szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Egy kirándulás pillanatképei

Mayerné Borics Erzsébet, 2012. jún. 12.


Szép tájak, régi korok, múzeumok. Városok építészeti csodái, a kisvárosok, a vidék nosztalgikus hangulata mind el tudja varázsolni a kirándulót. Engem is. Ami mellett még nem tudok soha elmenni csukott szemmel, azok a növények, melyek körülveszik és meghatározzák azt az alaphangulatot, amellyel új élményeket szeretnék felfedezni.

Egy kirándulás pillanatképei

A régiek kis tudták, hogy egy ház, egy kastély, egy otthon nem létezhet fák, bokrok, virágok nélkül. A tehetősek különleges botanikai értékű növényekből ültetett parkkal, tóval is körülvették magukat. Ma is szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak a fáradt utazónak.

 

 


Egy határ menti szlovén kirándulás apropóján készültek azok a fotók, melyeket most közreadok.


A kis kastély melynek parkjában egy rövid sétát tettünk, valóban különleges növényeket is rejtett. Itt fedeztem fel, sőt a szemem azonnal rátalált egy igazi szépségre. Egy tájékoztató tábla segített a növényismeretben. Csak az volt a baj, hogy egy kukkot sem tudok szlovénül… Mint utólag sikerült kiderítenem, Japán hegyvidéki erdeiből származó juharféle. Pontos neve: Acer rufinerve, vagy rőterű juhar.


Május lévén éppen virágzásban volt. Nem találok szavakat, amellyel leírhatnám mennyire szép látványt nyújtott ez a közel 10 magas, sárgás-zöld virágokkal teli fa.


Kicsit utánajártam mit kell tudni róla. Zöldes-szürkés csíkos a kérge, az ágak, melyek idővel berepedeznek. A levelei háromkaréjúak, tenyér alakúak, és 5-15 cm nagyságúra nőnek. Tekintve, hogy akár 12 m magasra is megnő, parkokban ideális a hely számára.

 

Láttunk még teljes virágzásban rododendronokat, egy helyes kis tavat, benne számtalan vadkacsa házaspárt. Annyira hozzászoktak az emberek közelségéhez, hogy a part mentén szundikálva nyugodtan tűrték a sétálók, a gyerekek zaját. Csak villanásnyi emlék volt…

 

Feltöltött a kirándulás élményének varázsa, az alaphangulatot is sikerült elcsípnem, így könnyed beletörődéssel indultam neki a követkő heti mókuskeréknek.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia