szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csíráztassunk finomságokat!

Scheftsik Tamás, 2013. jan. 30.


A csíráztatás művelete igazán nem nagy ördöngösség, de amikor készen vagyunk vele, akkor rengeteg tápanyagban gazdag finomságot kapunk, illetve, ha ahhoz van kedvünk, akkor akár ki is tehetjük a növényeket a kertbe, és nevelhetjük tovább őket.

 

Csíráztassunk finomságokat!

Csíráztatás

 

Az ehető csírák keltetése egy kicsit bonyolultabb, mint normál társaiké. Itt ugyanis az a cél, hogy a lehető legtisztább környezetben nevelgessük őket, hogy azután gond és veszély nélkül lehessen fogyasztani belőlük. A legegyszerűbb megoldás, ha veszünk egy készletet. Ez nem éppen a legolcsóbb mulatság, de nagyon leegyszerűsíti a dolgot. A csíráztatni való magokat néhány száz forintért már be lehet szerezni, tehát igazán nem nagy összeg.

 

Első lépésben válogassuk át a szemeket, szedegessük ki a törött, sérült magokat. Ezután tegyük őket egy szűrőbe (vagy a készlet lukacsos táljába) és alaposan mossuk meg. Ha ezzel is megvagyunk, akkor a nem lukas tálba tegyük őket, és engedjünk hozzá annyi langyos vizet, amennyi ellepi őket.

 

Attól függően, hogy milyen növény szeretnénk csíráztatni, változik az az idő, amennyit a vízben kell töltenie. Ez gabonafélék esetében jellemzően 12 óra, a kisebb magvaknál 4-8 óra lehet. Az olyanokat azonban, amelyeknek a héja vastag, nyugodtan áztassuk akár 24 órán át is. Megijedni nem kell, a vásárolt magok zacskóján fel szokták tüntetni az áztatási időt.

 

Ha ezzel megvagyunk, akkor újra egy alapos mosás következik, ezután tegyük a megduzzadt szemeket a csíráztató lukacsos táljába. A másikba tegyünk vizet, és tegyük a magok alá. Ahhoz, hogy a növények növekedése ideális legyen, 28-30°c-ra van szükség. Természetesen meg lehet oldani szobahőmérsékleten is, de ekkor valamivel lassabb lesz a folyamat.

 

A magok vízigényét napi kétszeri öntözéssel elégíthetjük ki, de ezután alaposan le kell csepegtetni őket. Jellemzően 2-4 nap után már láthatjuk a növénykezdeményeket, ilyenkor már a maghéjakat is el lehet távolítani. Keressünk a tálnak egy világos helyet, de direkt napfénynek ne tegyük ki. Mielőtt fogyasztanánk, még egyszer alaposan mossuk és csepegtessük le a növénykéket, és már élvezhetjük is az ízüket, zamatukat. A kezdeti növekedési szakaszban az életerejük kicsattanó, tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal olyannyira, hogy majdnem szétfeszítik a növényt.

 

A fogyasztásuknak nagyon jó élettani hatásai vannak, energetizálják a testet és feltöltik a pangó vitaminraktárakat. Ha nem szeretnénk azonnal elfogyasztani őket, akkor tehetjük üvegbe is, és mehetnek a hűtőbe, ahol sokáig elállnak. Arra azonban figyelni kell, hogy mielőtt fogyasztjuk őket, újra alaposan meg kell mosni, és 2 órára kitenni a napra. Az üvegben ugyanis folytatódik a csírázás folyamata, így a tisztítás elengedhetetlenül szükséges.

 

Házi készlet

 

Ha nem szeretnénk pénzt kiadni a csíráztató felszerelésre, akkor megcsinálhatjuk otthon is. Ehhez szükségünk lesz egy befőttes üvegre, és egy éles szerszámra. Lukasszuk ki sűrűn a fedőt, vagy kössünk rá gézlapot. Az üvegbe mehetnek a magok, és 45 fokos szögben a géz vagy fedő felé döntve helyezzük el. Alá kerüljön egy tál, így a nyakánál kicsöpögő víz nem folyik majd szét.
 

Kapcsolódó cikk:

Búzacsíra, a népi orvoslás alappillére

Csíráztatás otthon - Videóval

Csíráztassunk!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia