szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Díszfű, három az egyben

Sulyok Józsefné, 2014. febr. 17.


Télen a díszfüvek a kert fontos szerkezeti elemei, hiszen öltöztetnek, védelmet nyújtanak és ékesítenek. A hideg évszakban sem kell attól tartanunk, hogy kertünk siváran kong majd az ürességtől, hiszen ezek a fűfélék szemünknek kedves módon dekorálják kiskertünket.

Díszfű, három az egyben

Nem érdemes visszavágni a díszfüveket, azzal várjunk tavaszig. Elég csak felkötözni, hiszen a száraz zsombék  természetes téli védelmet nyújt. Ráadásul megakadályozza, hogy a vágási felületen keresztül a nedvesség beszivárogjon.

A robusztus fajok, plusz védelem nélkül is kibírják a hideg évszakot. Ellenben a nedvességre érzékeny pampafüvet össze kell kötözni. Így az esővíz kívül le tud folyni, és a növény közepe száraz marad.

Zordabb éghajlatú vidékeken a gyökérzónát külön védeni kell száraz falevéllel vagy fenyőággal. A Red Baron alangfűnél alapvetően tanácsos téli takaróról gondoskodni, akárcsak minden frissen elültetett díszfű, valamint a fáklyaliliom vagy az ékszerliliom kerti változatainak fűszerű levélbóbitái esetében.

Némelyik kerttulajdonos az optikai szempontokat is lényegesnek tartja. Az összekötözött díszfüvet nem zilálja szét a szél vagy a hó, de dekoratív figurák is teremthetők, például ha a kötöző-anyagot spirál formában tekerjük a növény köré.
Nagy zsombéknál segít egy földbe szúrt bot, amire rákötözzük a zsineg végét vagy pedig két személy kell a csomagoláshoz. Az összekötözés, mint már említettük, a növény belsejét is védi. A fáklyaliliom jobban átvészeli a telet, ha betakarjuk száraz falevéllel.

Dérbabér

Az örökzöld dérbabér télen szívesen látott látványosság. A díszcserje kétlaki növény, ami azt jelenti, hogy léteznek hímivarú és nőivarú egyedei. A nőivarú növényt gyümölcsös dérbabérnak nevezik. Kicsi, sárgásfehér virágai késő tavasszal jelennek meg. Sokkal feltűnőbb azonban az októbertől érő ragyogó piros bogyótermése, amely egész télen keresztül megmarad. A hímivarú virágos dérbabér erős illatú virágai ugyancsak tavasszal nyílnak. Azonban a figyelem sokkal inkább a fajtától függően rózsaszín vagy sötétpiros virágrügyekre irányul, melyek hosszú fürtökben rendeződnek. Ezek már nyár közepén megjelennek, így a tulajdonképpeni virágzási időszak tíz hónapon át tart.

Ahhoz, hogy a nőivarú dérbabéron minden évben megjelenjenek a bogyók, a közelében lennie kell egy porzós példánynak. Még az önporzós növényre is pozitív hatással van a hímivarú szomszédság. Minden más kint telelő dézsás növényhez hasonlóan, a dérbabér is téli védelmet igényel. Napsütéses időjárásban, amikor a hőmérséklet fagypont alatt van, a díszcserjét takarjuk be fátyolfóliával.
A dérbabér apró piros bogyói szép kontrasztot alkotnak a sötétzöld lombbal. A tarka levelű dérbabér lombja kétszínű. A virágrügyek először krém-fehérek, később rózsaszínűre változnak.

Idejében takarítsuk ki a mini tavat!

Mivel a fagy a növényeket és az edényt egyaránt károsíthatja, télire a mini tavat ki kell üríteni. A trópusi növényfajokat már ősszel vigyük be a melegbe, a robusztus növényeket, mint a tavirózsa vagy a nád, egészen addig kint maradhat, amíg nem fenyeget tartós lehűlés. Tegyük a növényeket mészben szegény esővízzel töltött edénybe, és állítsuk világos, fagymentes helyre. Ha pedig a mini tavat teljes egészében akarjuk kiteleltetni, távolítsuk el a hervadt és beteg növényrészeket.
Az érzékeny trópusi vízi-jácintot világos helyen, 15 fok körüli hőmérsékleten kell teleltetni.

Talajpróba elvégzése

A késő ősz ideális időpont a talajanalízishez, ami tájékoztatást nyújt a talaj minőségéről és tápanyag-ellátottságáról. Ezt különösen egy új ágyás létrehozása előtt érdemes elvégezni. Még a föld felásása előtt vegyünk mintát a talajból, és osszuk szét felhasználási terület szerint (pl. virágágy, gyep). Minden felület esetében vegyünk mintát 10-15 helyről. Ehhez az ásót nyomjuk kb. 30 cm mélyre, és fordítsuk a földet ki úgy, hogy sima vágásfelületet kapjunk. Ennek a teljes hosszáról egyenletesen válasszunk le egy vékony réteg földet az ültető-lapáttal. Az egy területről származó talajmintákat vegyítsük össze egy edényben. Kb. 50 dkg földet tegyünk egy műanyag zacskóba, címkézzük fel, és légbuborékos borítékban küldjük el a talajvizsgálati laboratóriumba.

Nagy vonalakban tájékoztatást ad a talaj típusáról az ún. kézpróba. Az agyagos talajból hurkát lehet formálni, a homokos talaj kipereg az ujjaink között. Ezzel szemben a humusz puha és rostos. A kerti földre általában egy köztes állapot jellemző, és csak egy alaposabb laboratóriumi vizsgálattal lehet egyértelműen meghatározni a jellemzőit.

Kapcsolódó cikk:

Télen virágzó kerti növények

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia