szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Édes Piroskáink: szamóca és társai

Sulyok Józsefné, 2013. márc. 20.


A dúsan növő vegetáció látványa olyan szép, hogy szinte sajnáljuk a kis piros terméseket leszedni. De a szüretelés nem okoz semmilyen gondot, a növény folyton terem, az elfogyasztott szamócák helyett hamar újabbak nőnek és érnek meg, így a szép látvány sem csorbul.

Édes Piroskáink: szamóca és társai

A félárnyékos erkély kiváló lehetőséget ad az egyik legfinomabb gyümölcs, a szamóca termesztésére. A cserepek és balkonládák betelepítésére speciális csüngő fajtákat lehet kapni; ezek kora tavasztól késő őszig teremnek, és termésük illata majdnem olyan erős, mint az erdei szamócáé. Vannak kúszó szamócafajták is, amelyeket rácsra, bambusztámaszra futtathatjuk.


A szamócához kifejlesztettek egy speciális hasas, magas edényt, amelyben nagyon jól érvényesül a csüngő, terméssel dúsan megrakott növények szépsége. Ha van ilyen szamócacserepünk, a szélek mentén elhelyezett kis nyílásokba ültessük a növényeket. Ezeket a szamócacserepeket különböző méretekben beszerezhetjük a megfelelő boltokban. Arra az egyre kell nagyon figyelnünk, hogy a növényeket rendszeresen és alaposan öntözzük.


Újabban az erkélyen való elhelyezéshez vagy ámpolnaként való felakasztáshoz kis „növényzacskókat” is készítenek. A tömlőszerű műanyag zsákocskák oldalain elszórt lyukakat találunk: a zacskókat földdel megtöltjük, és a növényeket beültetjük. A vízellátás az utóbbiak esetén még bonyolultabbak, mert a túlöntözés is ártalmas. Egyébként a szamóca tartása egyszerű. A kész, vásárolt talajhoz keverjünk egyharmad részben érett istállótrágyát, és adjunk időnként szerves trágyát a növényeknek.


Egy tisztán szamócával betelepített balkonláda fenséges látvány. De persze a gyümölcsöket virágokkal is társíthatjuk. Természetesen ezeknek is árnyéktűrőknek kell lenniük, és optikailag sem nyomhatják el a szamócanövényeket. A kék lobéliával vagy a sárga bársonyvirággal alkotott vidám együttes sokak tetszését kivívja, szamócák mellé elsőként ezeket ajánljuk.
 

Gyümölcsfák edényben


Az erkélyen nevelt gyümölcsök választékát növelhetjük kis gyümölcsfákkal és cserjékkel is. Erre a célra almát, barackot, szilvát, cseresznyét, körtét és mást is ültethetünk. Ezek a kis növények hosszú évekig kitartanak, sok örömet szerezve. Beszerzéskor ügyeljünk a megbízható, jó tanácsadásra, hogy olyan fajtát vehessünk, amely bírja a cserepes tartást, és eléggé ellenálló a betegségekkel szemben. Kezdőknek ideális a ’Ballerina’ alma, amely csak mintegy 30 cm széles, és nem igényel metszést.


Mindig legalább két külön fajtát tartsunk, amelyek egyszerre virágozzanak, hogy egymást kölcsönösen megtermékenyíthessék. Arról, hogy mely fajták egészítik ki egymást, a kertészetben adnak felvilágosítást. Tápanyag és vízigénye miatt az összes gyümölcsfa nem balkonládába, hanem nagy edényekbe, dézsákba való. Még így is fordítsunk nagy gondot áprilistól augusztusig a megfelelő víz és tápanyag-ellátásról.


Ötlet gyerekeknek megfigyelésre


Szamóca és társai az erkélyen igazi különlegesség a városi lakásokban élő gyerekeknek. Nagyon érdekes megfigyelni, hogyan növekednek a növények, és hogyan érlelik a termésüket. A kisebb gyerekek az öntözésben, a nagyobbak akár külön kannát vagy növényládát is kaphatnak. Ha néha-néha szép szamócabokrunkról torkoskodnak a gyerekeink, garantáltan egészséges és vegyszermentes finomságban van részük.


Gyümölcstermő „vendégek” az erkélyen


A piros ribizli formára vágott példányai is szépen díszlenek, de rendszeres utána-igazítást igényelnek.


Az egres bokorként, vagy fácskának nevelve savanyú talajt, napot vagy félárnyékot kíván, télen vágjuk majdnem felére vissza.
 

A füge erős napot, szélárnyékot, sok vizet kíván. Érett terméseit ősszel szedjük le, aztán vágjuk vissza. Hűvös, fagymentes helyen teleltessük.


A bodza erős növekedésű, napot vagy félárnyékot szereti, nagy edényt kíván.

 

Kapcsolódó cikk:

Narancsmagból narancsfa - 4 TIPP

Gyümölcsösben jártunk: ültetés és metszés szervezetten

 

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia