Diós sütőtöktorta
Sulyok Józsefné, 2013. nov. 29.
A sütőtökből változatos ételek készíthetőek. Felejtsük el azt a régi beidegződést, hogy csak a sütőben sütött ételként tekintünk rá. Készítsünk most tortát sütőtökből!
Hozzávalók:
80 dkg sütőtök, (vagy 50 dkg sonkatök), 15 dkg daráltdió, 50 dkg finomliszt, 1 tasak sütőpor, 2 dl napraforgóolaj + 1 kávéskanál a sütőforma kikenéséhez, 3 tojás, 30-35 dkg kristálycukor, 1 tasak vaníliacukor, 1 evőkanál őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, porcukor a szóráshoz.
A tököt megmossuk, lehámozzuk, kettévágjuk, a belsejét kanállal kikaparjuk. További apróbb darabokra szeleteljük, hogy könnyebben tudjuk lereszelni a reszelő kisebb lyukú részével.
A diót ledaráljuk, a lisztet és a sütőport összeszitáljuk, hozzákeverjük a diót.
A tojássárgáját összekeverjük a cukorral, a vaníliacukorral és 1 csipet sóval. Apránként beledolgozzuk az olajat, (morzsalékos masszát kapunk, nem baj), aztán hozzáadjuk a fahéjat, a reszelt citromhéjat. Beleforgatjuk, a sütőtököt 8-10 percig állni hagyjuk, hogy a tök levet eresszen.
Közben felverjük a 3 tojás fehérjét 1 csipetnyi sóval. Apránként a „folyékony” tökmasszához keverjük a lisztet, amiben már a sütőpor és dió is benne van. Majd óvatosan összedolgozzuk a tojáshabbal. Az olajjal kikent tortaformába öntjük és elsimítjuk a tetejét. De megsüthetjük tepsiben is, csak akkor nem tortaformánk lesz, hanem tálalás előtt felkockázzuk. Hagyjuk kihűlni, mielőtt fogyasztanánk, a tetejét megszórjuk egy kevés porcukorral. Ha gazdagabban szeretnénk fogyasztani, habbá vert tejszint teszünk a tetejére, amit darált dióval meghintünk.
Olaj helyett készíthetjük margarinnal, dió helyett mogyoróval is. Tűpróbáig lassan süssük, mert nehezen sül át a híg massza! Jó étvágyat!
Kapcsolódó cikk:
Egészséges óriásbogyó
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22