szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Dércsípte tél eleji finomságok

Topor Erika, 2014. nov. 25.


A piaci finomságok sorában a tél számomra ugyanolyan kulináris örömöket rejt, mint a nyár. Lelkesen várom, hogy valódi sütőtököt, gesztenyét, csipkebogyót kapjak. Most pedig induljunk, vásároljunk együtt!

Dércsípte tél eleji finomságok

Ahogy véget ér a nyár azt gondolnánk, hogy a piaci ízeknek annyi, pedig ez tévedés. Idényzölségei és finomságai az őszi és téli piacoknak is vannak. Számos olyan zöldséggel találkozunk ilyenkor, melyek sokkal finomabbak, amikor már a dér megcsípi őket. Ilyen például a sütőtök. A nyáron kaphatóak többnyire íztelenek, míg az ősszel vásárolt sütőtöknek a zamatai sokkal élénkebbek. A sütőtöknek akkor va igazi szezonja, amikor az utcán sült gesztenyének. A régi időkben előszeretetel sütötték az utcán a tököt, és ugyanúgy árusították, mint manapság újra a sült gesztenyét. a sütőtök gazdag az értékes tápanyagokban, karotin, C-vitamin, kalcium és foszfor tartalma miatt közkedvelt téli tápelemforrás.

Hazai viszonylatban a legelterjedtebb fajta a Nagydobosi sütőtök, melyet évszázadok óta termelnek. ez a fajta hatalmas termés képes kifejleszteni, megfelelő körülmények között akár a 10-15 kg-ot is eléri egy termés. A beéett tököt az lső fagyok után szüretelik le. Száraz és fagymentes helyen (pincében pl.) akár egész télen eltárolható, így még februárban is élvezhetjük finom zamatát. Nyílt tűzön sütve adja leginkább az ízeket, de sütőben sütve is igen kellemes lesz. Mézzel, vagy zöldfűszerekkel bolondítva sokféleképpen elkészíthető, mindenkinek ízlése szerint. A diétázók körében is kedvelt, mert magas tápértéke mellett kalóriaszegény. A piacokon előforduló, körteformájú kanadai tök is megfelel sütőtöknek, íze hasonlóan harmonikus, és talán könnyebben kezelhető méreténél fogva, mint a magyar fajta.


Birsalma téren is elfogult vagyok, mert már nyáron is találkoztam külföldi birsalmával, de akkor mindig megállom, és kivárok. A mi klímánkon őszre érik be a birs, és az első dér után a legfinomabb. ez a hatalmas, terebélyes bokorfomra fa ősszel roskadozik a körteformájú, aranyló gyümölcsöktől.  Mutatós fehér virágai május közepétől nyílnak. A téli fagyokat nehezen viseli, ezért védett helyre ültessük.

Ugyanígy nagy kedvenc a naspolya, melyet már nyár végétől lehet kapni, főleg importból, de az igazán értékes gyümölcsöket ősszel vásárolhatjuk hazai piacokról. A termésérés trükkje, hogy a termés a fán nem érik be, ezért meg kell várni az első komolyabb fagyokat, majd leszüretelni. Fagymentes helyen tárolva a gyümölcsök beérne, megpuhulnak és a végeredmény kellemesen fanyar ízű édeskés gyümölcs.

A téli megfázások és a C-vitamin források alapját adó csipkebogyó ősidők óta kedvelt. Hideg vízben áztatva 24 óra alatt kiáznak belőle az értékes anyagok. A C-vitamin forraláskor lebomlik, így a csipkebogyó teát hidegen, vagy szobamelegen igyuk, mert ekkor lesz hatásos. Piros bogyóit lekvárfőzésre is használhatjuk, nagyon finom dzsem és lekvár készíthető belőle. A termések begyűjtését alaposan gondoljuk át. Sose szedjünk út melletti árokparton, vagy városokban, mert a termések szennyezettek. A legjobb, ha erdei séták során gyűjtjük be a csipkebogyót, vagy házikertből, mert így elkerülhetjük a káros nehézfémeket, melyek a benzingőz miatt a növényekre rakódnak.

A csipkebogyó termése belül szöszös, ezért a félbevágott termések húsát érdemes eltávolítani. Lekvárnak és teának is csak a húsos héjat használjuk. A túlzott csipkebogyó tea hashajtó hatású lehet, de ez influenzaszezonban nem olyan nagy probléma, mert erősen tisztítja a beleket. Magas vérnyomásra, hörghurutra, vese- és hólyaggyulladásra is kiváló.

Kapcsolódó cikk: Jönnek a télálló gyönyörűségek!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia