szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Díszítsünk konyhakerttel! A zöldségek is gyönyörűek

Scheftsik Tamás, 2013. aug. 28.


Sokan szeretnének konyhakertet, ám a mikor meg kellene valósítani, akkor visszahőkölnek. A virágok, díszcserjék és rendezett ágyások közül ugyanis akármennyire is takaros, kilóg a konyhakert. Ezzel nincs mit kezdeni, hiszen a zöldségek funkciója nem a díszítés. Vagy mégis?

Díszítsünk konyhakerttel! A zöldségek is gyönyörűek

Hiszen ha egy kicsit keresgélünk, akkor nem csak hogy szépeket, de egyenesen olyanokat is találhatunk, melyek a kertünk központi díszei lehetnek!

Articsóka

Aki igazán szép zöldségeket szeretne a kertjébe, annak fel kell kötnie a nadrágját. Persze szinte minden növénynek van díszértéke, de azért nem ugyanaz egy karalábéé, és egy bimbózó rózsái. Olyan szépségeket felhajtani, amiket akár cserépben, a lakásban is tartanánk, és amik mindezek mellett még ízletesek és vitamindúsak is, az már igencsak nagy kihívás. A válogatás közben kezünkbe akadhat egy olyan zöldség, ami hazánkban még nem annyira elterjedt, de már megkezdte hódító útját.

Ez nem más, mint az articsóka, amivel már találkozhattunk a nagyobb zöldségeseknél. Hogy miért érdemes az ágyások mellé ilyet is telepíteni? Azért, mert ennek a növénynek tulajdonképpen a virágját fogyasztjuk. Ez persze nem jelenti azt, hogy szépséges szirmokkal tölthetjük fel a hűtőt, de azért nem is olyan, mint amikor egy répát szemlélünk a kertben. Az articsóka bimbója kezdetben zöld, ilyenkor szüretelhető. Ám ha mégis fennmarad egy – két fej, akkor nem kell azzal számolni, hogy rajta rohad a száron – mint ahogyan a legtöbb zöldség esetében – hanem az kinyílik, és a tetején színes, vékony szirmok jelennek meg.

Karfiol

Érdekes, de ez a zöldség – minek mellesleg szintén a virágját fogyasztjuk – alapesetben is a kert dísze lehet. Jó, az igaz, hogy a virágoskerttel nem veszi fel a versenyt, de a zöldségesnek mindenképpen a fejedelme lehet, főleg akkor, ha a pagoda karfiolt választjuk. Ám még ez sem az igazi, hiszen ahhoz, hogy valóban élvezhessük a szépségét erősen meg kell nézni.

De most már ezzel sem kell bajlódni, mert hosszas nemesítéssel – szerencsére génmanipuláció nélkül – külföldi termesztőknek sikerült létrehozni a karfiolok egy olyan családját, melyek díszértéke messze meghaladja az „ősökét”. A lila, sárga, zöld és narancs árnyalatokban pompázó finomságok ráadásul egészség terén is rávernek egy kört a fehér rokonra, hiszen színanyagaiknak hála védik a szívet, elősegítik a vérképzést, vagy éppen a barnulást. Mindezeken felül a gyerekeket is könnyebb rávenni a karfiol evésére, ha a levesük a szivárvány színeiben pompázik.

Diszkáposzta

Nem maradhat ki a felsorolásból az itthon is egyre híresebb díszkáposzta sem. Ez a zöldség olyan, akár egy hatalmas virágfej, mely nem csak a kertben díszeleg csodaszépen, hanem a cserepes tartás sincs ellenére. Ahogyan nekünk sem, hiszen késő ősszel is színt csempész az akkorra már igencsak lepusztult tájba. Ráadásul ezen felül még finom is, és dúskál a vitaminokban. Friss salátákhoz is ideális, hiszen színei nagyon feldobják a tálalást, de ugyanúgy felhasználható sokféle ételhez, ahogyan egyszerű, zöld rokona is.

Kapcsolódó cikk:

Póréhagyma, amivel társaságba is mehetsz!
Hozzászólások (3)

Ferkó Lajos
2014. márc. 07. (3 043 napja)
Ha valaki tudja,hogy hol lehet pagoda karfiol magot venni,legyen olyan szíves írja meg.Előre is köszönöm,a címem ferkolajos@freemail.hu
Erdélyi István
2013. szept. 12. (3 219 napja)
T Maglay Mihályné! Az a bizonyos karfiol a
,,pagoda karfiol''. Annyira szép, hogy az először készített karfiol levesünket inkább bámultam a tányéron, alig volt szívem megenni. Ilyenkor, ősszel, szerintem minden nagyobb piacon kapható. Én tavaly ősszel a nyíregyházi piacon vásároltam. (De már láttam a Lehelen is, és a pestlőrinci piacon is.)
Maglay Mihályné
2013. aug. 28. (3 235 napja)
Ilyen karfiolt még sosem láttam....hol lehet ilyet venni?:-)


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia