szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Díszes cserepek egyszerűen!

Scheftsik Tamás, 2014. aug. 27.


A lakás legszebb díszei minden bizonnyal a növények. Ám sok esetben igencsak csúnya cserepekben kelletik magukat, hiszen a kaspók nem nevezhetőek olcsó díszítő elemeknek. Ám a megoldás ebben az esetben is adott, hiszen egy kis kézügyességgel, és persze egy – két jó ötlettel egy egyszerű, barna, unalmas és csúnya cserepet is feldobhatunk!

Díszes cserepek egyszerűen!

Festékkel, filccel

Természetesen az egyik legegyszerűbb megoldás az, ha nemes egyszerűséggel lefestjük a cserepet. Itt nem kell egyetlen színhez ragaszkodni, csupán arra kell figyelni, hogy az beleilljen a környezetébe. A festék kiválasztásánál azonban nem mindegy, hogy műanyag, vagy valódi cserépről van szó, ezért erre is mindenképpen figyeljünk, ellenkező esetben minden festékes lesz, és hiába dolgoztunk.

Egy fokkal egyszerűbb megoldás, valamint precízebb munkát tesz lehetővé, ha alkoholos filccel dolgozunk. Bár a színek nem lesznek olyan élénkek, de a minták megadásánál sokkal finomabban tudunk majd dolgozni. A mintás cserepeket is el lehet készíteni festékkel, ebben az esetben egy kis segítséget kell igénybe venni. Először ceruzával rajzoljuk fel a kívánt mintát, majd a vonalak mentén ragasztószalaggal biztosítsuk, hogy a festék ne léphessen ki a vonalból. A szalagok száradás után egy mozdulattal eltávolíthatóak.

Egy kis ragasztó

Ha van otthon ragasztópisztoly, akkor adódik a lehetőség, hogy használjuk a cserepek díszítéséhez. Tökéletes ál fonott tartót készíthetünk, csak kötélre lesz szükségünk. Szépen, egyenletesen tekerjük a kötelet a cserép köré úgy, hogy folyamatosan ragasszuk is hozzá. Egy darabig hagyjuk száradni, és készen is vagyunk. Akár némi színnel is feldobhatjuk a kész művet, hiszen a kötél festése nem olyan nehéz feladat.

A cserepeken remekül mutatnak az üvegdarabok, kisebb kavicsok, esetleg tükör darabkák. A minden apróságot ragasszunk fel egyesével a cserép oldalára, miközben vigyázzunk az éles részekre. Ezután fúgaanyaggal kenjük le az egész felületet. Ez kitölti a darabok közötti réseket, ráadásul az éles felületek sem jelentenek majd gondot, hiszen azokat is befedi.

Szalvétatechnikával

Természetesen a szalvétákat is felhasználhatjuk a cserepek díszítéséhez. Maga a technika igazán nem nehéz, csak a szép fedésre kell figyelni. A szalvétát helyezzük a cserépre, majd az erre a célra kitalált lakkal alaposan kenjük le. Ha szeretnénk, száradás után egy másik réteg lakkot is adhatunk a felületnek, így akkor sem sínyli meg a víz jelenlétét a cserép, ha kültérre tesszük.

A legszebb megoldás, amit nyugodtan ajándékba is készíthetünk, amikor fényképekkel dolgozunk. A fotópapír nem a legjobb erre a célra, ezért egyszerűen egy normál papírlapra nyomtassuk ki a képeket. Ezután jöhet némi ragasztó, és persze egy réteg lakk, hogy az eredmény tartós lehessen. A beleültetett virággal együtt pedig minden bizonnyal a lakás egyik legszebb, és legmegbecsültebb dísze lesz ebből a cserépből.

Kapcsolódó cikk: Készítsünk tolltartót!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!