szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Egy csipetnyi Távol-Kelet

Sulyok Timea, 2008. máj. 03.


Az európai ízléshez szokott szemnek felüdülést jelent szembesülni a távol-keleti, egyedi megjelenésű berendezési tárgyakkal. A Távol-Kelet immár mindannyiunk számára „közel” van, legyen az kínai, japán, malajziai vagy thaiföldi (sziámi) bútorkülönlegesség.

 

A Távol-Kelet éghajlata, szokásai, társadalmi élete eltér a mi életstílusunktól. Talán ez az, ami olyannyira érdekessé teszi számunkra. Gondoljunk csak a jellegzetes anyagokra, melyek ezt az életstílust közvetítik számunkra. Ilyenek például a rattan, a tengerifű, bambusznádból készült bútordarabok is.
Megfigyelhető, hogy ezek a bútorok formájukat tekintve már igazodtak az európai kényelmi igényekhez, követelményekhez. Hiszen nehezen tudnánk elképzelni, hogy a földön fekve aludjunk, szék helyett sámlin üljünk vagy szekrények helyett, ládákba pakoljunk. Pusztán az anyagminőség viszont már elég ahhoz, hogy hangulatában közvetítsék számunkra a távol-keleti környezetet. Bárhogy is festik, pácolják e bútordarabokat, könnyed, légies volta változatlan marad. Tovább fokozhatjuk az ázsiai hatást, ha a kiegészítőket is stílszerűen választjuk meg. Például, ha a dísztárgyak között szerepel néhány porcelán, füstölő, buddhista kegytárgy stb.

 

A teljesség igénye nélkül, szenteljünk egy kis figyelmet a japán lakáskultúrának, életszemléletnek. Ezt a szemléletet, szellemiséget áthatja a zen filozófia. A zen a buddhizmus egyik ága, melyet elsősorban Japánban gyakorolnak. Gyökerei Buddha tanításáig nyúlnak vissza, de hatással volt rá a taoista és a konfucianista filozófia is, mely kínai befolyásra utal. A zen egyszerűség híve, fontosnak tartja, hogy a felesleges dolgokat hagyjuk magunk mögött. A szellem szabadsága a legfontosabb. A letisztult környezetben - kevés és egyszerű vonalvezetésű bútordarab között - a szellem szabad áramlását nem befolyásolják zavaró tényezők. Egyszerűség, csend és rend…
Ez a szemlélet – mai felgyorsult, globalizált világunkban – egyre több embernek szimpatikus és egyre népszerűbbé válik. S erős párhuzam figyelhető meg a minimalista irányvonal és a zen filozófiával áthatott japán lakáskultúra között.

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia