szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Cserép csere

Sulyok Timea, 2010. ápr. 26.


A régi cserepek idővel elöregednek, gyakoribb javítást igényelnek. Ezeket a régi cserépfedéseket legalább 15-20 évenként ajánlatos átvizsgálni, majd átrakatni, ugyanis ennyi idő alatt sok cserép elmozdul, eltörik, és a tartólécezés is gyakran alapos javításra, esetleg cserére szorul.

Cserép csere

A tetőáttörések, vápák, tetőkibúvók, kémények lemezelései is elvállnak idővel, majd beázást okozhatnak bizonyos helyeken. A kisebb javításokat a hiba észlelésekor azonnal végeztessük el. A nagyobb javítások jelentős anyagi ráfordítást igényelnek, ezért mindenképpen mérlegelni kell, hogy az ilyen jellegű javítás mennyire gazdaságos beruházás, vagy inkább a teljes tetőcsere jelenthet-e hosszútávon jobb megtérülést. Az elöregedett cserepek egyre könnyebben repednek, gyakran már előnyösebb ezeknél a tetőknél, ha a részben, vagy teljesen új cserépfedés mellett döntünk.

 

Gyakori, hogy a javítások alkalmával derül csak ki, hogy a fedélszék lécei sem hibátlanok, az idő és a beázások miatt eldeformálódtak, a szegezésük elrozsdásodott. Az ilyen tetőszerkezet lécei és gerendái elmozdulhatnak, s ez akár a fedés behajlását is okozhatja. Az ilyen tetőszéknél a törött, hasadt tetőlécek cserére vagy megerősítésre szorulnak. A régi cserepek elmozdulása is beázást okozhat, melynek következtében idővel a gerenda korhadásához vezethet. Ezért ősszel és tavasszal ajánlatos tetőátvizsgálást tartani, az elmozdulásokat megigazítani, a kitörött cserepeket pedig pótolni. A gerinccserepek habarcsolása hosszú idő során kifagyhat, kitöredezhet, ami beázáshoz vezethet, ha azonnal nem történik meg a kijavítása.

Amennyiben a tetőfedés oly annyira károsodott, hogy nem érdemes a javítgatásokat elvégezni, vagy már nem is lehet, a teljes tetőcserés felújítás mellett kell döntenünk. Az elöregedett cserepes tetőknél figyelembe kell venni a szerkezet teherbíró képességét. Egy hagyományos tetőcserép, típustól függően, négyzetméterenként több kilogramm vizet is magába szív, így a tetőszerkezetet a csapadék tovább terhelheti. Mérlegelnünk kell, hogy egy cserepes tetőnél az ácsszerkezet mennyire elöregedett, illetve elbírja-e az új héjalást. Ahhoz, hogy a régi tetőszerkezet mennyire felel meg a kiválasztott cseréptípushoz, és egyáltalán milyen állapotban van, mindenképpen szakember általi átvizsgálás szükséges.

 

A tetőfedő határozza meg azt is, hogy a fedélszéken annak állapota szerint milyen egyéb javítások, tetőléc, esetleg szarufa cserék, lemezfedés cserék szükségesek, esetleg a cserére szorul-e teljes fedélszék. Fontos szempont, hogy minél kevesebb hulladékkal, illetve minél gyorsabb módszerrel történjen a tető cseréje. Teljes tetőfelújításkor érdemes az olyan megoldásokat is figyelembe venni, amelyekkel a fedések bontása, és annak költsége elkerülhető. Ilyenek például a palatetők, melyekre új lécezés erősíthető, majd bármilyen könnyű, korszerű tetőfedőanyag kerülhet, pl. acélcserepes lemez, síkpala. Mind az elöregedett cserepes, mind a palás tetők esetében megoldás lehet az egyre inkább közkedvelt cserepeslemez- tetőfedés. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy amíg a régi tetőfedéseknél nem használtak fóliázást az új tetők kialakítása esetében a tető megfelelő szellőzéséhez szükséges a vízzáró, páraáteresztő fólia, alkalmazása ajánlatos a belül jelentkező páralecsapódás miatt.

A régi tetőszerkezeteknél nemcsak a tetőfedőanyag és a tetőszék állaga okozhatja a beázást, ezeket a hibákat gyakran az elváló bádogos szerkezetek eredményezik. Ezért meg kell vizsgálni a tetőkibúvók, a kémények, a vápák és más tetőáttörések lemezelésének állapotát, majd ezeken a helyeken talált hibákat korrigálni kell.

 

A háztető épületünk egyik fő védelmi vonala. Ha nem megfelelő tetőfedő anyagot választunk, és a hozzá tartozó tetőáttöréseket nem megfelelően javítjuk vagy cseréjük ki, a rendkívül nagy anyagi ráfordítás mellett sem lesz tökéletesen védett a beázástól otthonunk. Forrás: www.epitinfo.hu


Kapcsolódó cikk:
Régi padlás, kincsesbánya


Kapcsolódó rovatok:
Lakberendezés
Hobbi

Könyvek
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!