíteni az új burkolatot. Itt is, csakúgy, mint a hagyományos módon történő csempézésnél jó, már előre készítünk egy úgynevezett felrakási tervet, melyen pontosan meghatározzuk a csempék felrakásának módját. Amint a ragasztó megszáradt (2-3 nap), elkezdhetjük a fugázást is. Ehhez mindenképp érdemes távtartó kereszteket használni. A csempesor legfelső részénél és a sarkoknál pedig szükség lehet élzáró lécek alkalmazására is. Ha gyorsan és könnyedén szeretnék a régi csempénkre az újat felrakni, akkor járunk a legjobban, ha az eredeti méretűnél valamivel nagyobb lapokat választunk. Forrás: www.epitinfo.hu

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!