szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csodálatos virágállványok könnyen, olcsón, gyorsan

Scheftsik Tamás, 2013. márc. 20.


Kültéren virágokat tartani nem nagy kihívás. Az elrendezés is nagyon könnyű, és azzal sincsen semmi baj, ha a cserepekből a víz a talajra folyik, hiszen majd beissza a föld. A lakásban ellenben már nem olyan egyszerű ez a feladat.

Csodálatos virágállványok könnyen, olcsón, gyorsan

Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan is vannak elrendezve a cserepek, és az sem mellékes, hogy maga a tartó mutatós-e. Sajnos azonban ahhoz, hogy ronda állványunk legyen, bizony elég mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Azonban egy kis kreativitással, némi festékkel és szöggel mi magunk is készíthetünk igazán tetszetős állványokat.

Korlátfa

Azokat a fákat, melyek a korlátot díszítik, fel lehet használni virágtartóként is. Ehhez nem is kell más, csak néhány kerek, lapos felület (ez lehet fa, de akár csempe is, ami éppen kéznél van, és az sincsen kőbe vésve, hogy kereknek kell lennie), szögek – esetleg ragasztó - és festék. Először kenjük le olyan színűre a fákat, amilyenre mi szeretnénk. Ha rusztikus hatást szeretnénk, akkor miután megszáradt a festék, helyenként dörzspapírral kicsit koptassuk meg a felületet. Ezután az aljára és a tetejére is szögeljünk egy – egy kerek falapot. Ha csempével próbálkozunk, akkor erős ragasztót használjunk. Arra nagyon figyeljünk, hogy egyrészt vízszintesen kerüljenek a helyükre a csempék vagy a falapok, másrészt biztosan tartsanak, nehogy a növényünk halálát okozza egy esetleges dőlés. Ha ez is megvan, akkor nincs más dolgunk, mint lábra állítani az állványt, és elhelyezni a lakásban (ha zavar a csempe eltérő színe, akkor nyugodtan fessük le azt is, de akkor is jól mutat, ha élénk mintájú darabot választunk).

 

Létra

Egy elhasználódott létra is nagyon jó szolgálatot tehet, ha meglátjuk benne a lehetőségeket. Szintén nem lesz sok dologra szükségünk. Ha mindkét oldala megvan a létrának, akkor megáll a saját lábán is, ha nem, akkor mindenképpen érdemes a falhoz rögzíteni. Itt is használjuk a nekünk tetsző színt egészen nyugodtan, vagy akár tapétával, vagy rátekert szalaggal is széppé tehetjük a felületet. A virágok a fokokra kerülhetnek, és már készen is vagyunk.

Bárszék

Székek segítségével is lehet praktikus virágállványt készíteni. A legegyszerűbb kivitelhez tulajdonképpen nem is kell más, csak maga a szék. A lábtartóhoz illesszünk be egy lapot, amire szintén virágot tudunk tenni, mint az ülőfelületre. A többi átlós merevítésre kerülhetnek lógatva is cserepek.

Egyel bonyolultabb, ha a lábtartóhoz, és az ülő felülethez is erősítünk egy-egy deszkát, de még szebb a lapos korlátfa, vagy babafa. Ezeket olyan színűre festjük, a székkel együtt, amilyenre csak szeretnénk, és jöhetnek a virágok.

A harmadik, és talán leglátványosabb lehetőség, ha a széket megfordítjuk. Ha nem illeszkedik tökéletesen a padlóra, akkor az ülőfelületet csiszoljuk meg. Ezután a lábakat vágjuk különböző hosszúságúra, és a végükre szögeljünk kerek falapokat, vagy használjunk itt is csempét. Fessük egységes színűre, és állítsuk a lakás megfelelő pontjára.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia