szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Díszfüvek a kertben

Sulyok Józsefné, 2012. szept. 25.


A díszfüvek népszerűsége abban rejlik, hogy elenyésző gondoskodással is szépek, ráadásul minden kertstílushoz találunk megfelelőt. Visszacsempészik a kertbe a végtelen rétek hangulatát, a sziklakertben a hegyvidéki tájat idézik, és már a legkisebb légmozgás hatására is lágy ringatózásba kezdenek.

Díszfüvek a kertben

Nyáron, amikor a legtöbb évelő virágzik, többségük alárendelt szerepet tölt be – visszafogott színeik a tarka virágoknak csak hátteret adnak -, télen viszont ők az ágyások főszereplői. Telepíthetjük őket a természet mintájára hullámszerű elrendezésben, ami a végeláthatatlan prérit idéz. Gondosan tervezzük meg a kerti világítást, mert varázslatos hatást érhetünk el, ha hátulról világítjuk meg őket.

A füvekről legtöbbünknek a zöld szín jut az eszünkbe. Mivel a zöld a kert legmeghatározóbb színe, első hallásra unalmasnak tűnhet a csupa zöld kert. Azonban csak a fűzöld árnyalatokból is nagyon változatos képet teremthetünk. A semleges zöld színű kínai tollborzfű az ágyásban kiemeli a virágok élénkségét; azok a színek, amik egyébként nem illenének egymáshoz, a fű zöldjének köszönhetően jól megférnek egymás mellett.

Az élénksárga zsombéksás meleg tónusú, napfényt hoz az árnyékos kertrészekbe. A hűvös, kékbe hajló zöld, mint például az örökzöld zabfű, viszont mélységet ad.

Ősszel és télen a tartós füvek teremtenek üde színfoltot a kertben, ilyen például a kékperje egyes fajtái, amik már a leggyengébb szélben is lágy mozgásba kezdenek. A ringatózó kalászok pihenésre csábítanak, ezért érdemes őket a pihenőhely közelébe ültetni. Ha nagyobb teret szeretnénk tagolni, akkor válasszunk magasabb termetű füveket, pl. japánfüvet vagy az óriási olasznádat.

Évelőágyakban, vagy szoliterként is megállják a helyüket, tévhit, hogy szoliter füvek csak nagy kertbe valók. Ha kevés a helyünk, válasszunk pusztai árvalányhajat, ami ugyan csak 30 cm magasra nő, de nagyon látványos, vonzza a tekintetet. Nagy kertbe inkább a két méter magasra is megnövő óriás árvalányhaj illik. Laza szerkezetének köszönhetően a mögötte elterülő kertrészeket sem takarja el teljesen. Ez a fátyolszerűség a széles-levelű kékperjénél és az Atlasz-csenkesznél is megfigyelhető.

 

Gondozásuk

A terjedő tövű fajok kivételével a füvek békésen megférnek a többi növény mellett. Gyakori szabály, hogy a tőtávolság egyezzen meg az adott fű magasságával.

A legtöbb fűfélének nincs különösebb talajigénye. A japánfüvek, a pampafüvek és az egyéves füvek tápanyag-utánpótlást igényelnek. Az árvalányhaj és s csenkesz a jó vízáteresztő képességű, homokos-köves talajokat kedveli.

Az erdei füvek, mint pl. a Luzula, vagy egyes sásfajok ültetése előtt keverjünk a talajba komposztált lombot. A legtöbb fűféle 3-4 éves korában éri el az igazi szépségét. Az ápolási munka mindössze a tavaszi visszavágásra szorítkozik. A pampafüvet és a japánfüvet összekötözéssel védenünk kell a téli csapadéktól. A fagyérzékeny olasznád tövét takarjuk lombbal, vagy fenyőkéreggel.

 

Ellentétből harmónia

Az angolkert nem drága építményeket, vagy egy-egy különleges növényt emel ki, hanem növekedési és levélformák, illetve az alapvető ellentétpárok mindig izgalmas együttesét hozza létre. Ha a természet-közeli bokrokat virágos cserjék társaságába ültetjük, nagyon izgalmas összeállítást kapunk, azok ugyanis egymás természetes ellenpontjai. Ha fölfelé törő növény elé elterülő alakút teszünk, ha puha habitusú mellé keményet, vagy kislevelű mellé nagylevelűt, sárgászöldek mellé bíborlevelűt, piros bogyók elé fehér virágokat, abból biztos, hogy szép eredmény születik.

 

Az ellentétekből így kialakított harmonikus összeállítások segítségével egész évben folyamatosan szép és érdekes látvány nyújt a kertünk, anélkül, hogy egyetlen drága építmény vagy tárgy lenne benne. Mindehhez nem kellenek drága és nehezen beszerezhető növények. Ha néhány széles-levelű japánfüvet ültetünk, különlegesen szép összeállításunk lesz.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia