Dekódoltuk a borászok nyelvét!
Topor Erika, 2013. máj. 17.
Avagy borászati szakkifejezések V-Zs
Előzmény: Dekódoltuk a borászok nyelvét! 6.
A borászati szakkifejezéseknek lassan a végére jártunk és legutolsó összefoglalónkban a V-Zs betűvel kezdődőeket vesszük sorra.

Vadélesztők: A mustot teljes egészében kierjeszteni nem képesek, és zavarják a nemes borélesztő működését.
Vakbírálat: Borbírálat, amikor a bírák nem ismerik a bor adatait.
Vánkosfa: Az ászokfa és az ászokhordó közötti párnafa.
Vápa: A hordó fenekének homorulata.
Vasbor: A vérszegénység gyógyítására készített magas vastartalmú gyógybor.
Vékony bor: Kevés vonadékanyagot tartalmazó bor.
Vermut: Egyfajta ürmös bor.
Vincellér: A szőlő, és pincemunkákat irányító szakképzett alkalmazott.
Vinírozás: (régies kifejezés) A bor alkoholtartalmának növelése szesszel vagy borpárlattal.
Vinkó: Silány minőségű, savanyú bor.
Vinotéka: Palackozott borok raktára vagy gyűjteménye. A nagy borválasztékkal rendelkező, csak a borra specializálódott üzlet.
Virágosodás: Borbetegség. A bor felületén virágélesztők szaporodnak el. Megelőzhető, ha a hordót állandóan teletöltött állapotban tartják.
Vizahólyag: Derítőszerként használták nemes fehérborok derítésére. A viza szárított úszóhólyagja. Ma már alig van jelentősége.
Wagner- fok: Azonos a Baumé fokkal. A fokoló méretei miatt alkalmatlan a pontos sűrűség-meghatározásra.
Zamat: A bor illat- és zamatanyagainak összessége, a bor egyik legfontosabb tulajdonsága.
Záptojásszag: A kénhidrogénes borok kellemetlen szaga.
Zavaros bor: Sok lebegő üledékanyagot tartalmazó bor.
Zöldízű bor: Eretlen szőlőből, éretlen kocsánytól származó kellemetlen boríz.
Zselatin: Borderítésre használt finom fehérje. A cserzőanyagokkal csapadékot képez, és a csapadék köti meg felületén a bor zavarosságát okozó, lebegő anyagokat.
Kapcsolódó cikk:
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22