szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Díszítsünk óriási levelekkel

Scheftsik Tamás, 2013. dec. 28.


Egy ház igazi díszei a növények lehetnek, amennyiben ezt szeretnénk. Ahhoz azonban, hogy igazán mutatósak legyenek, és dzsungeles hangulatot tudjunk teremteni általuk, ahhoz bizony nem elég, ha csak egy-két növényt tartunk. De mi van akkor, ha többet nem akarunk, vagy nem tudunk gondozni, de a pompát nem szeretnénk mellőzni a lakásunkból. Nos ebben az esetben is van megoldás, hiszen a természetben fellelhetünk olyan gyönyörű növényeket is, melyeknek levele egymaga megadja az alaphangulatot.

 

Díszítsünk óriási levelekkel

Könnyező pálma

Ez a közkedvelt növény a nevével ellentétben nem pálmaféle, hanem a kontyvirágokhoz tartozik. Bőrszerű levelei mellett virággal is büszkélkedhet, de sajnos ezt csak igen ritkán sikerül előcsalogatniuk a hobbykertészeknek. Persze ez nem is feltétlenül baj, hiszen ez az ék erősen mérgező, így a kicsik, és a háziállatok réme lehet. Mivel amúgy is nehezen virágzik, így inkább gyönyörködjünk csodálatos levélzetében, mely szintén fantasztikus látványt nyújt. És hogy hozzájárul-e a dzsungelhangulat megteremtéséhez? Mivel akár 70 cm-esre is megnő, így garantáltan igen.

 

Legyezőpálma

Akik kedvelik az amazonasi hangulatot, azok biztosan szeretni fogják a legyezőpálmákat is. Ezek a növények egész évben igénylik a fényt, és a párát, ezért mindenképpen ablak közelébe, és kavicságyra ültessük őket. Hőigényük is magas, így inkább a szobában tartsuk, itt azonban méginkább figyeljünk arra, hogy megfelelően párásítsunk, különben a növényünk elbarnul, és megcsúnyul. Levelei gyönyörűek, ám nem éppen puhák. Ha nem vigyázunk, akkor a szemünkben könnyen kárt tehet, így ha kicsi gyerek is van a lakásban, akkor érdemes olyan helyre tenni, ahol nem jelent veszélyt a rohangáló gyerekekre.

 

Banán

 

Ha igazán hatalmas levelekkel szeretnénk díszíteni a szobánkat, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni egy törpebanán beszerzésén. A neve azonban egy kissé megtévesztő lehet, mivel még a törpe kivitel is méretben meghaladhatja a 2 métert. Ez akkor válik igazán érdekessé, ha azt is tudjuk, hogy bár úgy néz ki, a banán nem fa, a levelek szára alkotja a törzsszerű képződményt. Tehát ha jól neveljük, és megfelelő helyet is tudunk neki biztosítani, akkor közel 1,5 méteres levélfelületekkel ajándékoz meg minket, amik garantáltan megtöltik élettel még a nagyobb helyiségeket is.

 

Kertbe

Ha ezzel sem elégszünk meg, és még kertünk is van, akkor lehetőséget kaptunk egy igazi szépség nevelésére. Ehhez azonban szükségünk lesz egy nagyméretű kerti tóra, amelyet fűteni is lehet. A csodaszép növény ugyanis nem más, mint az óriás tündérrózsa. Ez a faj vadon az Amazonas vizein ringatózik, aprónak éppen nem nevezhető, akár 1 méteres kerekded leveleivel. Virágot is nevel, melynek mérete ugyancsak nem elhanyagolható (akár 35 cm), ám virágzása rövid, csupán 3 napig tart, és a szépségek is csak este bontják ki szirmaikat. Ennek ellenére érdemes próbálkozni vele, mert monumentális méretei mellett van még egy nagyon érdekes tulajdonsága: egy kifejlett, hatalmas méretű levél akár 50 kilogramm súlyt is elbír, így egy gyerek gond nélkül ringatózhat rajta.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia