Csoki és szőlő? Akkor Csokoládészőlő!
Topor Erika, 2013. febr. 28.
A csokoládészőlő, másik nevén az ötlevelű akebia egy impozáns fagyálló kúszó cserje. Nem mindennapi virágával egzotikus dísze a kertnek.

Áprilistól májusig virágzik, kellemes vaníliaillatot áraszt. A méhek kedvence, erős nektárképző. Nagy virágzatai elérik a 10 cm-es nagyságot. Egy-egy virág akár 3 cm-es is lehet. Lilásrózsaszínű virágaiban a porzók lilák vagy bíbor színűek. Melegigényes, ezért védett helyre telepítsük. Termése dinnyeformájú, ehető, de fogyasztását gátolja, hogy rengeteg mag található benne.
Az akebia (Akebia quinata) növekedése gyors, akár 6-10 méterre is megnőhet. Dugványozással és gyökértörzs feldarabolással is szaporítható.
Talajigénye: tápdús és jó vízáteresztő talajt igényel. Napos vagy félárnyékos helyet igényel.
Érzékenysége: hihetetlen, de egészen -15 °C fokig fagyálló, de csak védett helyen.
Mire jó?
A kínai gyógyászatban igen sokféle felhasználása ismert: érzéstelenítésre, gyulladásgátlásra, vértisztításra, vizelethajtónak is használják.
Ehető terméseit csak porzós párral együtt hozza, mint például az Akebia quinata 'Alba'. Földön futtatva örökzöld árnyéki gyeppótlóként szolgálhat. Termése októberben érik. Hazájában - Japánban zöldségként – olajban kisütve fogyasztják. Indája kosárfonásra is alkalmas.



Facebook Twitter GoogleStartlap