szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Egyedi megoldások az élettérben 1.

Scheftsik Tamás, 2012. máj. 15.


Mindenki szereti, ha a lakása, háza valamilyen formában egyedi. Ezt olyankor a legegyszerűbb elérni, amikor például egy oszlop, vagy tartórész trónol a szoba közepén, esetleg helyszűkében vagyunk, vagy a virágmániánk lassan beteges méreteket ölt. Amikor ugyanis ezekkel a helyzetekkel találkozunk, nincs sok választásunk, kénytelenek leszünk kreatívak lenni, különben a lakásunk kicsit sem úgy fog kinézni, mint ahogyan azt mi szeretnénk.

Egyedi megoldások az élettérben 1.

Belógó tartóoszlop

Sajnos előfordul, hogy statikailag kihagyhatatlan egy tartóoszlop elhelyezése a szobában. Ezzel sajnos nincs mit tenni, de ha már így alakult, akkor használjuk ki a helyzetet. Először is, ha nem tudjuk elrejteni, akkor tegyük látványossá. Mind színében, mind pedig esetleges díszítésében üssön el a szoba többi részétől, így a zavaró oszlopból egy vidám díszt készíthetünk. Ha tárlóhelyet is szeretnénk nyerni, akkor beszéljünk egy asztalossal. Ha olyan polcokkal borítjuk, amelyek felfekszenek rá, akkor nem csak látványos lesz, hanem tárolóként is remekül funkcionálhat. Ha nem csak egy oszloppal kell megbirkóznunk, akkor próbáljuk úgy kihasználni azokat, mintha térelválasztók lennének. Ha lehetőségünk van rá, akkor közéjük tervezzünk könyvespolcot, beépített szekrényt, vagy csak a kanapét tegyük ide. Ha ügyesen dolgozunk, akkor még a teret is nagyobbíthatjuk általa.

 

Képek

A fényképek remekül mutatnak a falon, szép emlékeket idéznek, mesélnek az életünkről. Igen ám, de nem mindig tudunk nekik helyet szorítani a felületen. Vagy azért, mert már így is tumultus van, vagy egyszerűen nem illenek oda. Ilyenkor a legtöbb esetben marad a fényképalbum, amiben lassan elfelejtődnek a remekek, hiszen hiába ígérjük meg magunknak, hogy sűrűn forgatjuk, az mégsem ugyanaz. Ha azonban elhagyjuk a keretet, és csak magával a fotóval dolgozunk, akkor adódik egy érdekes megoldás. Ez pedig nem más, mint a fényképek „keretként” való felhasználása. Állított és fektetett képeket vegyesen használjunk, és ragasszuk őket a falra, az ajtókeretet követve. Ezzel nem csak a képeknek találunk helyet, hanem igazán egyedi megoldást is a magunkénak tudhatunk. Természetesen nem csak az ajtó szolgálhat alapanyagként, hanem az ablak, de akár egy-egy unalmasnak talált bútordarabot is feldobhatunk vele.

Órák

A szoba egyik jellegzetes eleme a falióra. Gyönyörű darabokat lehet találni az üzletekben, de ezek az egyedi megoldásoktól messze álnak. A hobbyboltokban azonban már olcsó és nagyon szép óraműveket is lehet kapni. Ez azt jelenti, hogy a ketyegő lapja teljes mértékben ránk van bízva. Használhatunk egy már nem forgatott bakelitlemezt, vagy éppen egy rossz serpenyőt kifúrva a konyhánkat tudjuk feldobni. De természetesen nem kell ragaszkodnunk a kerek formákhoz sem, a sokszögek és a meghatározhatatlan alakok is remekül mutatnak. Egy nagyon kedves megoldás, ha családi fotókat akasztunk a falra, pontosan 12-t az órán lévő számok szimbolizálása képpen. De ha ezzel sem akarunk vesződni, akkor egész egyszerűen erősítsük fel az óraművet, és fessünk nekünk tetsző mintákat, jeleket köré, de akár hagyhatjuk is, hogy egymagában álljon.

 

Előszobafal

A virágok megszállottjainak jó hír, hogy a bejárat melletti falon rögtön egy egész erdőt alakíthatunk ki. Ehhez nem kell más, mint hogy a falon zsebeket alakítsunk ki, amiben a cserepek remekül tudnak ücsörögni. Ennél extrémebb megoldás, ha egyszerűen egy élő falat építünk. Ez a szerkezet belül üreges, földel van tele, és a „homlokzaton” vágott lukakon előkandikálnak a levéldíszek és virágok. Arra azért ügyeljünk, hogy a locsolást meg tudjuk oldani anélkül, hogy az egész fal és a padló elázna.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!