szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csillár 1X1

Scheftsik Tamás, 2014. nov. 12.


Egy szoba tagadhatatlanul szegényesebb, ha nincs benne valamilyen csillár. Az igazán látványos darabok pedig természetesen nem az ufó lámpa kategóriájából kerülnek ki. De ezek a darabok az olcsótól is messze állnak, így mielőtt örömmámorban úszva lecsapnánk egy – egy különleges darabra, gondoljunk végig néhány dolgot.

Csillár 1X1

Méret és fény

Attól, hogy valami nagy, még nem biztos, hogy uralja is a teret. Ez a kijelentés nem minden esetben állja meg a helyét, de ha csillárokról van szó, akkor mindenképpen. Sokszor döntünk egy alapvetően jelentéktelen, és apró fényforrás mellett, arra hivatkozva, hogy nincs elegendő helyünk. Ez azonban nem feltétlenül igaz. A csillárok egyik nagy előnye, hogy a fantázia szabadon szárnyalhat, amikor keresgélünk, hiszen a lehetőségek tárháza elképesztően széles. Az egészen vékony, szálakból álló, de mégis kiterjedt darabokkal az alapvetően kis helyiségeknek is adhatunk egy olyan eleganciát, amit mással elérni igen nehéz lenne.

Abban viszont sokszor kényszerűen kompromisszumot kell kötnünk, hogy milyen csillárt választunk, hiszen a fényereje nem mindegy. Egy gyönyörűen megkreált, tervezői darab valóban mutatós a szobában, ám a világosság, amit ad, sokszor meglepően kevés. Ilyenkor két lehetőségünk van: a technikai fejlődésnek hála választhatunk sokkal nagyobb fényerejű, de azonos, vagy kisebb fogyasztású körtét is, amivel még spórolni is tudunk. A másik lehetőség, ha mindenáron ragaszkodunk a csillárunkhoz, hogy kiegészítő világításokat alkalmazunk.

Érdemes a méret szempontjából még egy dolgot mérlegelni. Amikor a csillárt felrakjuk a helyére – és az jelentősen belelóg a térbe – akkor alá olyasmit tervezünk, aminek következtében a fényforrás nem lesz útban. Azok számára, akik szeretik átrendezni a tereket ez egy kis fejfájást okozhat. Egy jelentős és mutatós csillárnak ez egy határozott hátránya: bizonyos kötöttségeket hoz létre az élettér kialakításánál.

Van, hogy túl sok?

Természetesen a csillárok esetében is félre lehet nyúlni. A kínálat következtében a szivárványszínű gömböktől elkezdve a reneszánsz kor gyertyás csillárcsodáiig mindent lehet kapni, sőt, minden variációban. Ez pedig azt eredményezi, hogy nagyon alaposan végig kell gondolni, hogy milyen térbe illesztjük be a fényforrásunkat. Az első lépés az, hogy meghatározzuk a színt, hiszen amit felkapcsoljuk a fényt, azonnal központi szereplő lesz a csillárból, így a harmónia elengedhetetlen. Ugyanez a helyzet a formával is, hiszen egy letisztult, díszítésmentes közegben egy kristálycsillár ugyan nagyon mutatós, de fura összhatást eredményezhet.

Fontos az is, hogy mielőtt a csillárra lecsapnánk, nézzünk utána, hogy a súlyát elviseli-e a plafon. Sokszor ugyanis az a hely, ahova lógatni tervezzük csak egy vékonyabb lemez. A nehéz kiegészítőket a gerendákhoz kell igazítani, ennek megfelelően pedig a lakás berendezése is nagyban módosulhat.

Gyermeki szépség

A változatos kínálatnak köszönhetően most már olyan szépségeket is elérhetünk, amik láttán a gyerekeink álma még szebb lesz, vagy éppen az éjjeli fényt is megoldhatjuk velük. Ez ugyan nagyon jó, de érdemes azzal is számolni, hogy ezek a függesztékek messze vannak az olcsó kategóriától, a gyerekeink pedig nem maradnak örökké 10 évesek. A gyerekszoba kialakításánál érdemes olyan csillárokat választani, amik vagy korosztály függetlenek, vagy néhány ötletes, de apró változtatással a kamasz ízléshez is igazíthatóak.

Kapcsolódó cikk: Mit kezdjek velük? Bútorok a teraszon
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!