szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Díszkertbe különlegességet!

Sulyok Józsefné, 2013. jan. 09.


Tőlünk távol eső tájakon léteznek olyan területek, ahol az időjárási körülmények hasonlítanak a magyar klímánkéhoz. E helyeken olyan ismeretlen növényfajok is élnek, amelyek a mi kertünkben is megmaradhat.

Díszkertbe különlegességet!

Miként lehetséges?


Egy-egy ilyen távoli térség elzárt mikrokörnyezetében az élővilág külön úton fejlődött az évmilliók során, olyan fajokat létrehozva, amelyek láttán elkerekedik a szemünk. E növények szokatlan formájukkal, meglepő virágukkal méltán válhatnak kertünk különleges lakójává. Hazánk kontinentális éghajlatából következően a kiültethető ismeretlen fajtákkal szemben támasztott legfontosabb igény a fagytűrő képesség.


Inka liliom


Mint neve is mutatja, az a különlegesen szép növény Chiléből származik. Fagytűrő képességét jobb, ha óvatosan kezeljük, a gumót minden ősszel szedjük fel. A tavaszi kiültetés április végén aktuális. Mielőtt kikerül a kertbe, tövét edzzük meg. Két hétig 10-12 fokon, majd 18 fokon tartsuk, ekkor már rendszeresen locsoljuk is. Amikor néhány hajtás előbújik, elkezdhetjük a tápoldatozást. Kiültetéskor válasszunk számára speciális földkeveréket, mely komposztot, tőzeget, kavicsot és durva homokot tartalmaz. Szereti, ha talaja enyhén meszes. Virágai júniusban jelennek meg, és szeptemberig folyamatosan nyílnak. Napos, meleg kertrészbe kerüljön, árnyékban a virágzása elmarad.


Ausztrál fűfa


Az aszparáguszfélék családjába tartozik, de éppen úgy néz ki, mintha valaki egy göcsörtös fatörzs tetejére fűcsomót ragasztott volna. Ritkán a kertészeti árudákban is felfedezhető e ritkaság, melynek hazája Ausztrália, ahol bennszülöttek fűnek is hívják. Eredeti élőhelyének félsivatagos tájain gyakran mérnek mínusz 10 fok alatti hőmérsékletet, de a fű mínusz 15 fokot is állja. Kivételes alkalmazkodóképességének köszönhetően a szárazságot is jól viseli, túléli még bozóttüzeket is. Talán az ilyen pusztítások után virít legszebben - óriási, buzogányformájú virágzatát gyakran ilyenkor hozza. Ültető-gödrét béleljük ki kaktuszfölddel. Télire takarjuk a tövét, és semmiképpen ne hagyjuk, hogy pangó vízben álljon.


Kínai páfrányfenyő (Gingko biloba)


A gingko egyik rokon nélküli ősnövény, a jégkorszak alatt az összes hozzá hasonlatos faj kihalt. A Kínában fennmaradt példányokat évszázadokon keresztül buddhista kolostorok papjai gondozták, szaporították, majd adták tovább japán és koreai szerzeteseknek. Erős és igénytelen növény, a magyar teleket minden további nélkül átvészeli. Talajára nem kényes, enyhén lúgos vagy savas kémhatású földben is feltalálja magát, de a tápanyagot értékeli. Eltűri, a szennyezet városi levegőt és a forróságot is. Lassan de igen magasra nő. Különleges formájú levele gyönyörűen díszít, gyógynövényként például teafőzetként is használják. Ha fogyasztható és igen egészséges magjára is vágyunk, akkor legalább két példányt kell ültetnünk, mivel a gingko kétlaki. Díszfának a porzós egyedek kívánatosak. A húsos köpenyű magvai szeptembertől érnek, folyamatosan hullanak. A fa alatt kellemetlen szagot árasztanak. A burkot lefejtve jutunk a viszonylag nagyméretű maghoz.


Chilei tűzbokor


Narancsos-pirosas, tömegesen nyíló virágaival ez a fácska minden tavasszal elbűvöli tulajdonosát. A Chile déli területein őshonos növény hazájában a szigorú időjárású, 2000 méter tengerszint feletti magasságú régiókban is előfordul. Ez az oka annak, hogy 3-4 éves példányai szerencsés mikroklímájú helyen magyar körülmények közt is télállóak. A növény a szibériai hideget viszont nem viseli, fagyzugos helyeken kell teleltetni. Lehetőleg tűző napon neveljük. Keltethetjük is, ilyenkor tartsuk a magot 1 hónapig nedves papír zsebkendőbe csavarva a hűtőben. A hideghatás olyan enzimes folyamatokat indít el a magban, amelyek nyomán beindul a csírázás. Ha jól sikerült a művelet, ültetés után néhány héttel megjelennek a sziklevelek.


Golgotavirág


A mediterrán térség egyik legjellegzetesebb kúszónövénye a nemesítőknek hála immár hidegtűrő változatban is léteznek. A halványlila színű, rojtos virágú golgota kertünk egyik legszebb éke lehet. Hajtásdugványról vagy magról szaporítjuk. Érdemes az előnevelt példányokat védett helyre, házfalakhoz, kerítéshez ültetni. Nyáron hatalmas területet képes befutni. Télen ugyan lefagy a lombja, de töve tavasszal újra kihajt. Aki félti fagytűrőnek vásárolt golgotáját, ne kockáztasson, inkább teleltesse a lakásban. Télire takarni kell.


Új-zélandi papagájcsőr-virág


Ritkaság és igen egzotikum ez a cserje, mely gondos ápolás mellett kisebb fácskává cseperedhet. Nevét pirosas vagy rózsaszín, ritkábban fehér színű érdekes formájú virágai miatt nyerte el. Sajnos a fagyot nem viseli, tartsuk dézsában, a hideg hónapokban 10-12 fokon teleltessük, lehetőleg világos helyen. Laza szerkezetű talajban érzi jól magát. Kúszócserje, támasztékot igényel. Palántájához nehéz hozzájutni, magját viszont megrendelhetjük az internetről. Vetési módja kicsit bizarr, de működik: a szív alakú magokat forrázzuk le, majd további 12 órára áztassuk kéz-meleg vízbe. Laza homokos talajba, legfeljebb 1 cm mélyre ültessük. A kis magoncok 2-4 hét után bújnak ki. Igen kényes növény, a foszfátot egyáltalán nem viseli el. Nyári időszakban öntözzük bőven, kéthetente tápoldatozzuk.

 

Kapcsolódó cikk:

A különleges diófa

Liliomfa - a legősibb virágzó fanemzetség
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia