szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Édeskömény, egy újabb vasforrás

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 24.


Nálunk most kezd divatba jönni, de mediterrán területeken régóta kedvelt és sokrétűen használt zöldség és fűszernövény. 

Édeskömény, egy újabb vasforrás

Nevezik olasz kapornak, római kapornak, bécsi kapornak, ánizskapornak, venkelnek és főniglinek is. Az olaszoknál finocchió a neve.

A görög mitológia szerint Prométheusz az Olümposzra felmászva egy édeskömény szárában rejtett el a parazsat az embereknek, hogy a tűz segítségével az állatok fölé emelje őket. Az édeskömény őshazája feltehetően Szíria, onnan terjedt el az egész világon. Európában először Itáliában kezdték el termeszteni, majd Madeira szigetén.

Amikor a luzitánok az 1420-as években birtokba vették a szigetet, különösen sok édeskömény termett ott. Tengerész Henrik expedíciójának vezetője erről a növényről nevezte el azt az öblöt, ahol később a sziget fővárosát megalapították. Így tisztelgett az édeskömény előtt, amelynek főzetével a szembetegségét kúrálta.

A kolostori gyógyászat gyomor és bélpanaszok, légúti betegségek kúrálására alkalmazta. Gyakran vették hasznát a különböző szembetegségek esetén is, sőt egyes hiedelmek szerint a kígyók is fogyasztanak édesköményt, így élesítve látásukat.

A 18. századra Franciaországban is elterjedt, napjainkban pedig Ázsia, Ausztrália, Észak-Amerika és Európa termeli a legtöbbet ebből a zellerfélékhez tartozó növényből. Ausztrália és Észak-Amerika egyes vidékein már gyógynövényként tartják számon a termesztésből kivadult példányokat.

Fő hatóanyagai: kálium, vas, folsav, fehérje, C-, és A-vitamin, zsíros-olaj, illóolaj.
Gazdag ballaszt-anyagokban, így bármiféle emésztési probléma, teltségérzet, puffadás vagy székrekedés esetén hasznos.

Illóolajával bedörzsölve a kisbabák hasát, gyorsan oldja a görcsöket.

Hatóanyagai révén csökkenti a koleszterin és a vérzsír szintet. Káliumtartalma miatt fontos a szervezet vízháztartásának szabályozásában és a sejtműködés biztosításában.

Erősíti az immunrendszert, hangulatjavító, enyhe nyugtató, a légúti betegségek esetén hatásos köptető. Béta karotin és A-vitamintartalmának köszönhetően jól hasznosítható bizonyos rákfajták kiegészítő kezelésében.

Illóolaját az érett termésekből vízgőz desztillációval állítják elő. Légúti fertőtlenítő, köptető, nyákoldó, gyulladáscsökkentő, szélhajtó, fájdalomcsillapító, epehajtó, hashajtó, szíverősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító, görcsoldó hatással bír. Külsőleg zúzódások, sebek, fogíny kezelésre ajánlott.

Az édeskömény zöldjét, gumóját és magját is sokrétűen felhasználhatjuk a konyhában. A gumót nyersen vékonyra szeletelve salátához lehet adni. Jól társítható paradicsommal, paprikával, hagymával, uborkával, almával, gránátalmával, mandarinnal, olajos magvakkal.

Az öntet olívaolaj, citromlé, só, bors keveréke, valamint a növény zöldje.

Az édeskömény könnyen grillezhető, bármilyen zöldséggel társíthatjuk, és halakhoz, baromfihúshoz kínálhatjuk. 

Kapcsolódó cikk: A naprakészek ánizzsal fiatalodnak
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!