szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Édes örömök – barackok

Topor Erika, 2012. júl. 08.


Ahogy telnek az évek, egyre több látványos, szép, ínycsiklandozó és illatos barackot nemesítenek ki a lelkes genetikusok és növénynemesítők. A piacokon bárhol hozzájuthatunk a szebbnél-szebb fajtákhoz.

Édes örömök – barackok

Latin nevét (Persica) az ókori rómaiaktól kapta, akik perzsa gyümölcsnek tartották a barackot. Igazi házi kerti gyümölcsfaj, falusi kertekben mindig találunk 1-2 fát belőle, bár ennek ellenére nagyüzemek is termesztik, mert számos olyan előnyös tulajdonsága van, mely miatt megéri ezzel a gyümölcsfélével foglalkozni. Előnyei, hogy viszonylag kis helyen elfér, és hozzáértéssel a termésmennyiséget is kifejezetten jól lehet növelni. Igényes gyümölcsfa, évente termőre metszést és zöldmetszésre is szüksége van.

 

Hátránya, hogy sok fajta fogékony a betegségekre, ezért komoly növényvédelmi tervre van szükség, még a házi kertben is. Erre bizonyíték, hogy az utóbbi években országszerte mentek tönkre a kertekbe ültetett sárga és őszibarackfák egyaránt.
Érzékenysége ellenére viszont gyakorta ültetik, mert a barackfa virágzása csodálatosan szép, és virágaik nagyon illatosak. Védett kiskertekben kiválóan érzik magukat, de az ország bármely területére telepíthetők, ha nem is egyforma a termőképességgel.


A barack gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban egyaránt. Az alapvető értékek fajonként, fajtánként eltérőek. Az őszibarack a leggazdagabb vitaminokban: E, B1, B2, B6, C B1, B2, C-vitamint tartalmaz. A magyar nyelvben őszibarack néven említjük összes termesztett és magról kelt változatot, de a kényesebb, általában késői külföldi fajták „francia barack” néven is ismertté váltak.

 

A sima héjú (nem molyhos) őszibarackot nektarin névvel különböztetjük meg, de nagyon sokan használják a kopasz barack elnevezést is. A lapos barack kinézetében az őszi barackhoz állna a legközelebb, ízében is arra hasonlít leginkább, csak lapos. Gyümölcsét csészealjhoz, vagy fánkhoz hasonlítják. Húsa rendkívül édes ízű, lédús, olvadó, friss fogyasztásra kiváló.

 

Leggyakoribb barackfajták:


Kajszi barackból a legkedveltebbek a Magyar kajszi (45%), őt követi a Rózsakajszi (22%) és az óriáskajszik (15%), de fontos fajtának számít még a Harmat, a Ceglédi Piroska, a Mandulakajszi és a Pannónia is.


Őszi barackok közül a Dixired, Early Redhaven, Redhaven, Suncrest, Cresthaven és a Michellini a legismertebbek. Nektarinok közül viszont a Red June, Fantasia, Flavortop.
Fehér húsú molyhos őszibarackok között is több piacon is kapható fajta megtalálható, (bár ezek még kevésbé kedveltebbek a sárga húsú társaiknál): Champion, Manon, Meystar, Michelini.


Érési időt tekintve legkorábban szüretelhető a Dixired és az Early Redhaven: már július második dekádjától élvezhetők az érett gyümölcsök. Az érési sorban a legkésőbbi, mely a sort zárja a Michellini, a teljes érés akár szeptember közepéig is elhúzódhat.
Magyar hírességek: ’Piroska’, ’Mariska’

 

Kapcsolódó cikk:

A bőrszépítő őszibarack

Sárgabarackkal a hosszú életért

Sárgabarack lekvár

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia