szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csicsóka, a cukorbetegek burgonyája - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. márc. 23.


Vannak olyan zöldségfélék, melyek akár piacon is vásárolhatóak, de mégsem használjuk őket. Ezek közé tartozik a csicsóka is, melynek régies-magyaros elnevezése arra utal, hogy korábban fontos szerepet töltött be a táplálkozásunkban.

Csicsóka, a cukorbetegek burgonyája - Videóval

Igaz, hogy a szegények eledelének tartották és főleg nyersen fogyasztották. Gyakran nevezik tévesen édesburgonyának, pedig az egy dél-amerikai növény, és egyáltalán nem rokonok. A csicsóka - Helianthus tuberosus - nem a nadragulyafélék, hanem a napraforgófélék családjába tartozik.

 

A növény Észak-Amerikában honos, így jó ideig nem volt ismert Európában. A feljegyzések szerint az első európai valamikor az 1600-as évek elején kóstolta először meg a csicsókát valahol Észak-Amerika keleti partvidékén, ahol az indiánok nagy mennyiségben termesztették. Néhány éven belül eljutott Franciaországba, ahol az articsókához hasonlónak tartották. Innen aztán lejutott Itáliába is, ahol igen csak átkeresztelték, aminek következtében Európa számos országában a mai napig „jeruzsálemi articsóka” néven ismerik.

 

A csicsókát 1617-ben már Angliában, 1632-ben pedig Németországban is ismerték. A 18. században a csicsókának egy időre befellegzett, mivel mérgezőnek gondolták, mint a burgonyát is, úgy gondolták terjeszti a leprát. Azonban még a század végén, az Európán átsöprő éhínségek következtében újra felfedezik, mint ami gyorsan és könnyen termeszthető, ráadásul sok energiát tartalmaz. Hasonlóan a reneszánszát élte a növény a II. világháborúban is, mivel sok országban ez volt az egyetlen élelmiszer, amit jegy nélkül lehetett kapni.

 

A csicsóka a cukorbetegek burgonyája, de javasolt mindenkinek, aki szeretné elkerülni ezt a betegséget. Magas a kálium és a vas tartalma. Az íze kicsit édesebb, mint a burgonyáé, de nagyon kellemes. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

 

A növény rosttartalma segít a székrekedéses problémák enyhítésében, valamint inulin tartalma révén kedvez az egészséges bélflóra baktériumai számára, így helyreállíthatja a kóros bélműködést és emésztést, valamint csökkenti a vastagbélrák kockázatát. Speciális összetétele révén segíti a kalcium felszívódását, és ez által véd a csontritkulás ellen. Csökkenti a vérben a zsírok mennyiségét, ezért megakadályozza az érelmeszesedés kialakulását. Feltehetően csökkenti a vér húgysavtartalmát, ezért a köszvényes betegek számára lehet előnyös a fogyasztása.

 

Tipp! Készítsünk csicsókapürét, burgonya helyett csicsókat alkalmazzunk.

 

Kapcsolódó cikk:
Csicsóka, bélflóránk védelmezője

 
Hozzászólások (2)

Varga L
2011. máj. 30. (4 206 napja)
Kedves Margit!
Hivatalosan a pocok ellen az arvalin (lótetű irtó szer) van engedélyezve. A lukakba járatokba kell szórni, egy-két grammot járatonként. Jó hatást adnak az egyéb szabadforgalmú rágcsálóirtó pépek is, szintén a járatokba helyezve egy-egy "filtert".
Varga László
Seifert Margit
2011. máj. 27. (4 208 napja)
Én is ültettem, egy pár Topinamburt, de sajnos a mezei egerek, pockok, megzabálják a gyükereit.Kérem segitsenek, mit tehetek a pockok ellen, az összes növényemet megrágják, kirágják.A zöldségeim nem kelte k ki, mert gondolom azt is megették.Kérem aki ismeri a pockok ellenszerét, írjon nekem egy jó tippet. Előre is köszönöm.