szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Dísznövények betegségei 1. rész

Sulyok Józsefné, 2012. jan. 25.


avagy a kártevők és az ellenük való védekezés

Sok szép dísznövény pusztul el vagy veszíti el díszítő hatását a helytelen gondozás, a betegségek vagy állati kártevők következtében. A baj időbeni felismerésével, a védekezéssel  megelőzhető a pusztulás. 
 

Dísznövények betegségei 1. rész

Az élettani betegségek nem fertőzők. Adódhatnak hibás öntözéstől, megfázástól, fény vagy tápanyaghiányból, a talaj rossz szerkezetétől és még sok más okból.

 

Túlöntözés esetén a növény levele sárgul, és nem fejlődik. Kezdetben könnyen javíthatunk a bajon. A cserép alatt levő edényből az összegyűlt vizet kiöntjük, és néhány napig nem öntözzük. Gyakran a cserép alján lévő lyuk eldugul, ezen nagyobb szöggel segíthetünk. Előfordulhat, hogy a cserép alján nincs nyílás, ilyenkor a növényt át kell ültetni. Mindkét esetben vizsgáljuk meg a növény gyökérzetét. Ha a gyökerek elvesztették eredeti színüket, az elrohadt gyökérvégeket, 1 centiméteres egészséges résszel együtt vágjuk le. Ekkor a növényt gyakran kisebb cserépbe, de okvetlenül friss földbe kell ültetnünk. Átültetés után a növényt mérsékelten öntözzük, így rendszerint hamar helyrejön.

 

A kevés víz okozta bajt gyorsabban észrevesszük. Ilyenkor a levelek fonnyadnak, az alsók elszáradnak. Alapos öntözéssel rendbe hozhatjuk a növényt, de néhány levél rendszerint elpusztul.


A téli hónapokban gyakori a megfázás. A növények megválasztásánál és elhelyezésénél már gondoljunk a fűtési lehetőségekre, s arra, hogy a szellőztetésnél ne csapódjék közvetlenül a növényre a hideg levegő. A teleltetés alatt 6-8 foknál nagyobb nappali hőingadozás lehetőleg ne legyen. Káros mind a magas, mind az alacsony hőmérséklet.

 

Az utóbbi többször okoz bajt, különösen, ha hosszabb ideig tart a lehűlés. A hideg hatására a növények levele megsárgul, vagy olajfoltszerű elváltozást mutat. A fokozott lehűlést a növény könnyebben elviseli, mint a hirtelen hőmérséklet-csökkenést. Megfagyást okozhat, ha az ablak között tartott növény érintkezik a külső üveggel.

 

A fény okozta betegségeknél a fényhiány a gyakoribb. A kevés fény mellett tartott növények nem virágzanak, megnyúlt hajtásokat hoznak. A túlzott fény a friss szaporításnak, az újonnan átültetett és árnyékot kedvelő növényeknek árt. A levélen perzselés keletkezhet.

 

Tápanyaghiány a cserepes növényeknél sokszor előfordul. Ilyenkor a fejlődés megáll, vagy a növény az előző leveleknél lényegesen kisebbet hoz, s a bimbó kinyílás előtt lehullik. Ha a cserépből kiütött földlabdát a gyökerek teljesen átszőtték, átültetéssel a bajon segíthetünk. Ha azonban a gyökerek még nem szőtték be a talajt, s a növény fejlődése nem kielégítő, akkor a föld tápanyaga nem elegendő. Szerves vagy szervetlen trágyákkal megszüntethetjük a tápanyaghiányt.


A cserepek földje a folyamatos öntözés következtében tömődötté, gyakran mohássá vagy algássá válik, levegőtlen lesz. A gyökér nem fejlődik, ami a lombozaton is meglátszik. Ezt elkerülhetjük, ha időben meglazítjuk a cserép földjét. A leromlott növényi szervezetet hamarabb támadják meg a betegségek, mint az egészségeseket.

A különböző élettani betegségek mellett a növényeket növényi és állati kártevők veszélyeztetik. Életmódjukkal és az általuk okozott kóros elváltozásokkal meg kell ismerkednünk, hogy a bajt felismerve, időben védekezhessünk ellenük.

 

A növényi élősködők a növényvilág alacsony származású tagjai, lehetnek baktériumok, vírusok és gombák.

 

A baktériumok szabad szemmel nem látható igen apró, gyorsan szaporodó, egysejtű élőlények. Csak a beteg növényi részek megsemmisítésével és a talaj fertőtlenítésével védekezhetünk terjedésük ellen.

 

A vírusok még az előzőnél is kisebbek, csak az általuk okozott bajt vehetjük észre. Ez a levelek fehér vagy bronzfoltosságából, a virágok fehércsíkozottságából áll. Gyakori vírus jelenlétének hatására az egész növény törpe-szártagúsága, vagyis a hajtáson levő levelek, a rendes fejlődéstől eltérően, sokkal sűrűbben helyezkednek el.

 

Megelőzhető a baj, ha csak egészséges növényekről szaporítunk, és a szívószájú kártevőket, a különböző tetveket írtjuk. Ezek, ha egyszer vírusos növényből szívásukkal táplálkoztak, a későbbiekben, egész életükben minden más növényen szúrásukkal fertőznek, tovább viszik a bajt. A beteg növényt, s annak földjét, cserepét semmisítsük meg.

 
Hozzászólások (2)

Varga L
2012. jún. 12. (3 767 napja)
Üdv!
A schefflera a száraz levegőre és a huzatra, valamint a túlöntözésre is érzékeny. Nem szereti a tűző napot sem. A foltok utalhatnak gombás megbetegedésre, de ezt látatlanba nem lehet beazonosítani és eldönteni!
Varga László
feher eva
2012. jún. 11. (3 768 napja)
már harmadszorra vásároltam seflerát barna pecsétek jelennek meg a levelén és lassan hulni kezd mit tegyek ha valaki valamit tud kérem segitsen köszönöm


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia