szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Díszítsünk kavicsokkal – 5 tipp a ház körül

Scheftsik Tamás, 2013. okt. 07.


Kavicsokkal mindenki találkozott már. Az utak mellett, esetleg az erdőkben sétálva is bele – bele botlunk, és tovább is sétálunk. Pedig a kavicsok, azon felül, hogy szépek, még praktikusak is lehetnek, hiszen védhetik az érzékenyebb felületeket, vagy megkímélhetnek minket rengeteg munkától.

Díszítsünk kavicsokkal – 5 tipp a ház körül

Ebben az esetben persze nem jó, ha az utak mellett vannak, vagy az erdőben. Ám ha bekerülnek a lakásba, a falra, a padlóra a kertbe vagy egy szép tálba, akkor egészen más funkciókat adhatunk nekik, és nem csak a hangulatot fokozzák, hanem egyedivé is varázsolják a tereket.

Falra, padlóra

A kavicsokat azért szeretjük nagyon, mert természetes hatásúak, és jó rájuk nézni. Harmóniát és nyugalmat sugároznak, ezért jó, ha nem rekesztjük ki őket a szobákból. Erre több megoldás is létezhet, kinek mi tetszik. Az egyik, ha „csempe” gyanánt a falra kerülnek. Ekkor egy szövetre felragasztva, majd azt a falra rögzítve dolgozhatunk velük. Tulajdonképpen mi magunk is elkészíthetjük ezt a különleges dekorációt, de szerencsére készen is lehet kapni, így akinek nincs türelme hozzá, az - bár elég borsos áron – beszerezheti a csempeboltokban is. A másik megoldás, amikor a padló van kirakva vele. Ez inkább teraszokon jellemző, hiszen a friss betonba kell finoman belenyomni, majd pedig fugázó anyaggal kitölteni a hézagokat. Mutatós, egyedi, és variálható is, hiszen ha szeretnénk, akkor formákat is kirakhatunk a kavicsok segítségével.

Festve

Mostanában egyre nagyobb divatja van az apróbb – nagyobb festett kavicsoknak. Hogy mit ábrázolnak, az szinte teljesen mindegy, a katicától elkezdve nonfiguratív mintákon keresztül az azték jelekig bármi állhat rajtuk, a lényeg, hogy mutatósak legyenek. Ha elkészültek – ami nem kevés időt fog igénybe venni – akkor egy nagyobb fa, vagy üveg tálban az asztalra is kitehetjük őket, de akár egyesével is találhatunk nekik helyet a lakásban.

Szegélydekor

Amikor a padlót fektetjük, akkor a fal és az utolsó lap között hagyjuk nagyjából 4 ujjnyi helyet. Ezt a részt pedig tisztított, akár fehér akár színes kavicsokkal töltsük fel. Igazán akkor mutatós, ha fa padlóval kombináljuk, és a takarítása sem olyan nehéz, mint elsőre hinnénk. Hiszen a kavicsok súlya megakadályozza, hogy a porszívó felszippantsa őket – ez persze azt is jelenti, hogy nagyobb darabokkal kell dolgoznunk.

Üvegbe

A kavicsok akkor is nagyon mutatósak, ha egyszerűen egy nagyobb üvegbe töltjük őket. Ez lehet hatalmas dekorpohár, egyszerű befőttesüveg, vagy akár egy szebb italos flaska is. Töltsük meg kavicsokkal, ahogyan nekünk tetszik, és már készen is vagyunk. Akiknek ez így egy kicsit kevés, azok tehetnek bele szárazvirágokat, de akár élő növényt is, csak ahhoz vízzel is fel kell tölteni az edényt.

Kerti út

Természetesen nem csak a lakásban, hanem a kertben is nagy hasznát vehetjük a kavicsoknak. Tökéletes és tetszetős kerti ösvényeket lehet kialakítani a segítségükkel, amik tartósak is. Egy kisebb szegélyt érdemes neki készíteni, esetleg a sétányt először kiásni pár centi mélyen, és csak ezután megtölteni a kavicsokkal. Persze a kerti felhasználásnak itt nincs vége, hiszen a kisebb, de akár a nagyobb darabok is tökéletesek mulcsnak, vagyis ágyástakarónak. Nem csak a gazokkal lesz kevesebb gondunk, hanem nagyon mutatóssá is teszi a kertet, még akkor is, ha éppen a konyhakertben használjuk.

Kapcsolódó cikk:

Így spórolj a locsolással: kutat a kertbe!

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia