Csokis-fahéjas ünnepi sütemény
Orbán Krisztina, 2014. dec. 17.
Ez az egyszerűen elkészíthető, igazi családi házi sütemény voltaképpen bármely ünnepi asztalra odakívánkozna, a csokoládé, a narancs, a fahéj és a szegfűszeg aromája azonban természetesen leginkább a téli ünnepkörhöz köti. Édesítsük hát meg közelgő ünnepeinket e csaknem százéves finomsággal.

A süteményt az alábbi módon készítjük.
Hozzávalók a süteményhez:
35 dkg liszt
50 gramm kakaópor
15 gramm reszelt étcsokoládé
fél evőkanálnyi sütőpor
2 teáskanálnyi őrölt fahéj
fél teáskanálnyi őrölt szegfűszeg
fél teáskanálnyi vanília
1 narancs finomra reszelt héja
egy késhegynyi só
kb. 140 gramm vaj (vagy margarin)
17 dkg kristálycukor
3 tojás
1,5 dl tej
Elkészítése
A lisztet, a kakaóport, a reszelt étcsokoládét, a sütőport, a fahéjat, a szegfűszeget, a vaníliát és a sót egy nagy tálba öntjük, ráreszeljük a narancshéjat, és az egészet jól összekeverjük. A vajat megpuhítjuk, és egy másik, nagy tálban előbb alacsony, majd magas fokozaton addig keverjük a kristálycukorral, amíg egy krémes tésztát kapunk. Ezt követően egyenként belekeverjük a 3 tojást, majd beleöntjük a tejet, és ismét jól megkeverjük. A finomságokkal elkevert lisztet a végén, kis adagokban adjuk hozzá, és a tésztát minden adag után külön megkeverjük. Miután minden hozzávaló a tálba került, a tésztát még tovább keverjük addig, amíg homogén állagúvá válik.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztából nagyjából két centi átmérőjű pici labdácskákat formálunk, vagy kézzel kilapogatjuk, és kicsi formákat – hagyományosan 6-7 centi hosszú rombuszokat – szaggatunk belőle. A sütiket egymástól kb. 4 centi távolságban egy kikenetlen sütőlapra helyezzük, és addig sütjük, ameddig enyhén felfújódnak, és a tetejük finoman megrepedezik (ez nagyjából 8-10 perc után következik be). Ezután a süteményeket kivesszük és egy rácson hűlni hagyjuk, majd a maradék tésztát is kisütjük.
Amíg a sütik hűlnek, finom csokimázat is készíthetünk rájuk. A sütik tetejét a gyermekek örömére színes dekorációs cukorral díszíthetjük, de akár kókuszreszelékkel, vagy őrölt mandulával is megszórhatjuk.
Hozzávalók a mázhoz:
4 evőkanálnyi kakaópor
16 dkg porcukor
6 cl víz
Elkészítése
A kakaóport és a porcukrot jól elkeverjük a vízben, majd folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön addig melegítjük, amíg szép fényes mázat nem kapunk.
(Ehelyett étcsokoládét is használhatunk: a táblákat egy forró vízzel teli lábas fölött lassan megolvasztjuk.)
Amikor a máz elkészült, fogjuk a meghűlt süteményeket, és egyenként belemártjuk őket úgy, hogy a máz csak a tetejüket érje. Ezután visszahelyezzük a sütiket a rácsra, hogy az oldalukon végigfolyó máz az aljukat ne érje. A díszítésnek választott finomsággal, vagyis a dekorációs cukorral, a kókuszreszelékkel, vagy a mandulával azonnal megszórjuk a sütemények tetejét. Ezután hagyjuk a mázat megszilárdulni, és mintegy félóra múlva a finom ünnepi sütemény már fogyasztható is.
A süteményt a mázra való tekintettel tároljuk hűtőben, a dekoráció védelme érdekében pedig az egyes rétegeket papírral válasszuk el egymástól.
Kapcsolódó cikk: Ünnepi kókusztorta
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22