szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csináld magad díszek betonból!

Scheftsik Tamás, 2013. dec. 07.


Színes, mintás, vidám betondíszek saját kezűleg

Akik szeretik maguk elkészíteni a dísztárgyaikat azok már biztosan sokszor gondoltak a betonra, mint alapanyagra. Hiszen remekül formázható, csak a megfelelő öntőminta kell hozzá. Ráadásul színezni, díszíteni is lehet, így vidám, egyedi, kézzel készült díszekkel láthatjuk el a lakásunkat, teraszunkat, vagy a kertünket.

Csináld magad díszek betonból!
Kép: media.trusper.net.s3.amazonaws.com

Kaspó

Talán a legpraktikusabb betonból elkészíthető dísztárgy a kaspó. Hiszen így sokkal olcsóbb, és garantáltan egyedi tartókat készíthetünk. Persze a dolog annyira azért nem egyszerű, de nem is lehetetlen a kivitelezése. Mindenekelőtt szükségünk lesz öntőformára, vagy formákra. Erre tökéletesen alkalmasak a műanyag flakonok, amiknek levágjuk a tetejét, de tökéletesek lehetnek a kiszuperált szilikon sütőformák is. A lényeg, hogy kellően nagyon legyenek, illetve legyen egy kis rugalmasságuk, hogy le lehessen fejteni őket a betonról.

Keverjük ki az anyagot, és öntsük az előzőleg vízzel „kikent” formába. Ne töltsük tele, csak annyit tegyünk bele, ami a kaspó alja lesz. Ezután keressünk egy másik, kisebb műanyag flakont, vagy poharat, ami akkora legyen, mint ahova a virágot szeretnénk ültetni. Ezt helyezzük a kiöntött beton tetejére a nagyobb formában, és tegyünk bele egy nagyobb követ, ami a helyén tartja majd. Ezután öntsük köré a maradék anyagot, és hagyjuk megkötni. Ha kész, akkor vegyük ki belőle a kisebb, majd fejtsük le róla a nagyobb műanyagformát, és lehet is cserepet tenni bele.

Gyertyatartó

Tulajdonképpen az eljárás ebben az esetben is ugyan az, mint a kaspónál, azzal az eltéréssel, hogy jellemzően sokkal kisebb formákkal dolgozunk. Egy alap gyertyatartó tökéletesen kiönthető egy joghurtos pohárban, de természetesen ettől el is térhetünk, ha szeretnénk. Az beton kiöntése a formába nagyjából annak feléig történjen, majd mehet bele a gyertya számára kialakítandó luk formája. Ez lehet maga a gyertya is, csak arra figyeljünk, hogy időnként forgassuk meg, nehogy teljesen belekössön a betonba.

Díszítés

Ha nem szeretnénk, hogy a betondíszünk szürke legyen, akkor használjunk fehér cementet az anyag kikeverésénél. De ha a színeket is szeretjük, akkor mindehhez még vasoxid – pigment alapú porfestéket is vegyünk, ami rendszerint beszerezhető a nagyobb építőipari áruházakban. Fontosak az arányok: a festék a cementhez igazodik, és legfeljebb a cement súlyának 7%-a legyen.

Természetesen nem csak a színekkel tudunk játszani, hanem a mintákkal is. Ezt megtehetjük úgy, hogy színes kavicsokat nyomkodunk a betonba. Ezt azonban a kiöntött formáknál nem egyszerű megtenni, persze nem lehetetlen. A formába a kiálló mintákat fokozatosan tegyük bele, és óvatosan öntsük rá a betont. Természetesen a díszeket utólag is el lehet helyezni a betonon, ilyenkor ragasszunk. Ha valaki nagyon kreatív, akkor a már megszáradt kaspót szép fokozatosan betonmintával is díszítheti. Ehhez kell egy alap (mondjuk egy darab cirádás vas, például lábtörlő), és türelem. Ha a kaspó szögletes, akkor könnyebb a dolgunk, hiszen az alapot az oldalára tesszük, kitöltjük betonnal, és mielőtt teljesen megkötne, eltávolítjuk a formát. Pepecselős munka, de a végeredmény nagyon tetszetős lesz.

Kapcsolódó cikk:

Formáljuk újra az ajtókat, ablakokat

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia