szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ébredés

Mayerné Borics Erzsébet, 2011. márc. 16.


A márciusi szél az arcomba fújta a hajam, a nap elvakította a szemem. A fűben ültem. Felettem a magasban felhők kavarogtak. A madarak vidáman csiviteltek Ez volt első, igazi, csodálatos tavaszi nap a kertünkben.

Ébredés

Egyik kezemben egy kis vödör, a másikban egy ecset. Már mindenütt maszatos voltam. A kesztyű a kezemen, a ruhám. Az arcom is kapott néhány jól irányzott spriccnit. Jól esett, hogy ülve dolgozhattam, mert előtte másztam le az almafáról. Mésztejes oldattal kenegettem a gyümölcsfák törzsét és vastagabb ágait. Jó kis mixet készítettem. Volt benne többféle növényvédő szer, ami a tavaszi lemosó permetezés alapját adja. Nagyon kellett már ez a fáinknak. Tavaly nem jutott rá elegendő idő, és ez meg is látszott rajtuk. Az alapos munkához pedig idő kell.

 

A férjem végezte a metszést, közben segítettem neki, hogy gyorsabban haladjunk. Ha az ember ilyen közel kerül egy fához, sokat meg tud róla. Ahogy egyre-másra megszabadítjuk a felesleges ágaktól, láthatóvá válnak az elmúlt évek bűnei. Helytelen metszés, az elmaradt gondoskodás nyomai..


A törzset, az ágakat belepte valami sárga színű gomba, és zöldes elszíneződés. Talán moha. Ez így nem maradhat tovább! Előkerítettem egy drótkefét, és nekiláttam a megtisztításuknak. Akár egy kisgyermek, fára másztam. Csak nem olyan fürgén…


Fárasztó módját választottam a növényápolásnak. Viszont annyira szembeötlő lett a különbség, hogy elhatároztam, mindegyiket megtisztítom. A mésztejes kezelés bevallom nem volt tervbe véve, de úgy gondoltam, ezután mindenképpen célra vezető, ha megcsinálom. Egy kicsit törlesztek az elmúlt évek bűneiből…

 

A párom kezében is megállás nélkül csattogott a metszőolló, sírt a fűrész. A gyümölcsöst beterítették a levágott ágak és gallyak. A gyerekek sem fognak unatkozni másnap..

A meszelést nem lehet gyorsan csinálni, és nem is akartam, sőt nem is tudtam volna. A soron következő, alacsony törzsű barackfa láttán megkönnyebbülten felsóhajtottam, mert végre nem kellet a létrát vonszolnom, és fára másznom.

 

Leültem a tövéhez, élveztem a tavasz ébredését, és ráérősen meszelgettem tovább…

 

Kapcsolódó cikk:

Alma? Ecet!

Égető teendők a gyümölcsösben

Tél végi metszések

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia