szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A következő szezon díszkerti divatja

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 13.


Gondoljunk most már a következő évre, amikor már nem kell tartani a talaj-menti fagyoktól, a nyáron virágzó, nem téltűrő hagymásokat is kiültethetjük a kertbe. A népszerű kardvirág, dália mellett ide tartozik az ernyősliliom, az üstökliliom, a nyári jácint, valamint a safrányfű. Mindegyik a napos helyet és a vízáteresztő talajt kedvelik. 

A következő szezon díszkerti divatja

Lazítsuk fel a földet és ássunk olyan mély ültető-gödröt, hogy gumókat 3-5 cm vastagon takarhassa majd a föld. A gumó felső része jól felismerhető a régi levágott szárakról. Ha télen a gumó nagyon összezsugorodott, ültetés előtt egy napra állítsuk vízre, hogy jól megszívja magát.

A gödör aljára szórt homokréteg biztosítja a víz jó elfolyását. Erre különösen az agyagos talaj esetében van szükség, hogy megelőzhessük a növény elrothadását.

Helyezzük a gumókat óvatosan a gödörbe, nehogy letörjenek, megsérüljenek a friss hajtások.
Végül a gödröt töltsük fel földdel, és jól öntözzük meg, hogy a földben esetleges légkamrák megszűnjenek.

Tegyük félárnyékba

A begónia nem túl kényes cserepes növény, főként olyan helyeken kiváló, ahol más nyári virágok nem igazán fejlődnek szépen. A Belleconia sorozathoz tartozó fajták markáns, telt virágokkal rendelkeznek, és dúsan lecsüngő növésükkel nagyon szépen érvényesülnek balkonládába vagy ampolnába ültetve.

A növény félárnyékban és árnyékban érzi jól magát legjobban, egész nyáron, október közepéig folyamatosan hozza az új virágokat. A kereskedelemben kapható közönséges virágföldbe ültetve 40-70 cm magasra nő.

A begónia gondozása egyszerű, rendszeres kell öntözni, de a gyökere nem állhat vízben. Az elnyílt virágokat folyamatosan szedjük le. Serkenti a növekedést, és gazdagabb virágzást érhetünk el, ha kéthetente tápoldatozzuk.

Speciális föld a tetőkertbe

A tetőkert nagy dézsákba, edényekbe ültetett növényei fokozottan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, különösen az erős szélnek, viharnak, és könnyen letörhetnek. Ezért lehetőleg stabil edényt válasszunk, vagy nehezéknek tegyünk a cserép aljára köveket. Ültetéskor használjunk tetőkerti dézsás növény földet. Ez alacsonyabb tőzegtartalmának köszönhetően nehezebb, zöldnyesedék-komposztot és trágyát is tartalmaz.

Kezdődik a tószezon az egzótáknál

A téltűrő vízinövények, mint a békatutaj és a vízi saláta, maguktól a felszínre jönnek, amint emelkedni kezd a hőmérséklet. De a vízi-jácint vagy a kagylótutaj csak fagyosszentek után kerülhetnek ki a szabadba. Ezek az egzóták nemcsak megszépítik a tavat, hanem az algák elleni küzdelembe is besegítenek azáltal, hogy tápanyagokat vonnak ki a vízből.

Kapcsolódó cikk: Mi a kordonos gyümölcs?

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia