szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csonthéjasok tavaszi védelmének titka!

Mártha Izabella, 2014. márc. 17.


Mindannyiunk nagy örömére itt a tavasz, hosszabodnak a nappalok, a napsütés is egyre intenzívebb, a fák levelei kihajtanak és a hangulatunk is kicsit vidámabbá vált, különösen azoknál, akik szeretnek kertészkedni. De ne feledkezzünk meg, hogy a tavaszi kert szépségéért sorban állnak a ránk váró teendők!

Csonthéjasok tavaszi védelmének titka!

Ha a tavaszi első munkálatokon a metsszésen és a lemosó permetezésen már túl vagyunk, érdemes nagy figyelmet szentelni az őszibarack tafrinás betegségére és a csonthéjasok monilíniás betegségére!

A tafrina az őszibarack legismertebb és legveszedelmesebb gombabetegsége, amely leginkább a nagy gyümölcsű, sárga húsú őszibarack fajtákat támadja meg, de előfordul nektarinon is. Közvetlenül kihajtás után a levél fertőzött részei kárminpiros színűre színeződnek, később besodródnak, megvastagodnak és már nyár elejére lehullnak.

A csonthéjasok monilíniás betegségének két különböző kórképe a hajtáscsúcs hervadása és a gyümölcsrothadás, melyeket két rokon gombafaj okoz. A két gombafaj általában egyszerre fordul elő a csonthéjasokban, azonban a nagyobb veszélyt, a hajtáshervadást okozó gomba jelenti, ami a leginkább a meggyet, cseresznyét és a kajszit támadja meg. A meggyben okozza a legnagyobb veszteséget, a virágzás után a virágcsomók és a hajtáscsúcsok hervadni kezdenek, majd elszáradnak. Különösen, ha virágzás idején sok a csapadék a betegség óriási méreteket ölthet, az ágak és a gyümölcsök is károsodnak.

A Monilinia fructigena gomba a felelős a gyümölcsrothadás betegségért, ami főként csapadékos években okozhat jelentős károkat a csonthéjasokban.

A tavaszi gombás betegségek ellen legeredményesebben megelőző jelleggel lehet védekezni, a hatékony védekezés eszköze a korán elvégzett rezes lemosó permetezés a Champion® WG (20–30g/10 l víz) készítménnyel.  Mivel a csonthéjasok fiatalkori hajtásai igen érzékenyek a perzselésre, rügyfakadástól piros bimbós állapotig csak kímélő réztartalmú készítménnyel, mint a Cuproxat® FW (40–50 ml/10 l víz) végezzünk kezelést. Később, illetve hideg időben a kis fiatal levelek védelmében a Delan® 700 WG (3,5–5 g/10 l víz) gombaölő szer dolgozik eredményesen, majd ahogy nőnek a levelek váltsunk a Talentum® (1,25 ml/10l víz) felszívódó gombaölő szerre.

Az enyhe télnek köszönhetően az idei évben a rovarkártevők tömeges megjelenérére kell számítanunk, különösen a levéltetvek okozzák a csonthéjasokban a legnagyobb kárt! Több mint 150 vírust terjesztenek, ezért sokan a legveszedelmesebb kártevőként tartják számon, melyek tavasztól az éppen kihajtó gyümölcsfák rügyein szívogatnak, majd áttelepednek a levelek fonákára, amik a kértétel következtében megcsavarodnak, elsárgulnak és lehullanak. A károsítást jelzi a nagy mennyiségű mézharmat megjelenése és az ezen megtelepülő korompenész is.

A cseresznyelégy szintén nagy gazdasági kárt okzhat; leginkább a középkésői és késői érésű cseresznye fajtákat részesíti előnyben, de megtalálható néhány meggyfajtán is. A gyümölcsök megpuhulnak, fénytelenek, a mag közelében fehéres színű nyüvet találhatunk. A fertőzött gyümölcs rothad és lehullik, ha a nyű már elhagyta a gyümölcsöt, akkor annak felületén a kocsány közelében barna, besüppedt folt található.

Közvetlenül a kihajtás előtti permetezéssel jelentősen lehet csökkenteni a későbbi károkat! A Gazelle® Vital /Gazelle® SG (2-4 g/10 l víz) + Wuxal® Microplant (5-20 ml/10 l víz)/ felszívódó rovarölő szerrel, tavasszal az áttelelt petékből kelő levéltetveket, valamint a cseresznyelégy lárvái ellen is kiválóan alkalmazható a kifejlett legyek megjelenésétől.

A talajok egészségi állapotának javításával is sokat tehetünk. A Bora® WP (15–30 g/10 l víz) biológiai készítmény  kedvezőtlen környezetet teremt a talajban elő rovarok számára. Dolgozzuk a készítményt a talajba a nyüvek a földre vetődése előtt, így nagymértékben gyéríthetjük a jövő évi rajzó állományt!

A korszerű növénytermesztésben alapvető követelmény a növények tápanyaggal való harmonikus ellátása. A gyümölcsök esetében ez fokozottan érvényesül, mert bármely elem nem kielégítő volta vagy hiánya fejlődési rendellenességeket okozhat. Megfelelő tápanyag-ellátásnak a hozam növelésén és a termés minőségének a javításán kívül további előnyei is vannak: 10-30 %-kal csökkenthető a növényvédelmi költség, kiszámíthatóbb a termesztés, nagyobb a termésbiztonság!

A Kwizda Agro Wuxal® (20-40 ml/ 10 l víz) levéltrágyái minden tápanyagproblémára megoldást nyújtanak! Hiánytünetek megelőzésére, illetve gyors és hatékony gyógyítására alkalmas termékek, melyek speciális adalékanyagaik révén javítják a növényvédő szerek hatékonyságát is!

Kapcsolódó cikk: Tavaszi lemosás titka!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia