szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Egyedi megoldások az élettérben 2.

Scheftsik Tamás, 2012. máj. 21.


Előzménye: Egyedi megoldások az élettérben 1.

Folytatva a már megkezdett gondolatmenetet olyan különleges vagy éppen extrém megoldásokból szemezgetünk, melyek nem csak a környezetünket dobják fel, de a hangulatunknak is jót tesznek. Hiszen mindenhol jó, de a legjobb otthon.

 

Egyedi megoldások az élettérben 2.

Kerek

Amikor egy szobabelsőt alakítunk ki, az esetek többségében nem számolunk a kerekded formák lehetőségével. Ennek egyik oka, hogy mivel a falak szögletesek, azokhoz próbálunk alkalmazkodni, felvenni az előre meghatározott irányt. A másik ok, hogy a piacon viszonylag ritkán botlunk bele az ilyen kialakítású bútorokba, kiegészítőkbe. Pedig a kör, vagy adott esetben a gömb sokkal megnyugtatóbb forma, mint az éles végekkel és sarkokkal rendelkező szögletes alakzatok. Az így kialakított ülőgarnitúra párnái is követik a vonalvezetést, azért még azoktól a daraboktól is élesen elüt, melyek lekerekített formákkal keresik a vásárlók kegyeit. Ha esetleg attól tartanánk, hogy az összhatás nem lesz jó, a különbözőségek miatt, ami a falak és a berendezés között van, akkor csak gondoljunk arra, hogy egy kör alakú medence milyen jól mutat egy fával borított négyszögletű napozórésszel körülötte. Az ellentétek sokszor nagyon is izgalmas látványvilágot eredményeznek.

 

Belső kert

 

A virágok és zöld növények a lakásban nem csak fontos légtisztítók, de ahhoz, hogy egészséges és kiegyensúlyozott életet élhessünk, elengedhetetlenek. Ha igazán különleges megoldással szeretnénk élni, akkor felejtsük el a ládákat és cserepeket, vagy legalább mérsékeljük a számukat. Ez nem vonatkozik a növények számára, hiszen azokból sohasem elég. Nem kell mást tennünk, mint egy padlóba süllyesztett, megfelelően szigetelt belső kertet létrehozni. Ezzel nem csak intenzívebb látványt teremthetünk, hanem a dzsungeles megjelenést is erősíthetjük. A nagyobb és a kisebb növények egymással való kombinációja egy, a falról vízesésszerűen leomló zöld tengert eredményez, ami csodálatos látvány. A padló anyagából kialakított, nagyjából derékmagas fix cserepek is megdöbbentő, de tetszetős vizuális hatást keltenek, főleg, ha az égbe törő, vagy leomló virágokkal kombináljuk őket.

 

Futónövények

 

A ház külső falának borítását a legszebben egy intenzív növekedésű futónövénnyel lehet megoldani. De miért ragadnánk le a külső alkalmazásnál. A kellően nagy cserépbe ültetett futónövény a belső falak futtatására is alkalmas. Ahhoz, hogy ne tegye tönkre a festést vagy éppen a tapétát, erősítsünk a falra apácarácsot, vagy olyan felületet, melyre nyugodtan kapaszkodhat a növényünk. A külső futtatásnál a falon élő virágtenger rengeteg rovart vonz, melyek élőhelyüknek választják a dús flórát. Ez a veszély a belső elhelyezésnél nem áll fenn, hiszen az apró lényeknek nincs folyamatosan lehetőségük a növény megközelítésére. Hogy a hatást fokozzuk, válasszunk olyan szépségeket, melyek bódító illattal is rendelkeznek. Tökéletes megoldás lehet az intenzív növekedésű, és strapabíró jázmin.

 

Beültetett asztal

 

A családi ebéd alkalmával az asztal díszítése is fontos szerepet tölt be a hangulat kialakításánál. Ehhez természetesen megfelelő méretű bútorra van szükség, és akkor az étkezés közben is gyönyörködhetünk a virágokban. De miért vesződnénk a vázákkal, ha az asztalba süllyesztett virágláda is megoldható. Ezen a területen nem fogja zavarni senki lábát, és ha megfelelő magasságú növényekkel ültetjük be, akkor egymást is gond nélkül látni fogjuk. Nem utolsó sorban ezzel a megoldással nem csak akkor lesz virágdísze az ebédnek, ha vágott virágot veszünk, vagy szedünk a kertből, mezőről, de az ültetett mellett tökéletesen megfér a vázás verzió is.

 

Kapcsolódó cikk:

Székmustra

Magaslati alvás: gyermekkaland


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!