szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mire használják az Acai bogyót az Amazonas vidékén?

Szépzöld, 2015. ápr. 21.


Az Amazonas vidékét óriási esőerdeje miatt a „Föld Tüdejének” is szokás nevezni. A NASA (az USA Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatala) szekemberei egy 7 éven át tartó, végletekig alapos kutatás következtében megállapították, hogy az amazonasi esőerdők jóval több szén-monoxidot képesek kivonni a légkörből, mint amennyit kibocsátanak, így ténylegesen is hozzájárulnak a globális felmelegedés csökkentéséhez!

Mire használják az Acai bogyót az Amazonas vidékén?

– Mindehhez hozzájön még, hogy ezek az esőerdők szolgáltatják a földi oxigén 20%-át (!), továbbá becslések szerint  mintegy 10 milló növény -és állatfaj él a térségben.

Az Amazonas folyó medencéjében található terület nagyjából „fél Európa méretű”, számtalan természeti kincset rejt magába.
A térség őslakosai az idők folyamán alaposan kiismerték az amazonasi növény -és állatvilág jó, illetve rossz oldalát. A benszülött indiánok korlátlanul élvezhették az esőerdő gyümölcseit! >>> Szakértők becslése szerint kb. 2-3000 gyümölcsfajta sorolható ide!

Ide tartozik a világ egyik legtáplálóbb gyümölcsének tartott acai bogyó is!

Az acai az egész Amazonas területén megterem, hosszú törzsű pálmafa. Levelei szalagszerűek. A fa ágai a talaj felé húznak, ezekről fürtökben lógnak le a sötétlila gyümölcsök.

Az egyedien ízletes, édes bogyók kiváló forrásai a természetes antioxidánsoknak (egyike a világ legerősebb antioxidáns-hatású gyümölcseinek! --> 33-szor több antioxidánst tartalmaz mint a vörösbor vagy a szőlő), a C-vitaminnak, az E-vitaminnak, és a jellegzetesen növényi eredetű tápanyagoknak, az antocianinoknak (flavonoid-hatású vegyületek).
A bogyókban rostokat, B-vitaminokat, kálciumot, káliumot, vasat, fehérjéket, számos értékes mikrotápanyagot is találni, nem beszélve arról, hogy az acai tápanyag arzenáljában ott vannak még az egészséges zsírsavak (Omega-6 és Omega-9). >>>

Röviden: a bogyóban nagyon sok a sejtjaink kiegyensúlyozott működéséhez fontos összetevő található meg az acaiban.

A ránézésre leginkább egy üveggolyóhoz hasonlítható acait tradícionálisan használják az Amazonas egész vidékén. Az őslakosok jellegzetesen egészségük megőrzése érdekében, az  energia növelésére, természetes potencianövelőként, valamint gyomor és emésztési problémák enyhítésére fogyasztották.
A gyümölcs levéből, és megpörkölt, majd összezúzott magjaiból az indián orvoslásban egy „lázcsillapító teát” főztek. Szintén a levét, valamint reszelt héját használták külső fertőtlenítésre, pl.: fekély kezelésére. 

Az acai sokáig kizárólag az Amazonas medencéjének különleges és értékes gyümölcsének számított, ugyanis a nyers bogyó nagyon romlandó. A leszüretelt termést pl. 24 órán belül fel kell dolgozni.
A világ közvéleménye főképpen ezért, az 1990-es évekig alig hallott valamit az acairól, melynek nagyüzemi kereskedelme akkor keződhetett, amikor rájöttek, hogy fagyasztva már nagy távolságokra is szállítható!

De maradjunk továbbra is az Amazonas mentén....

Az acai gyümölcslé az észak-brazíliai régió legnépesebb államában, ’Pará’-ban fontos részét képezi a diétának, maniókával – tápiókával – cukorral vegyítve reggelire fogyasztják. 
Egy brazíliai ételkülönlegesség, az ún. ’Rio Bowl’ alapját is az acai képezi.
Az Amazonas térségében a gyümölcslé és a konyhai felhasználás mellett az acait természetesen önmagában is fogyasztják (fagasztva is), csemegeként. Továbbá népszerű fagylaltok, joghurtok, turmixok készítéséhez, illetve mint desszertkülönlegesség.

Manapság a megnövekedett kereslet következtében a gyümölcs nagyüzemű termesztése és termelése zajlik. Az „Amazonas kapujaként” is ismert Belém városa környékén például napi rendszerességgel több mint 30 000 ember dolgozik ebben az ágazatban.

Az acai, mint hatákony energizáló, hatásait többek között antioxidáns tartalmának, a vérkeringést és a szívműködést segítő tulajdonságainak, jó minőségű fehérjéinek köszönheti.
A híres dél-amerikai ju-jitsu harcmester, Carlos Gracie rendszeresen acait adott tanítványainak >>> Gracie mester növendékeit legendás erőnlétükről és állóképességükről ismerték! A bogyó manapság számos sportoló, élsportoló étrendjébe bekerült, köszönhetően annak, hogy a XX. században a brazil szörfösök elkezdték népszerűsíteni.

Az acai fogyasztás nem csupán Brazíliában vált az ételkultúra mindennapos részéve, hiszen az Amazonas mentén végighaladva a bogyós gyümölcs mindenütt nagy népszerűségnek örvendett és örvend mind a mai napig!

Kattintson ide friss acai bogyó vásárláshoz + Tudjon meg még többet az acairól: http://www.acaibogyo.hu/ 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!