szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csodás karácsonyi aszatdekorációk

Scheftsik Tamás, 2012. dec. 17.


Karácsonykor mindent fel szoktunk díszíteni: a fát, a szobát, és persze az asztalt is. De mi a helyzet akkor, ha nincs ötletünk, hogy mit használjunk, vagy egész egyszerűen nincs helyünk ahhoz, hogy az ékesítés igazán mutatós lehessen? Nos, az alábbi ötletekkel ezekben az esetekben is széppé tehetjük az ünnepi asztalt.

Csodás karácsonyi aszatdekorációk

Élő

 

Hála istennek a zimankós időben sem kell lemondanunk az élő virágokról. Éppen ezért nyugodtan használjuk fel őket arra is, hogy az ünnepi asztalt dekorálni tudjuk. Arra kell csak figyelni, hogy a cserepes szépségek mellett elhelyezett gömbök, gyöngyök és szalagok színben mindenképpen harmonizáljanak. Legyen szó mikulásvirágról, jácintról vagy amarilliszről, a színpaletta igen széles, így biztosan nem lesz gond, hogy az összhangot megteremtsük. Ahhoz, hogy igazán mutatós legyen a díszítés, a kaspót lehetőleg tűntessük el. Kivéve persze, ha van kifejezetten karácsonyi stílusú tartónk, bár ez nagyon ritka. Tökéletes megoldás lehet, ha szalaggal körbetekerjük. Ha nem szeretnénk, hogy látszódjon, akkor egy kis ragasztó segítségével köré halmozhatjuk a díszeket, és ekkor csak a cserép teteje kandikál majd ki a gömbök alól.

 

Klasszikus

 

A legelterjedtebb lehetőség az, hogy az adventi koszorút tesszük az asztal közepére. Ez azonban sokszor nem kifejezetten jó ötlet, hiszen ilyenkor terülj-terülj asztalkámat játszik a legtöbb család, így az ínycsiklandó finomságoknak nem marad helye a dekoranyagtól. Ha mégis szeretnénk megőrizni a hagyományt, akkor tegyünk az asztalra sorban, egymástól távolabb 4 gyertyát, és azok között készítsünk futó díszt. Ezzel nem kevés helyet takaríthatunk meg, és nem kell eltűntetni sem az asztalról ahhoz, hogy a finomságoknak helyet biztosítsunk.

 

Illatos

 

Olyan dekorációt is készíthetünk, mely nem csak mutatós, hanem illatozik is. Ehhez szükségünk lesz néhány narancsra, fahéjra, szegfűszegre, fenyőre, és egy-két borókaágra, melyek mind fenséges illatokat árasztanak. A narancsokba tűzdeljük bele a szegfűszeget úgy, hogy szép mintákat adjon ki. Akár a héját is felszedhetjük egy-egy sávban, mivel a megbontott gyümölcs intenzívebben adja le az aromáit. A többi hozzávalóval együtt rendezzük el az asztalon, vagy egy nagy tálban az asztal közepén, és készen is vagyunk.

 

Helytakarékos

 

Persze-persze, nagyon szép és jó dolog a karácsonyi asztaldísz, de mit csináljunk akkor, ha egész egyszerűen nincs rá helyünk? Nos ebben az esetben is adódnak lehetőségek. A terítés után, amíg az asztal arra vár, hogy birtokba vegyék, apró, egyszerű díszeket elhelyezhetünk a tányérokban is. Itt figyeljünk arra, hogy vagy ne használjuk az a tányért, vagy pedig a dísz úgy legyen megkreálva, hogy ne hulljon ki belőle semmi, mert az nem mutat túl jól a halászlében. A másik nagyon egyszerű megoldás, ami semennyi helyet nem foglal, a „morzsa”. Terítsünk meg szépen, és amikor készen vagyunk, akkor a látható helyekre a terítőn szórjunk ki apró hópihéket, karácsonyfákat, ajándékokat, miegymást. Ezeket a legtöbb boltban párszáz forintért be tudjuk szerezni.

 

Tipp:

 

Előfordul, hogy a hely annyira kevés, hogy a dekoranyagok nem férnek el, a kiszórt vagy tányérba tett díszek pedig nincsenek ínyünkre. Ekkor sem kell elkeseredni, mert egyáltalán nem kötelező, hogy az asztal ékei konkrétan az asztallapon legyenek. Ha a székeket is leterítjük egy-egy hófehér lepellel, és azt a támlánál átkötjük egy nagy, piros szalaggal, akkor is ünnepivé varázsolhatjuk az étkezőt. A díszítés ugyanígy kerülhet az asztal mögötti falra, főleg ha az rá is van tolva az egyenes felületre. A felette lévő csillárról, vagy lámpáról is lógathatunk le díszeket, így a tálalásban semmi sem fog zavarni minket.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!