szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Dekoráljunk a kertet romokkal

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 19.


A romos köveknek és régi falaknak különleges kisugárzása van a kertben. Akár látványosságként a fák alatt, akár az évelőágyás háttereként vagy egyedi keretként a pihenőhelyen. 

Dekoráljunk a kertet romokkal

Folly, magyarul bolondozás, így nevezik Angliában a kertművészetben azokat az építményeket, amelyek szokatlan kinézetükkel minden tekintetet magukhoz vonzanak, és különleges hangulatról gondoskodnak.

A 18. századtól kezdve az efféle ’folly’-k az angol tájkertek kedvelt kialakítási elemei közé tartoztak. Különösen népszerűek voltak a az eredetinek ható megépített kerti romok.

Egy ideje a mi kertjeinkben is felbukkantak ilyen sajátos építmények, melyek a múltat idézik fel. Legyen középkorinak ható rom, mini kastély vagy egyszerű terméskőből emelt fal. A nagyobb és kisebb építmények bármelyik kerthez és stílusirányzathoz hozzátesznek valami pluszt.

Egyes kertberendezési szakkerekedésekben árusítanak oszlopokat, boltíveket, gótikus kereteket, különböző kőfigurákat, vasból készült ablakrácsokat, régi ajtókat vagy kapukat. Az előre gyártott műkőelemeket egyedi módon lehet összerakni. Nagyon népszerűek a különböző stílusú és méretű rom-épületszerkezetek. Akár mi magunk tervezzük meg, akár kész szerkezetet vásárolunk meg, érdeklődjünk, és ha szükséges engedélyeztessük a felállítását.

A kőépítményt helyezzük el a kert egyik eldugott zugában, de akár a kert látványosabb részére is tehetjük.

A romfalakat sokan szívesen használják takarásra a kert határán, vagy pedig a romantikus pihenőhelyen.

Ősszel jól érvényesülnek ezek a hangulatos építmények. Amikor  a vadszőlő piros lombja meghódítja az ablakboltíveket, vagy a rózsák utolsó virágai ékesítik a termésköveket, a romfalak olyan hatást keltenek, mintha mindig is ott lettek volna.

Az antik oszlopok, boltívek vagy szobrok tetszés szerint kombinálhatók. A régi téglából emelt kerti fal teljesen egyedi  bájjal rendelkezik.

A kicsi terméskő fal is különlegessé teheti a kertet. A köveket habarcs nélkül is fel lehet rakni, de egy szilárd alapra mindenféleképpen szükség van. Egy csobogó létrehozásához ideális a szabadon álló kőfal, mivel mögötte ügyesen el lehet vezetni a vízvezetéket.

Csupasz fal elrejtésére egyedi megoldást kínál az eléje épített klinker romutánzat. A klinker falat közvetlenül a csupasz fal élé építsük. Az fontos, hogy bármilyen falról is legyen szó, stabil alapra van szükség, a téglákat pedig mindig habarccsal kell rögzíteni. A stílusban passzoló falikút fokozza a változatosságot. A köveken vadszőlő futhat a magasba, és piros őszi lombjával kellemes lehet a hangulat a pihenőhelyen.

A kőfal elő macskakőből egy félkörívet rakjunk ki, ezen helyezzük el a lámpásokat. A félkörív köré rakjunk apró kavicsokat, és ide tegyünk ki asztalt és székeket, valamint félkörívben egy pár cserepes növényt. 

Kapcsolódó cikk: Kincsünk a pompás dió
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!