szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ebben segítenek az álcázott ganajtúrók

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 07.


Az álganajtúró-félék trágyahasznosítóként a csillogó bogarak fontos elemét képezik a természetes körforgásnak. 

Ebben segítenek az álcázott ganajtúrók

Felaprítják és széthordják a növényevő háziállatok, pl. a ló, szarvasmarha ürülékét, és ezzel hozzájárulnak a jó minőségű talaj létrehozásához. A trágya széthordásával természetes módon megtrágyázzák a földet.

Európában 59 fajuk él, Magyarországon előforduló fajok például a közönséges álganajtúró, az erdei álganajtúró és a tavaszi álganajtúró.

Fajtól függően a testhosszuk 15-25 mm. Jellegzetessége a domború testforma és a kékes-feketén csillogó páncél. Bár az álganajtúró tud repülni, de a nagy testsúlya miatt inkább a földön tartózkodik, ahol könnyedén mozog. Az első lábpár az ásáshoz alkalmazkodott.

A bogár gyakran feltűnik erdőkben, szántóföldeken, mezőkön. Nappal és éjszaka egyaránt aktív, és előszeretettel tartózkodik a növényevő állatok ürüléke környékén. A hím és a nőstény a lárvák számára közösen alagutat fúr a talajba, és ezekbe begurítják az általuk megformál, táplálékul szolgáló trágyagalacsinokat. Kizárólag a nedves, friss trágyát használják a galacsinhoz. Peterakás után a kamrákat agyaggal lezárják. A lárvák kb. csak egy év múlva bábozódnak be. A rendszeresen feltöltött trágyadombon a bogár jól érzi magát.

Tipp! A ganajtúró bogarat érdemes megfigyelni munka közben. Ügyesen gömbbé formálja a trágyagalacsint, amelyet így könnyen tud szállítani. 

Kapcsolódó cikk: Most csípőssel melegedjünk
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!