szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Cseresznye, az antioxidáns

Sulyok Józsefné, 2014. jún. 25.


A cseresznye számos kontinensen közismert és közkedvelt gyümölcs. Ázsiában, Észak– és Dél- Amerikában, valamint Európában is hosszú hagyományokra tekint vissza termesztése.
A ma ismert cseresznye őse valószínűleg az Ázsiában honos vadcseresznyék közül került ki, melyek számos fajtája anyagokat is tartalmazott.
 

Cseresznye, az antioxidáns

A kínaiak már 3000 évvel ezelőtt termesztették, de ismerték az ókori Egyiptomban, a Római Birodalomban és Görögországban is. Plinius írásaiban (Kr. u. 1 század) 8 féle cseresznyefajtát mutat be. Gondosan válogatták a fajtákat, melynek köszönhetően megalapozták a mai cseresznyefajták genetikai állományát. A kereskedés nyomán már az ókorban eljutott Európa szinte minden tájára e zamatos gyümölcs.

A Római Birodalom bukását követően a cseresznyeművelés hanyatlásnak indult, európai újra bevezetésük csupán a 17. században történt meg. Ugyanebben a században vitték angol telepesek Amerikába a gyümölcsöt, de valószínűleg a keleti vidékeken kipusztult. A további fajtanemesítések számos országban indultak be, köztük Olaszországban, Angliában és Franciaországban is. Ekkoriban kezdték el alak szerint csoportosítani az egyes típusokat, így lettek pl. kerek vagy szív alakú cseresznyefélék. Jelenleg mintegy 900 cseresznyefajtát ismerünk világszerte.

 

A cseresznye elsősorban élvezeti gyümölcs, de emellett A-, C-, és E-, vitamint, valamint ásványi anyagokat is tartalmaz. Kiemelkedően magas káliumtartalma, valamint energiatartalma is. Ez utóbbi miatt a cseresznye mértéktelen fogyasztása akár súlygyarapodáshoz is vezethet. Igazi idénygyümölcs, fagyasztva és befőttben is eltartható, bár íze mindkét eljárást követően sokat veszít a friss gyümölcséhez képest.

 

A népgyógyászat számos betegség kezelésére tartja alkalmasnak. A cseresznyében szabad gyökfogó antioxidáns vegyületek találhatóak. Kimutatták, hogy a cseresznyéből készült lekvár két hétig tartó mindennapos fogyasztása jelentősen növeli a szervezet antioxidáns védelmét. Ez a megnövekedett védelem napi 10 adagnyi gyümölcs vagy zöldségféle elfogyasztásával egyenértékű. Különösen jelentős ez idősebb korban, amikor a lényegesen több szabad gyök keletkezik.

 

A cseresznye a népgyógyászatban széles körűen kerül alkalmazásra. Úgy tartják, hogy a húsos táplálkozás miatt felszaporodó húgysav, és az ennek következtében kialakuló köszvény kezelésére a gyümölcs alkalmas frissen fogyasztva. Ezen kívül hatásosnak vélik a reumatikus megbetegedések ellen is, mivel feltételezik, hogy a betegséget okozó anyagoktól megtisztítja a szervezetet. Ezen az elven pattanásos bőrök kezelésére is javasolják a bőséges cseresznyefogyasztást. Mindezeket tudományos módszerekkel mindezidáig nem sikerült igazolni. Nőgyógyászati hormonzavarok esetén is javasolják a gyümölcsöt.

Kapcsolódó cikk:

Ki szereti a kukacos cseresznyét? A csereszenylégy!

Meggy, a csonthéjasok gyöngyszeme
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia