szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ebbe ültessük a növényeinket!

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 17.


Legyen az növénytartó edény, erkélyláda vagy állvány célunk az, hogy kedvenc virágaink ideális közegben pompázhassanak.

Ebbe ültessük a növényeinket!

Általában ismert növénytartó az égetett cserép. A normál cserép majdnem olyan széles, mint amilyen magas. A pálmáknak viszont keskeny, hosszú cserép, az orchideának pedig széles, lapos cserép szükséges. Üvegházban csak a máztalan cserepet használjuk, hogy a felesleges víz a pólusokon keresztül távozni tudjon. Szobában, ahol szárazabb a levegő, a mázas cserép mutatós dísz lehet, de jobb, ha egyszerű agyagcseréppel együtt használjuk. A mázas cserépbe ugyanis a növényt cserepestől is állíthatjuk és a két edény közé nedvességet tartó tőzegmohát tehetünk.

A vágott virágok részére legelterjedtebb természetes tartók a növénytálak, amelyekbe zöldnövény-kompozíciókat tehetünk. A levél és virágos dísznövények kerámiából készült tálakba helyezve szépen mutatnak.

A színes és fehér, szép formájú üvegek vetélytársai a mázas kerámiáknak. Érdekes látvány egy átlátszó üveggömb ámpolnanövénnyel felakasztva. Az asztalra helyezett üvegedénybe jácintot, tulipánt ültethetünk. Az üvegeknek még érdekességük, hogy a bennük fejlődő gyökerek is láthatóak.

Nagyobb növények számára, (pl. leanderek, pálmák), fadézsát használjunk, kívülről fakonzerváló anyaggal kezeljük, belülről pedig égessük ki forrasztópákával. Ízléses tartókat készíthetünk fakéregből kivájt fatörzsekből is, amelyek rusztikus jelleget adnak. A deszkából készült növénytartót kívül-belül impregnáljuk. A tartósság növelhető, ha horgonylemezből készítünk betétet.

Az ilyen lapos ládákba cserepestől állítsuk a növényeket és a cserepek között kavicsot helyezzünk el. A zárt fémbetét a felesleges víz lecsepegését megakadályozza, viszont a párolgással megfelelő klímát nyújt a növénynek. Ez a megoldás a száraz levegőjű lakásban ajánlott.

A mobil növénytartók mellett a lakás tervezésekor gondolni kell arra, hogy a növények elhelyezésére beépített növénytartókat készítsünk (műkő, beton, burkolótégla, stb.) felhasználásával. Arra azonban figyeljünk, hogy a lakás többi burkolóanyagával színben és formában is összhangban legyen. A beépített növénytartó arányát mindig a belső tér határozza meg.

A felfelé kúszó növények részére a falra fenyőlécből rácsszerkezet készíthető natúr színben vagy a fal színével egyező színre lefesthetjük. Az a legjobb megoldás, ha a lakás valamelyik szerkezeti eleméhez futtatjuk fel a növényt. Bambuszból készült fali-rács is alkalmazható, ha illik a berendezéshez.

Télikertek, ablakkertek tartozéka lehet pl. a faág, amelyre a fán lakó növényeket, az ún. epifitákat telepítjük. Ezekre az ágakra is felfuttathatjuk a kúszónövények indáit.

Az erkélyládák mérete függ az adott helytől, az ablak, erkély méretétől. A megfelelő méretek azért fontosak, mert a keskeny, kis méretű ládákba csak sínylődnek a növények.

A láda aljára fúrjuk lyukakat, a felesleges víz elfolyása érdekében. A ládákat fessük be a környezethez illő színre. A korlátra, erkélyre szerelt ládákat gondosan rögzítsük. A kúszónövények, kisebb fák csak akkor fejlődnek kellőképpen, ha a ládákba tápdús kerti komposztföldet teszünk.

A termőföldben nevelt növényeknél a víz elvezetését is biztosítani kell. A növénytartó alján kavicsréteget helyezzünk el, ahol a felesleges víz összegyűlhet. A termőföld szemcsés, stabil szerkezetű talajkeverékből álljon, amit rostszerű anyag vagy tőzeg adagolásával érhetünk el. A kifolyónyílásokhoz, amelyek a tartók alján vagy az oldalán helyezkednek el, sűrű fém vagy műanyag szitát célszerű beépíteni.

Belső térben a növények nevelésére alkalmas lehet egy 30-50 literes  fehér üvegballon. A zárt üvegedényben a növény számára kedvezőbb, párás mikroklíma alakul ki. A palackba páraigényes kicsi növényeket telepítsünk. Az edény aljára tegyünk apró kavicsot, erre tegyünk a tőzeget, amibe telepíthető a növény. Az edénybe csak azonos igényű növényeket helyezzünk. A növények megválasztását, elrendezését, az edény méretének és alakjának megfelelően végezzük. A palackot a lakásban mindig a hangulathoz megfelelő helyre tegyük. 

Kapcsolódó cikk: Ahol a tárkony a petrezselyem
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia