Szőlő

Rózsa

Egynyári- és balkonnövény

Egynyári- és balkonnövény

Gyep

Szobanövények

Szépzöld megoldások
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!
Kérdése van?
Szakképzett kollégáinktól kérdezhet:

Mártha Izabella

Dísznövény

Dr. Czinege Erik

Gyep

Varga László

Zöldség

Mészáros Béla

Gyümölcs

Péter Ákos

Szőlő

Barna Sándor

Gyümölcs

Kérdezek »

Cseresznye

A cseresznye, mint korai gyümölcs igen keresett és jó áron értékesíthető. Nagy részt nyersen fogyasztjuk, de konzervipari alapanyagként is jelentős termék.

Hangyaírtó, légyírtó

A Stix® termékcsalád egy speciális, modern ható-, valamint csalogatóanyagot is tartalmaó hangya- és légyírtó csapda, amely emberre, háziállatokra teljesen veszélytelen.

A Stix® hangyairtó csalétek egyszerűen alkalmazható, a hangyák fő vonulási útjába történő kihelyezéssel. A hangyák a csalétket fogyasztják és a bolyba is lehordják, így az kipusztul.

A Stix® hangyairtó szer egyszerűen alkalmazható, szórással vagy beöntözéssel egyaránt kijuttatható.

A Swirr® légyirtó matrica új, modern haóanyagot, valamint a legyek számára csalogató grafikai elemeket is tartalmazó csapda. Öntapadóval az ablakra ragasztható csapda, 4 hónap hatástartammal.


Cserebogarak

A cserebogarak esetén mind a bogár, mind pedig a lárva kártételével számolni kell. Imágók közül a májusi és az erdei cserebogár kártétele a legjelentősebb, április végén-május elején rajzanak és a fiatal fák leveleit rágják, súlyos esetben tarra rágják.

A földben élő fehér, kövér, görbült cserebogárpajor a hajszálgyökereket rágják el, amelyek azért különösen veszélyesek, mert kifejlődésük előtt akár 4-5 évig is a talajban maradnak.

Mielőtt növényekkel ültetünk be egy területet, végezzünk talajvizsgálatot! Ha a pajorok száma indokolja, akkor a talajlakó kártevők ellen hatásos szerek valamelyikével fertőtlenítsük a talajt. Kiváló biológiai megoldás az Artis® (10 g/10 l víz), vagy a Bora® WP (10 g/10 l víz), amelyek ősszel és tavasszal a talajba juttatva a pajorok és egyéb talajlakó rovarkártevők számára kedvezőtlen körülményeket alakítanak ki, így a kártételük megszűnik. Az imágók ellen pedig azok megjelenésétől Gazelle® Vital (Gazelle® SG + Wuxal® Microplant; 5–10 g/10 l víz) készítménnyel védekezhetünk.


Fekete meggy és cseresznye levéltetű

Kihajtásától augusztusig szívogat a leveleken. A cseresznye és a meggyfák fiatal hajtásai sodródnak, meggörbülnek. A károsítást jelzi a nagy mennyiségű mézharmat megjelenése és az ezen megtelepülő korompenész is. A fekete cseresznye-levéltetűnek több nemzedéke fejlődik évente. A nemzedékek egy része szárnyas egyedek formájában köztesgazdára települ át, majd ősszel visszatérnek a cseresznyére. A nőstények a tojásaikat a hajtásokra rakják, ahol azok áttelelnek.

A Gazelle® Vital /Gazelle® SG (2-4 g/10 l víz) + Wuxal® Microplant (5-20 ml/10 l víz)/ rovarölő szerrel hatékonyan védekezhetünk tavasszal az áttelelt petékből kelő nemzedék és utódai ellen; nyárvégi, őszi időszakban pedig az ivaros egyedek ellen célszerű védekezni.


Cseresznyelégy

A cseresznyelégy leginkább a középkésői és késői érésű cseresznyefajtákat kedveli, de megtalálható néhány meggyfajtán is. A gyümölcsök megpuhulnak, fénytelenek, a mag közelében fehéres színű nyüvet találhatunk. A fertőzött gyümölcs rothad és lehullik.
A kártevő bábja a talajfelszín alatt telel át, a legyek általában május közepe és június közepe között rajzanak. A nőstények lerakják a tojásaikat a sárguló gyümölcs húsába. A nyüvek 6–8 nap múlva kelnek ki és a mag körüli gyümölcshúst fogyasztják, majd elhagyják az érett gyümölcsöt és lehullnak a földre, ahol bebábozódnak.

Ősszel forgassuk meg a talaj felszínét, hogy a bábok felülre kerülvén megfagyjanak. Sárga lapok segítségével figyelhetjük, hogy mikor kell vegyszeresen védekeznünk. A Gazelle® Vital /Gazelle® SG (2-4 g/10 l víz) + Wuxal® Microplant (5-20 ml/10 l víz)/ felszívódó rovarölő szer kiváló védelmet nyújt a cseresznyelégy ellen. A kifejlett legyek megjelenésekor kell megkezdeni a védekezést, elhúzódó rajzás esetén a kezelést 7 naponként szükséges megismételni.

A Bora® WP (15-30g/10l víz) biológiai készítmény, mely kedvezőtlen környezetet teremt a talajban elő rovarok számára. Dolgozzuk a talajba a Bora® WP-t a nyüvek a földre vetődése előtt, így nagymértékben gyéríthetjük a jövő évi rajzó állományt.


Farontók

Megkülönböztetünk kis farontó és nagy farontót. Mindkettő június-júliusban rajzik, de a nőstények a tojásokat a kis faróntónál egyesével, a nagy farontónál csoportosan helyezi el.

Mindkét fajnál az a kártétel, hogy a kikelt hernyók a fiatal hajtásokban keskeny járatot rágnak.

Kiváló biológiai megoldás az Artis® (10 g/10 l víz), vagy a Bora® WP (10 g/10 l víz) a hernók elleni védekezésre.


Cseresznye és meggy moníliás betegsége

A csonthéjasok moníliás betegségének két különböző kórképe a hajtáscsúcs hervadása és a gyümölcsrothadás. A virágzás után a virágcsomók és a hajtáscsúcsok hervadni kezdenek, majd elszáradnak. Olyan években, amikor virágzásban sok a csapadék a betegség óriási méreteket ölthet. A monílinia az előző évben megfertőzött, fákra száradt virágcsomókban, elszáradt ágrészekben, gyümölcsmúmiákban telel át, majd virágzás előtt a széllel terjed és a csúcshajtásokon, virágokon keresztül bejut a növénybe.

Ügyeljünk a jól szellőző koronaszerkezet kialakítására. A beteg részeket, melyek a fertőzés gócpontjai, távolítsuk el a kertből. A monílinia ellen való hatékony védekezés első eredményes lépése a tavaszi rezes lemosó permetezés a rügypikkelyek felnyílási időszakában. Kiválóan alkalmazhatjuk a Champion® WG (20-30 g/10 l víz) készítményt, mely a legjobb minőségű réztartalmú készítmény. A második kezelést végezzük a növény fehér/pirosbimbós fejlődési szakaszában a Cuproxat® FW (40-50 ml/10 l víz) termékkel, mely nem perzsel, hatóanyaga a kíméletes a növényekhez.

A virágzás kezdetén, közepén válasszunk a T-Rex (7,5-10 ml/10 l víz) felszívódó hatóanyagú termékeket.


Csonthéjasok blumeriellás betegsége

A gomba főként a cseresznyét betegíti meg. Május végén, június elején apró, liláspiros, elmosódott foltok jelennek meg a levelek színén, a fonákján pedig barnásfehér, szögletes kiszögellések mutatkoznak. Főként a korona alsó és belső részén terjed e betegség, a fertőzött levelek elsárgulnak és lehullnak. Súlyos betegség esetén több a fákon a gyümölcs, mint a levél, így az érés nem megfelelő. A gomba a lehullott leveleken telel át, tavasszal a szél segítségével jut a fiatal levelekre.

Ősszel gyűjtsük össze a lehullott leveleket vagy dolgozzuk be a talajba, illetve gombaölős permetezéssel védekezzünk a virágzás végétől a szüretig, majd szüret után még egy-két alkalommal. Csapadékos időben a legveszélyesebb a járvány kialakulása. A kezeléseket a virágzás végétől július végéig folytassuk a réztartalmú Champion® WG (20-30 g/10 l víz) és a Cuproxat® FW (40-50 ml/10 l víz) készítménnyel.


Tápanyagellátás (gyümölcs)

A növények egészséges fejlődéséhez optimális tápanyagszintre van szükség. Ahol mégis egy tápanyag, vagy nyomelem hiányzik, az nagyon gyorsan megnyilvánul a növény külső megjelenésében.          

 

Általános műtrágyáink, amely minden növény számára biztosítja a megfelelő tápanyagot

Agriplant® 1 (NPK 20–5–10 + mikroelemek) nitrogén hiányos állapotok (levélsárgulás), illetve az intenzív növekedés időszakában, öntözéssel kijuttatható műtrágya. Intenzív zöldtömeg-növelésre, gyorsítása 0,05–0,2%-os oldatban vagy  30–50 gramm/m2  adagban.

Agriplant® 4 (NPK 8–14–25 + mikroelemek) foszfor és kálium túlsúlyos tápanyagarányú, komplex vízoldható műtrágya kiszórásra, csepegtető és árasztásos öntözéshez, és levéltrágyázáshoz, 0,05–0,2% vagy 30–50 g dózisban. Gyümölcstermesztésben a virágzás előtt a virágminőség javítása, illetve a kötődés fokozása érdekében növényvédelmi munkákkal egy menetben.

Volldünger® Granulátum Plussz alaptrágyázásra, vagy ültetés előtt indító trágyázásra alkalmazható, szilárd, szórható granulált műtrágya, speciális összetétele miatt minden növényre alkalmas.

Volldünger® Linz Classic és a Volldünger® Linz Virág szilárd, öntözővízzel együtt kijuttatható műtrágya, speciális összetétele miatt minden növénynél használható. Gyümölcsösökben az éves mennyiség döntő részét a vegetáció első harmadában (április és június között) célszerű kijuttatni. Fejtrágyaként a talajra szórva és belocsolva: 1,5–2,0 kg/100 m2, levéltrágyaként 60-100 g/10 liter víz dózisban a növényvédelmi munkákkal egy menetben.

Pannon® Starter magas foszfortartalmú, cinkkel dúsított mikrogranulált műtrágya a növények számára azonnal felvehető formában. Gyümölcs  telepítéséhez történő indító trágyázására, valamint bogyós gyümölcsök telepítéskor az ültetőgödörbe szórva alkalmazható.

Wuxal® Super univerzális tápoldat és lombtrágya minden növény szereti és hízik is tőle! Gyümölcs kultúrák tápanyaghiány megelőzésére 0,3 %-os, szamóca tápanyaghiány megelőzésére 0,1–0,2 %-os dózisban.

Speciális műtrágyáink gyökértömeg növelésére és tápanyaghiány megelőzésére alkalmazhatók

Wuxal® Ascofol mikroelemekben és természetes növekedés-szabályzó anyagokban gazdag barna tengeri alga kivonatából készült szuszpenziós levéltrágya, amely növeli a növények stressztűrőképességét és ellenállóképesség fokozza, valamint alkalmas színesítésre, terméstömeg növelésre 20–40 ml/10 l víz javasolt dózisban.

Azospeed® a speciális nitrogén formulációjának köszönhetően több héten át szolgáltatja a növényi tápanyagot. A gyümölcsösben az intenzív levél és/vagy termésképzésre, a termésnagyság növelésére vagy a levélhullás és elbomlás elősegítésére 7–10 naponta alkalmazható 100–200 ml/10 l víz dózisban.

Wuxal® Protect betegségekkel szembeni ellenállóképesség javítására, valamint a foszfor és kálium pótlásra 25–30 ml/10 l víz alkalmas levélen keresztül felszívódó tápanyag.

Wuxal® K-40 extra magas kálium tartalmú szuszpenziós levéltrágya gyümölcsök termésminőségének javítására, cukortartalom emelésére, színesítésre, minőségjavításra, 30–50 ml/10 l víz dózissal alkalmazva.

Wuxal® Boron Max minden termesztett növénynél virágzás előtt használható lombtrágya, javítja a megtermékenyülést, így több lesz a termés. Jól alkalmazható stresszhelyzet leküzdésére 10–30 ml/10 l víz javasolt dózisban.

Wuxal® Kalcium készítményt gyümölcsöknél, 3-4 alkalommal 10-14 naponként permetezzük ki, kalciumhiány megelőzésére  40–60 ml/10 l víz dózisban.

A Wuxal® Microplant magas magnézium- és mikroelem tartalommal rendelkező szuszpenziós levéltrágya, mikroelem hiányok megelőzésére és kezelésére alkalmazható 5–20 ml/10 l víz dózisban.

Wuxal® Ferro lombtrágya, vashiány kezelésére, ha sárgul a növénye 10–25 ml/10 l víz dózisban alkalmazva.


Gyomszabályozás

Gyomoknak nevezünk minden olyan lágy-, fás- vagy fásodó szárú növényt, amelyek ott fordulnak elő, ahol nem kívánatosak a kultúrnövény számárta.

A földön kb 200 000 növényfaj létezik, ebből kb. 6700 a gyomnövények száma, amelyből mintegy 200 faj kifejezetten veszélyt jelent a haszonnövény számára.

A veszély abban rejlik, hogy a gyomnövények vizet, tápanyagot, félyt és nem utolsó sorban termőhelyet vesznek el a kultúrnövénytől.

Megkülönböztetünk egyéves, kétéves, évelő, valamint egyszikű és kétszikű gyomnövényt.

A Devrinol® 45 F a palántázott kultúrák gyomírtó szere, szinte minden magról kelő gyom ellen hetékony megoldást jelent.

Gyakorlati tanács: a szert jól elmunkált, gyommentes talajra vetés vagy ültetés előtt, vetés után, kelés előtt, illetve ősz- szel a fagyok előtt vagy tavasszal a hóol- vadás után kell kijuttatni. Kertészeti kultúrákban az alkalmazás időpontja palántázás előtt 5–6 nappal, 2–4 cm mélyen a talajba bedolgozva vagy min. 5–10 mm esőztető öntözéssel belocsolva. Ültetvények esetében az őszi vagy kora tavaszi permetezés nyújtja a legjobb eredményt.

A Stomp® Super a zöldségnövények, gyümölcs és szőlő gyomirtó szere.

Gyakorlati tanács: kukorica, burgonya, lóbab, hagyma, gyökérzöldségek, zöldségek, borsó esetében kelés előtt vagy után, 2–3 leveles állapotban, gyümölcsösökben fakadás előtt kell kijuttatni.

A Glialka® Star a legismertebb folyékony, totális gyomírtó szer, amely környezetbarát glifozát formulációt tartalmat, mely minden gyom ellen hat, még szélsőséges időjárási körülmények között is.

Gyakorlati tanács: csak zöld felületen keresztül ható totális, felszívódó gyomirtó szer, talajhatása nincs! Általában az ideális felhasználási időpont a növények intenzív növekedésének ideje, de néhány gyomnövény virágzásban a legérzékenyebb (pl. szulák-félék)! Figyelem, a permetlé ne sodródjon el, mert a környező egyéb kultúrák károsodhatnak!Kapcsolódó termékek