szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Cserép 1x1 Ebben és így tartsd!

Sulyok Józsefné, 2014. márc. 02.


Fontos, hogy a növényeink igényeit is figyelembe vegyük az ültetésük, átültetésük során. Ezért nem mindegy, hogy milyen cserepet választunk. Nem csak az esztétikum számít! Most kiderül, mit kell tudnunk a helyes kezelésről és arról, hogy miben tartsuk és hová helyezzük virágainkat. Nézd meg: eddig jól csináltad?

Cserép 1x1 Ebben és így tartsd!

A növény egészséges fejlődése és szépérzékünk ellen egyaránt vétünk, ha kiselejtezett, csorba porcelán vagy lyukas zománcos edénybe tartjuk a növényeinket. Leggyakrabban ma is az agyagból készült, jól kiégetett cserepeket használjuk. Minden nagyságú növény részére kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbet.

A hagyományos alakú cserepeken kívül ma már a különböző formájú, agyagból készült tálak is elterjedtek. Ezekbe a növényeket rendszerint többesével ültetjük, de mindig ügyelve, hogy csak azonos igényűek kerüljenek egy tálba.

A mázas cserepet csak a kevésbé kényes növényeknek (pozsgások, kukoricalevél) felel meg, mert a cserép lyukacsossága nincs meg. A máz nélküli cserépbe ültetett növényt 3-5 centiméterrel szélesebb díszcserépbe állítsuk. Válogathatunk a szebbnél-szebb, ízléses kerámia, mázas agyag, esetleg műanyag díszcserepek között. Ügyeljünk arra, hogy a bútorral és az egyéb lakberendezési tárgyakkal összhangba legyenek.

A díszcserépben alul nincs vízelvezető nyílás, így vigyáznunk kell, abban a felesleges víz ne gyűljön össze, mert gyökerek, a mocsári származású növények kivételével, tönkremennek.

Az utóbbi időben elterjedt vízkultúrás (földnélküli) növényneveléshez dupla cserép szükséges. A máz nélküli cserépbe tiszta kavics vagy folyami homok közé ültetjük a növényt. Ezt olyan nagyobb mázas edénybe helyezzük, amelynek a pereme a máz nélküli cserepet felfogja, és alatta 3-4 cm üres hely maradjon a tápoldat részére.

A nagyobb növényeket (pálmákat, leandert) fából készült edényekben tartjuk. Alul hevederléccel vagy lábakkal készüljenek, hogy a kifolyó víz eltávozhasson.

Mutatósak a kisebb-nagyobb fűzfakosarakban, hosszúkás szakajtókban tartott növények is, ezekbe főleg rövid ideig élő virágos növények (ibolya, ciklámen, gyöngyvirág) valók. A kosarakat előzőleg béleljük ki mohával, vagy ha ez nincs, fóliazacskókkal, esetleg celofán vagy sztaniolpapírral.

Sétáink alkalmával az erdőben érdekes alakú ágakat, gallyakat is összegyűjthetünk, de akad ilyen a keretben is a tavaszi gyümölcsfametszéskor lekerülő részek között. Ha ezeket az elágazásainál vésővel kissé kimélyítjük, növények beültetésére megfelelő helyet kapunk. Tápdús földbe, esetleg tőzegbe vagy egyéb hordalékanyagba ültetett s mohával borított mélyedésben pl. a páfrányfélék érdekes díszt adnak.

Készíthetünk vastag ágból vályúszerű virágtartót. Különösen szép a fehér nyírfa, a fehér nyár és a platán foltos kérge. Ide közvetlenül is ültethetünk növényt, vagy cserepesen helyezhetjük el benne.

Összegyűjthetünk fakérget a fűzfáról is. A fa aprításakor leváló kéregrészeket kissé megnedvesítve könnyen alakíthatjuk. Bevonhatunk vele cserepet vagy kisebb fadobozt, drót és néhány apró szeg felhasználásával. A fa mellett meg kell említenünk a követ is. Gyakran láthatunk lyukacsos szikladarabokat, ezek sokszor minden beavatkozás nélkül is felhasználhatók, de előfordul, hogy a meglevő mélyedéseket vésővel nagyobbítanunk kell. Főleg a szárazságkedvelő pozsgás növények (kövirózsa, kaktuszok, varjúhájfélék) valók ide.

Több hónapig tartó kedves színfoltot ad a kivájt dísztökbe, taplógombába ültetett növény. A dísztököt asztalra, a gombát falon helyezzük el. A taplógomba fához tapadó részét egyenesre faragjuk, s egy kis deszkadarabra szögezve függesztjük fel. Meleg és sok párát igénylő növényeknek kedvező körülményeket teremthetünk használaton kívüli akváriumban.

A díszcserépben álló cserepeknek nem kell alátét, de ezen kívül minden növénynél szükséges, nehogy az öntözés következtében kifolyó víz a bútort, a falat piszkítsa, rongálja. Mutatósak, szépek a kerámiatálak, de megfelelnek a célnak az olcsó műanyag tányérok, tálkák is. Sokak véleménye, hogy kerüljük az étkezéshez már nem használt csorba tányérok használatát, bár ez a trend lassan megdőlni látszik.

Kapcsolódó cikk:

Indul a kísérlet! Tulipánt magról

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia