szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Dzsungel a nappaliban

Scheftsik Tamás, 2012. ápr. 02.


Sokan kifejezetten kedvelik, amikor a szobáikban dzsungelhangulat uralkodik. Ilyenkor hatalmas levelek árnyékolják a tévét, kúszónövények hosszú indái hálózzák be a sarkokat, és növények takarják a fal minden centiméternyi felületét.

Ahhoz, hogy a hangulat tényleg olyan legyen, mint amilyet szeretnénk, gondosan válogassuk össze a fajokat, különös figyelmet fordítva arra, hogy milyen magasra nőnek, és hogy mekkora a fényigényük. Ha ügyesen szemezgetünk, akkor valóban zöld levéltengerrel vehetjük körül magunkat.

Dzsungel a nappaliban

Hátrébb

 

Sáfrányos zebralevél

 

Gyönyörű levéldísznövény, amelynél figyelni kell arra, hogy helyigénye igen nagy. Kifejlett állapotában elérheti a 90-100 cm-t, így a „dzsungelünk” hátsó traktusát képezheti. A közvetlen napfényt nem szereti, hőmérsékletben pedig a viszonylagos állandóságot, 18-20 C°-ot kedveli. Páraigényes növény, ezért érdemes agyaggolyók közé állítani a kaspóját, melyeket folyamatosan nedvesen kell tartani, így biztosított lesz a megfelelő nedvesség. Emellett az is jót tesz a növénynek, ha a levelei esővízzel permetezzük. Azért nem jó a sima csapvíz, mert a meszes folyadékok fehér foltokat hagyhatnak maguk után a leveleken.

 

Diffenbachia

 

Köznapi nevén buzogányvirág melynek rengeteg változatával találkozhatunk a kertészetekben. Mindegy melyiket választjuk, a látványa az összesnek lenyűgöző, színes, mintás levelei igazán impozáns képet nyújtanak. Fényigénye magas, a közvetlen napot azonban nem szereti. Ugyanúgy, mint a zebralevél esetében a buzogányvirág is szereti a párás környezetet, így ugyanazzal a módszerrel neveljük, mint az előbb említett növényt is. Ha kevés a hely a földön, vagy kifogytunk a cserepekből, akkor sincsen baj, mivel a diffenbachia remekül növekszik vízkultúrában is.

 

Előre

 

Philodendron

 

Nem szereti a túl sok fényt, ideális a sötétebb szobák „dzsungelesítéséhez”. Hőmérsékletben a magasabb 18-24C°-ot kedveli, az öntözésre azonban érzékeny. Figyeljünk, hogy a talajt nyirkosan tartsuk, de ne öntözzük túl a növényt, mert az végzetes lehet. Sokkal jobban viseli, ha elhanyagoljuk, mintha folyton locsoljuk, ekkor ugyanis könnye kirohad. Ez a növény is magas páratartalmat kedvel, így a levelek permetezése és az agyaggolyós tálkában való tartás gyors fejlődésre ösztönzi. Választhatunk viszonylag magasabb növekedésű fajtát, mely elérheti a 60 cm-t is, de tarthatunk akár kúszó változatot is, kinek-kinek ízlése szerint.

 

Csodacserje

 

A csodacserjéket, mint minden krotonfajt, nem éppen könnyű tartani. Amellett, hogy fényigényük igen magas- bár a közvetlen napfényt egyáltalán nem szeretik-, állandó hőmérsékletet, és huzatmentes környezetet is igényelnek. 15-22C° között érzi jól magát, és kedveli a társaságok, vagyis a többi növény jelenlétét. Ennek az az oka, hogy ilyen környezetben egy párás mikroklíma alakul ki, amiben a krotonok különösen jól érzik magukat. Mindenképpen figyeljünk oda, hogy a megadott feltételeket biztosítani tudjuk, akkor a növényünk csodálatos, aranyló levelekkel örvendeztet meg minket. Ellenkező esetben kifejezetten lehangoló látvány lesz, és sajnos gyorsan tönkre is megy.

 
Hozzászólások (1)

Wallgo Design
2016. máj. 22. (2 278 napja)
Ha zöld fal akkor Wallgo Design tartósított izlandi zuzmófal! Több mint 30 színből vagy azok kombinációjából választhatod ki a hozzád legközelebb álló dizájnt. Több info: www.wallgo.hu


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia