szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Díszíts sóval az egészségedért!

Scheftsik Tamás, 2013. okt. 18.


Az utóbbi években szerencsére egyre nagyobb teret nyernek a sólámpák és a sótéglák. Ezeknek a gyógyhatású köveknek a felhasználása nem csak az egészségünknek tesz jót, hanem a lakásunk, vagy házunk hangulatát, kinézetét is erősen befolyásolni lehet általuk. Hogy hova és hogy milyen kivitelt válasszunk?

Díszíts sóval az egészségedért!

Lámpák

Mivel nem csak az egészségünknek teszünk jó a sólámpákkal, hanem a szemünknek is, ezért az sem mindegy, hogy hogyan is fognak kinézni. Ezt jellemzően az izésünk és az dönti el, hogy hova is szeretnénk tenni az adott darabot. Egy falmélyedésben jobban mutatnak a határozott, letisztult formák, míg a szabadabb térben az amorf, vagy éppen nagy kivitelek is mutatósak lehetnek. A csiszolás, illetve az alak kialakítása azonban nem befolyásolja azt, hogy milyen jótékony hatást fejt ki a lámpa.

Aki nem szeretné elektromos árammal működtetni ezeket a szépségeket, annak lehetősége van arra is, hogy olyan kivitelt válasszon, ami mécsest fogad magába. A hatásán az a tény nem változtat, hogy nem melegíti belülről semmi, maximum egy kicsit lassabban párolog el róla a só. A mécsestartók között pedig igazán sokfélét találhatunk, így ki – ki könnyen meglelheti azt, amelyik neki a leginkább megfelel.

Sótégla

Ha továbblépünk a lámpákról, akkor találkozhatunk sótéglákkal is. Első ránézésre nem sok értelmét látjuk, maximum akkor, ha sóbarlangot szeretnénk építeni. Pedig a téglák is ellátják ugyanazt a feladatot, mint a lámpa, azzal a különbséggel, hogy ezeket a radiátorra kell, vagy inkább érdemes tenni, hiszen itt a párolgásuk intenzívebb. De persze ennél sokrétűbben lehet őket felhasználni.

A sótéglák formájuknak köszönhetően a falba, padlóba vagy éppen a lépcsőbe is beépíthetőek, vagy éppen kompletten egy falat is létre lehet hozni belőlük.  Ez nem csak azért előnyös, hiszen így anélkül tudják a levegőt tisztítani, hogy útban lennének, hanem azért is, mert a díszértékük is igen nagy. A sejtelmes, sárgás árnyalatok kissé olyan hatást eredményeznek, mintha napfényt zártunk volna a téglákba. Ezt a hatást tovább is lehet erősíteni, ha rejtett világítással a téglákat hátulról átragyogtatjuk. Persze jó, ha nem folyamatos a fényforrás, ellenben amikor bekapcsoljuk, akkor az egész szobát egy meleg, kellemes fényárba burkolja, nyugtat, és a levegőt is tisztítja, és még mindig nem foglal plusz helyet.

Törmelék

Ha sem a lámpa, sem a tégla nem nyerte el tetszésünket, akkor próbálkozhatunk a törmelékkel is. Ez ugyanaz az anyag, csak a szemek nagysága lényegesen kisebb, mint amivel találkozni szoktunk. Egy vászonzsákba töltve különleges dísz lehet belőle, de természetesen ennél lényegesen többet is tud. Az egyik legelegánsabb megoldás, ha a törmeléket a padló és a fal közé kiépített résbe töltjük, természetesen alulról érkező világítással. Ez nem csak nyugtató, hanem erősen keleties hangulatot is áraszt, ráadásul a kövek így is megtartják gyógyító hatásukat. Azért azt is szem előtt kell tartani, hogy a takarításukat hogyan oldjuk meg, elvégre, ha nagyon porosak lesznek, akkor már nem látják el megfelelően a feladatukat, már ami a levegőtisztítást érinti.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!