szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Cukkini történet

Sulyok Józsefné, 2011. júl. 27.


Észak-Amerika déli részére helyezik az őshazáját és az ott vadon előforduló C. texanaból származtatják. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, akárcsak a patisszon. Könnyen emészthető, kalóriaszegény, ezért a diétás étrendben nagyon ajánlott.

Cukkini történet

A cukkini erősen fejlett orsógyökere mélyre hatol és számos oldalgyökérre ágazik el, egy tő akár 2-3 négyzetméter talajt is behálózhat. A gyökérzett fejlettsége, hossza és a talaj vízellátottsága között összefüggés van. Száraz körülmények között nagyobb a gyökérzete. Kúszó szárának hossza fajtánként változhat. Ötszögletű, barázdált szárán többsejtű szőrök fejlődnek, melyek egyetlen kihegyezet csúcssejtben végződnek. A levelek a száron sűrűn egymás mellett helyezkednek el, közepesen vagy mélyen karéjosak és mély öblűek. A levélnyél és a fonákon kidudorodó erek a merev szőröktől tüskés tapintásúak. Termése hosszúkás-hengeres, fiatal korban egyes terméseken a kocsányánál a kabaktermések bordázottak. Terméshéja sötétzöld, fehér pontokkal vagy csíkokkal tarkított, húsa fehér.

 

Melegigényessége hasonlít a közönséges tőkéhez, valamint az uborkáéhoz. Magja 10-13 C-fok alatt nem, vagy csak hosszú idő után csíráznak. Optimális csíráztatási hőmérséklet 24-27 C-fok. A hűvös idő nem kedvező számára, virágzása elhúzódik, sőt terméskötése is elmaradhat. Fagypont alatt a növény gyorsan elfagy.

 

Fényigényes, de gyenge árnyékot vagy szórt fényt is elvisel. Fiatal, kevés lombú gyümölcsösben, szőlő között nyugodtan termeszthetjük. Tűző napon, nedves, párás környezetben gyorsan növekszik. Zsenge terméseket csak nagy vízigényének kielégítésekor várhatunk. Nedves körülmények között folyamatosan szedhetjük. A szélsőséges talajtípusok kivételével általában minden, a zöldségfélék termesztésére alkalmas talajon termeszthető. Sok tápanyagra van szüksége. Ha nincs módunkban az egész területet trágyázni, akkor feltétlenül fészektrágyázást végezzünk. A folyamatos szedés miatt fontos a nitrogén fejtrágyázás.

 

Közvetlen helyrevetéssel és palántáról szaporíthatjuk, szabad földre helyezést május elején végezzük. Egy fészekbe 3-5 szem magot tegyünk, egymástól 80-100 cm-re. Melegágyba, fólia alatt palántát is nevelhetünk, 2-3 szem magot tegyünk egy tejfölös pohárba. Kelés után csak egyet hagyjunk edényenként, a többit gyökerestől húzzuk ki. Kiültetés előtt fokozatosan szoktassuk a növényt a kinti környezethez. A késő tavaszi fagyok után ültessük ki a palántákat a tápkockával együtt és jól öntözzük be.

 

Az első kapálásnál a helyrevetett cukkinit egyeljük, egy, esetleg két tövet hagyjunk meg fészkenként. A talajt tartsuk gyommentesen, nedvesen és morzsalékosan. Különösebb növényvédelmet nem igényel. A megkötött termések rendkívül gyorsan fejlődnek, a legízletesebbek a 10-20 cm hosszúak, de tölteni vagy rántani a nagyobbak alkalmasabbak, 3-4 naponta szedhetőek. A leszedett termések zsenge voltuk miatt könnyen nyomódnak, ütésre is érzékenyek és gyorsan romlanak.


Tipp! Receptek

 
Cukkini sonkával töltve

 

Hozzávalók: 2 cukkini, 10 dkg rizs, 15 dkg sonka, 10 dkg sajt, 2 dl tejföl, 2 tojás, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg vaj, só, bors.

A két cukkinit meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és a magját kiszedjük. Kivajazott tűzálló tálra fektetjük és megtöltjük a következő töltelékkel. A főtt rizst összedolgozzuk a kockára vágott sonkával, a vékonyan felszeletelt főtt tojással, az apróra vágott petrezselyemmel, megsózzuk, borsozzuk és belereszeljük a sajtot. A masszát beletesszük a cukkini belsejébe, a tetejét megkenjük tejföllel, forró sütőben átsütjük.


Rakott cukkini

 

Hozzávalók: 1 nagyobb cukkini, 1 nagy fej vöröshagyma, 31 dkg sertéshús, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 paprika és paradicsom, 1 tojás, 2 dl tejföl, liszt, só, bors, olaj.

Meghámozzuk a cukkinit, a magját kiszedjük, félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, lisztbe mártjuk, és olajon hirtelen kisütjük. A finomra vágott vöröshagymát egy evőkanál olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, és együtt tovább pároljuk. Fűszerezzük a fokhagymával, borssal, sóval és kevés vizet aláöntve pároljuk, majd levét élénk tűzön elpárologtatjuk. Tűzálló tálban felváltva rétegezzük a cukkinit és a húst úgy, hogy közzé rakjuk a felszeletelt paprikát és a paradicsomot. A tetejére cukkini kerüljön. Leöntjük a tejföllel és a tojás-sárga keverékével majd a sütőben pirosra sütjük.
 

Kapcsolódó cikk:

A cukkini

Cukkini bőségtál

Cukkinis sült csirkecomb
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!