szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csipkerózsa, a mesebeli szépség

Sulyok Józsefné, 2014. jún. 19.


A csipkerózsa gyűjtőneve a vadon élő rózsafajoknak, gyepűrózsának. Bogyóra emlékeztető termésüket nevezzük csipkebogyónak. Gyógyászati alkalmazását kétezer éves írásos emlékek őrzik.

Csipkerózsa, a mesebeli szépség

A nemzetség kb. 100 faja trópusi hegyvidékeken és az északi félteken él. A Rose canina változatos megjelenésű európai faj, a rózsafélék családjába tartozó cserje. Hazánkban is ez a legterjedtebb. Sok rokon fajával él együtt hegyvidékeink cserjés domboldalain, alföldi legelőkön, erdők szélén.

A Rosa canina szára 2 méter magasra is megnő, ágai ívesen lehajlóak, horgas tüskékkel borítottak. Levelei 5-7 levélből páratlanul szárnyasan összetettek, tojásdad alakúak. Virágai 5-5 csészelevélből és sziromlevélből állnak, fehér vagy rózsaszínes színűek, melyek májusban, júniusban nyílnak. Fejlett serlegszerű vacokjuk van, melyben a magház található.

Az álbogyótermés (csipkebogyó) fejlődésében a vacok is részt vesz. Augusztus végétől érik, éretten piros színű, benne találhatók az aszmagtermések, melyek sárgák és merev szőrök veszik körül. A szép piros, de még kemény bogyókat gyűjtik, az első fagyok előtt. A fagy hatására a bogyó megpuhul.

A bogyókat gyorsan, 80-90 fokon szárítják, így őrződik meg a C-vitamin tartalma. A jól szárított bogyó piros színű, a feketés színűben kevesebb a hatóanyag. Tárolás során a C-vitamin tartalma változatlan marad, szemben a gyümölcsökkel, zöldségfélékkel, melyek tárolásánál a C-vitamin tartalom fokozatosan csökken.

Alkotórészei: C-vitamin, illó és zsírós olajok, növényi savak, cserzőanyagok, antociánok, flavonoidok, karotinoidok, ásványi sók, A,-B1,-K-vitamin. P-vitamin, mely kedvezően hat a hajszálerekre, gátolja a C-vitamin bomlását.

Erősíti az immunrendszert, védi a sejteket a környezeti ártalmaktól, segíti a zsíros ételek emésztését, májműködést serkentő, epehajtó. Serkenti a mellékvese működését, pótolja a szervezet jódszükségletét, csökkenti a koleszterinszintet, enyhe hashajtó, vízhajtó, szíverősítő, cukorbetegség esetén is javasolt.

Teáját kétféleképpen készítik: Az egyik módszer szerint 1 teáskanál bogyót szobahőmérsékleten 2 dl vízben 4-5 órán át áztatnak, majd leszűrik, így őrizhető meg leginkább a C-vitamin tartalma.

A másik módszer, hogy a termést forrásban lévő vízben 3-5 percig főzik, 25-30 percig állni hagyják, majd szűrik. Ezzel a módszerrel, sokkal több ásványi anyag oldódik ki. A teakészítéshez zománcozott vagy üvegedényt, műanyag szűrőt használjunk a C-vitamin megőrzése érdekében.
Magas C-vitamintartalma miatt meghűlés, légúti fertőzések ellen terápiaként alkalmazzuk. Ha gyakran iszunk csipkebogyóból készült teát, egészségesen tarthatjuk pajzsmirigyünket.

Érett bogyókból lekvárt, bort, pálinkát, szörpöt készítenek. Teltvirágú rózsafajták szirmából rózsamézet is készítenek. Ha a megmosott szirmokat annyi vízzel forrázzuk le, hogy átnedvesedjenek, 10-szer több mézet adunk hozzá, jól összekeverjük, 1-2 napig állni hagyjuk, majd az edényt 1 órán át kb. 60 fokos vízbe állítjuk, ha kihűlt, vászonruhán átszűrjük. Naponta 1-2 evőkanál elfogyasztása javasolt. A szájüreg gombás fertőzéseit is kezelhetjük vele, teljesen ártalmatlan, természetes fertőtlenítőszer.

Külsőleg is alkalmazható: magas vitamintartalmú, bőrfeszesítő zselék, arckrémek, fürdőolajok alkotó része. A termesztett rózsafajok szirmaiból vízdesztillálással értékes rózsaolajat nyernek, melyet az illatszer és kozmetikai iparban értékesítenek.

Kapcsolódó cikk:

Az ürmös gyógybor csodája
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!