Dekódoltuk a borászok nyelvét! 6.
Topor Erika, 2013. máj. 02.
Avagy borhatározó kisokos kezdőknek és haladóknak
Előzménye: Dekódoltuk a borászok nyelvét! 5.
A borkészítéskor használt szakkifejezések rengetegében könnyű elveszni, viszont a kiváló borválasztáshoz elengedhetetlen a szakkifejezések ismerete. Most az S-Ü-ig nézzük át az ismerősnek tűnő szakkifejezéseket.

Sajtó: Növényi nedvek nyomással való kisajtolására szolgáló eszköz.
Savtartalom: A must és a bor savtartalma kötött, szabad, vagy részben kötött és félig kötött (só) alakban tartalmazza. A must, és bor savanyú ízét a szabad, és a félig kötött savak okozzák. A must, és bor savai: borkősav, ecetsav, almasav, citromsav, tejsav, glükonsav, illósavak, stb. A savtartalmat általában titrálással ( analitikai módszer ) állapítják meg.
Savtompítás: Savtartalom csökkentése szénsavas mésszel.
Sec: (Francia) Száraz, nem édes ital.
Seprő: Az újbor üledéke. Főleg élesztőt és borkövet tartalmaz.
Seprőbomlás (seprőrothadás): A seprő szerves anyagainak rothadása.
Seprőbor: Seprőből készült alkoholt tartalmazó ital. Hamisítvány, nem bor.
Siller: (német) Világospiros bor. Lásd: kastélyos.
Spanyolföld: Agyagföld. Régen borderítésre használták.
Srédli: A szállítóhordók zárására használják.
Stabil bor: A bor a tulajdonságait hosszan megőrzi.
Stabilizálás: A bor tulajdonságainak - főleg tisztaságának - tartós megőrzését előirányzó borkezelési eljárás.
Steril töltés: Borpalackozás csíramentesítéssel.
Stiches bor: A megecetesedett bor.
Szaflór: A pórsáfrány virágzatából készült régebben borszínezésre használt főzet.
Szalmabor: A leszüretelt szőlőt szalmán töppesztik, és e szőlőből csemegebort készítenek. Készítése néhány déli országra jellemző.
Szamorodni: (lengyel, jelentése: ahol termett.) Tokaji bortípus, aszúszemeket is tartalmazó szőlőből készül. Száraz, és édes szamorodnit is készítenek.
Száraz (bor): Cukrot nem, vagy nagyon keveset tartalmazó bor.
Száraz cukrozás: Répacukor musthoz való hozzáadása víz felhasználása nélkül.
Szaturálás: Gáz elnyeletése folyadékban. Például habzóbor készítésénél szén- dioxidot nyeletnek el a borban.
Szediment: Üledék.
Színelés: Az ülepítéssel megtisztított must vagy bor lefejtése az üledékről.
Színtelenítés: Aktív szénnel történő színtelenítő eljárás. Hibás borok színét kezelik ezzel az eljárással.
Szivornya: Hajlított cső, különböző hosszúságú szárral van ellátva, a bor színelésére használják.
Szúrólopó: Kis mennyiségű borminta kivételére szánt, üvegből készült mintavevő.
Szűrés: Folyadék átsajtolása lukacsos szerkezetű anyagokon a folyadék megtisztítása céljából. A borászatban perlitet, kovaföldet, szűrőlapokat, szűrőgyertyákat, szűrőmembránokat használnak.
Szűrőgyertya: Porcelánból, saválló acélszövetből készült henger, gyertya alakú szűrő eszköz.
Szűrőlap: Cellulóz, pamut, perlit, kovaföld, stb. keverékéből készült változatos alakú, és formájú préseléssel előállított szűrőanyag, általában lap formában hozzák forgalomba.
Szűrőmembrán: Műanyagból készült szűrőhártya. Pórusmérete: 0,1- 10 mikrométer.
Tájbor: Egy bortermő tájról származó jobb minőségű asztali bor.
Talajíz: Egyes termőhelyeken a borok jellegzetes íze, amelyet (lehet hogy egyoldalúan) a talajnak tulajdonítanak.
Tankpezsgő: Fémtartályban készített pezsgő. Minősége nagyon különböző lehet, az alapbortól, és az érlelési időtől nagyban függ.
Tannin: Cserzőanyag.
Taposókád: A szőlő taposásánál használt kád, általában fából készült.
Taposózsák: A taposásra szánt szőlő befogadására szolgáló zsák.
Tartarátok: A borkősav sói, például a borkő.
Tejsavas erjedés: Egyfajta borbetegség.
Teljes érés: Az érettségi állapot, amikor a szőlő tömegében a legtöbb cukrot tartalmazza.
Testes bor: Sok vonadékanyagot tartalmazó bor.
Típusbor: Sajátos jelleggel nem rendelkező, egyszerű bor.
Tirázsdugó: Az erjedés és az érlelés idején a pezsgőspalackot lezáró dugó.
Töltögetőbor: A bor apadása miatt keletkezett hiányt ezzel a borral pótolják. Általában erősebben kénezik.
Törköly: A sajtolás alkalmával visszamaradt kisajtolt szőlőszemek.
Törkölybor: Csiger, lőre
Törkölykalap: A vörös szőlő héjon erjesztésénél az erjesztőkád tetejére összegyűlt törköly.
Törött bor: Kiválások vagy mikroorganizmusok elszaporodása miatt tisztaságát vesztett bor.
Törzsoldat: 1- 5 százalék kénessavat tartalmazó mustos, vagy boros oldat, melyet kénezésre használnak. Vizes törzsoldattal edényeket, eszközöket fertőtlenítenek.
Tőtike: Hordók megtöltésére használt nagyobb négyszög alakú tölcsér. Űrtartalma elérheti a 10 -20 litert is.
Transzporthordó: Borszállításra használt, max. 850 literes fahordó.
Túlderítés: A szükségesnél, a kívánatosnál vagy a megengedhetőnél több derítőanyag hozzáadása a borhoz. A leggyakoribb a zselatinos túlderítés, aminek hatására "fehérje-kiválásos" lesz a bor.
Tükrös bor: Tökéletesen tiszta, csillogó bor.
Tüzes bor: Nagy alkoholtartalmú bor.
Tűzésszám: A fahordók alakját meghatározó viszonyszám. A donga hasban és fejben mért szélességének különbségével osztjuk a hasban mért szélességet, ez a hányados a tűzésszám.
Újbor: Az utolsó szüretből származó bor.
Utóérés: A termény leszüretelése utáni érési folyamat. A szőlőnek nincs utóérése!
Üde bor: Fiatal, némi szénsavat is tartalmazó kellemes könnyű bor.
Üledék: A must. vagy a bor leülepedett részecskéit tartalmazó elegy.
Ülepít: A szuszpenzió lebegő részecskéit gravitációs erőtérben leülepíti.
Üres bor: Kevés illat- és zamatanyagot, vonadékanyagot, alkoholt tartalmazó jellegtelen bor.
Ürmös: Növényi anyagok kivonatával ízesített likőrbor. A főtt ürmös mustból készül. A mustot 30-35 százalék cukortartalom eléréséig ("főzik"), erjesztik, majd az erjesztést egy kívánt pontnál szesz hozzáadásával megállítják. A zacskóban belógatott fűszerkeverék kb. három hétig van a borban. Folytatása: Dekódoltuk a borászok nyelvét
Kapcsolódó cikk:
Így válassz bort az étel mellé!
Facebook Twitter GoogleStartlap
2020.december 09., szerda / 19:14