szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Égető teendők a gyümölcsösben

Szépzöld, 2011. márc. 04.


A múlófélben lévő tél nem hozott huzamosabb ideig tartó nagy fagyokat. Így a szőlőkben, gyümölcsösökben sem keletkezett nagy fagykár a hideg miatt. Annál nehezebb megítélni, hogy milyen károkat okozott a túl sok tavalyi csapadék és a mostani belvíz.

 

Égető teendők a gyümölcsösben

Az alacsonyabban fekvő területeken a rendkívüli csapadékmennyiség miatt sok helyen laza szerkezetű, nem kellőképpen beérett rügyek képződtek tavaly mind a szőlő mind a gyümölcs ültetvényeken. Még mindig nagy területeken található belvíz az országban, ami nehezíti a helyzetet szőlő és gyümölcstermesztés esetén. Például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 321 ha gyümölcsös van víz alatt, de az ország többi részén sem jobb a helyzet!


Tél végén, kora tavasszal a termést megalapozó munka a metszés, mellyel a növény aktuális erőnléti állapotához képest lehet befolyásolni a következő termés mennyiségét, minőségét. Ez most különösen fontos, mikor több helyen gyengén fejlettek a rügyek. Egyes területeken a szőlők a tél végi állapotuk szerint nem mutatnak kirobbanó formát: szakértők szerint egy-egy vesszőn lévő rügyekben általában 2–3 fürtkezdemény található, ezzel szemben idén sokszor csak egyet találni! Ezért nem mindegy, hogy az ilyen vesszőket miként, hány rügyre metsszük vissza ebben a szezonban. Az idén nyugodtan lehet alkalmazni a korai metszést, a fagy eddig nem sokat károsított.

 

Amint eléri, illetve meghaladja a levegő hőmérséklete az 5°C-ot, a metszést követően megkezdhető télvégi lemosó permetezés. Célja, hogy a gyümölcsfákon, a bogyósok bokrain és a szőlőtőkéken a vázágakon, a kéregrepedéseken, illetve a rügyek felületén megtapadt kórokozó gombák szaporító képleteit elpusztítsuk, valamint ritkítsuk a rovarkártevők áttelelő alakjait. Ilyenkor réz, kén és olajtartalmú készítményeket kell használni. A réztartalmú készítmények közös jellemzője, hogy a lisztharmat kivételével a gombás és a baktériumos betegségek egész sora ellen hatékonyak. A kéntartalmú szerek egyúttal a lisztharmat fertőzési forrásai ellen is jó hatásúak. Az olajtartalmú permetek pedig végeredményben a kórokozók ellen hatásosak. Az év első, gondosan végrehajtott permetezésével nagy lépést teszünk azért, hogy egészséges és kiváló minőségű gyümölcsöt és szőlőt szüreteljünk. Forrás: Agrárkamara

 

A kapcsolódó termékeket Webáruházunkban megtálálja.

 

Kapcsolódó cikk: 

Tél végi metszések - Videóval


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia