szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csináld jól! Pozsgások szaporítási trükkjei

Sulyok Józsefné, 2013. szept. 17.


Van még időnk tanulni az éles bevetés előtt, hiszen a tavasz a magvetés ideje, ami márciustól májusig tart. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ettől hamarabbi vetésnek nincs jelentősége, hiszen nem kapunk fejlettebb magoncokat. Ráadásul a költségek is növekedneka szükséges fűtés következtében.
 

Csináld jól! Pozsgások szaporítási trükkjei

A rendszertanilag magasabb fejlettségű növények főleg ivaros úton szaporodnak. Ivaros vagy maggal való szaporítás esetén sokkal nagyobb számú utód jöhet létre. Ivartalan szaporítással (sarj, dugvány) a növény magával viheti az anyanövény összes jó tulajdonságaival együtt a nem kívánt tulajdonságokat is.

A magvetésre szánt edény mindig legyen tiszta, a földje jól szellőző, középkötött fertőtlenített. Itt nem kell tápdús talajt használnunk, mivel a magoncok a magvetés után, ha elérik a kiültetési nagyságot és erősséget, úgy is átültetésre kerülnek. A magvető edény ebben az esetben is legyen lyukas, hogy a fölösleges víz el tudjon távozni. Ha nincs rajta pl. a műanyag edényen mi is üthetünk lyukakat egy forró szeggel. A láda aljára vízelvezető homokot rakjunk, majd a földkeveréket. A talaj simítsuk el, de ne tömörítsük meg túlságosan, szórjuk rá vagy vessük sorba a magokat. Egy-egy ládába különböző magvakat is vethetünk, csak akkor valamivel válasszuk el egymástól.

Gondoskodjunk róla, hogy magvetés után a talaj soha ne száradjon ki. A csírázó magvak és a kis magoncok különösen érzékenyek a kiszáradásra. A frissen vetett magvakat üveglappal fedjük le, és tegyük félárnyékos helyre. Ha nagyon sütne a nap, a magvetést papírlappal is árnyékoljuk. Az üveglapnak a magvak kikeléséig van jelentősége, de a megfelelő szellőztetésről ne feledkezzünk meg. Ha a magoncok már fejlődésnek indultak, el is távolíthatjuk az üveglapot. Vannak olyan magvak, amelyek 2-3 nap múlva kikelnek, de van olyan, hogy az elfekvő magvak csak 1-2 hónap múlva bújnak ki.

A pozsgásokat szaporíthatjuk vegetatív módon is. Az anyanövény egy darabját leválasztjuk, és ezt használjuk fel szaporításra. Tőosztáskor minden növénynek kell, hogy legyen gyökere. Így főleg tavasszal, a növények átültetésekor szaporítunk. Bujtáskor a növény szárrészét lehúzzuk a talajba, azzal takarjuk, s a járulékos gyökerek kifejlődéséig az anyanövényen hagyjuk.

Dugványozás során az anyanövényről hajtást vagy levelet választunk le, ezt szaporító közegbe tartjuk mindaddig, míg önálló egyeddé nem fejlődik. Ennek az ideje a nyári hónapokban van, de a tavaszi átültetéskor is alkalmazhatjuk.

A frissen dugványozott szaporítványokat árnyékolnunk kell, fokozatosan szoktassuk a fényhez és kevés vizet adjunk neki. Egyes pozsgások indákkal, hagymákkal vagy sarjakkal is szaporíthatók. A sarjak idősebb növények gyökérnyakáról kerülnek le.

A növények átültetése főleg tavasszal történik, amit akkor lehet elkezdeni, ha a növények fejlődése megindult, amit a friss élénk színű hajtásokról meg tudunk állapítani. Megtörténhet, hogy a növények virágzási ideje elhúzódik, ezalatt az idő alatt ne ültessük át. Nem szükséges minden évben átültetni, csak azokat ültessük át, amelyek gyökerei a cserép alját átszőtték, és tovább nem tudnak fejlődni.

Készítsük elő az átültetéshez szükséges anyagokat. A talajt jó, ha az átültetés előtt hetekkel előre elkészítettük. Ebben az esetben már nem kell tartani a bomló szerves anyagok káros hatásától. Az új cserepeket használat előtt áztassuk be, az aljára apró cserépdarabokat helyezzünk el, a vízelvezetésnek kavicsos folyami homokot készítsünk elő. Ha ezt mind megvan, elkezdhetjük az átültetést.

Fordítsuk ki a cserépből a növényünket, a felső rétegről az elhasznált, illetve az algás talajt szedjük le. A korábban használt cserépdarabkát is távolítsuk el az aljáról, a gyökereket vékony pálcikával lazítsuk meg. A beteg, sérült részeket vágjuk le és a friss végét szórjuk be faszénporral, így a rothadást megelőzhetjük. Csak az így előkészített növényt szabad átültetni. Az új cserép aljára helyezzünk egy kis cserépdarabkát, majd 1-2 cm-nyi homokréteget, aztán 1 ujjnyi talajt. A növényt tegyük bele a cserépbe, szórjunk köré friss talajt, nyomkodjuk körbe, majd tegyük tele a cserepet kívánt mennyiségű talajjal. De ne töltsük meg színültig, hogy az öntözés ne okozzon gondot.

Forrás: N. Szentirmai Teréz - Pozsgás növények
Hozzászólások (4)

Mártha Izabella
2017. szept. 04. (1 915 napja)
Kedves Diána!
Delosperma, kristályvirág látható a fotón.
Üdv,
M. izabella
Fukász Diána Regina
2017. szept. 02. (1 916 napja)
Jó estét!

A középső képen mi a neve a növénynek?

Köszönettel: Diána Regina
Mártha Izabella
2014. jan. 30. (3 228 napja)
Kedves Nettykeee!

Igen, azon a képen a kőrózsa vagy ismertebb nevén kövirózsa képe látható!

Üdv: M. Izabella
Nettykeee
2014. jan. 29. (3 228 napja)
A legfelső képen körózsa látható ?