szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Egyedi vázák

Scheftsik Tamás, 2012. jún. 27.


A váza egy fontos része a háztartásnak, hiszen a benne tárolt virágokkal gyorsan és egyszerűen tudunk jókedvet csempészni a nappaliba, vagy bármelyik szobába. Ha szeretnénk egyedi darabokkal dolgozni, de nincsen pénzünk a designer tartókra, akkor se essünk kétségbe. Egy-két kellékkel és némi kézügyességgel elkészíthetjük a vázánkat úgy, ahogyan az nekünk a legjobban tetszik, és mindehhez még csak nem is verjük magunkat komoly költségekbe.

Egyedi vázák

Egyszerűen

 

Természetesen az egyik legegyszerűbb megoldás, ha fogunk némi üvegfestéket, egy vékony ecsetet, és nekiállunk alkotni. Ha nem bízunk a kézügyességünkben, vagy csak nem jut eszünkbe semmi jó minta, akkor nézzünk körül az interneten, hiszen rengeteg sablonnal találkozhatunk. Hölgyeknek ideális lehet egy virágminta, esetleg egy szép napmotívum. De ezzel a módszerrel az erősebbik nem számára is közelebb tudjuk hozni a vázákat. Kerüljön az üvegfelületre tetoválásszerű, nonfiguratív minta, esetleg egy sárkány, vagy csak egy szép idézet.

 

Zokni

 

Nem is hinnénk mi mindenre jó egy olyan zokni, melyet nem szívesen viselünk, de tetszik a mintája. Ha szeretnénk egy igazán egyedi vázát, akkor fogjuk ezt a ruhadarabot, és húzzuk rá egy klasszikus alakú virágtartóra. Az alját le kell vágni, hogy a lábfejrész már ne maradjon rajta, hiszen ott megtörik a minta. A tetejénél, ahol a zokni a lábszárunkat fogja, a gumis részt ne távolítsuk el, sőt, hagyjuk egy kicsit túllógni. Ezzel a megoldással akkor sem dőlnek jobbra-balra a növények, ha nem töltik ki a vázánk száját.

 

Fából vaskarika

 

Az egyedi vázák készítésének az is egy lehetséges módja, ha nem az eredeti anyagot hozzuk előtérbe egy mintával, hanem teljesen befedjük azt. Ehhez szükségünk lesz egy adag pillanatragasztóra, és egy jó pár olyan apróbb-nagyobb tárgyra, melyeket el tudunk képzelni a vázán. Például használhatunk egy pár darab összeválogatott, egyenes gallyat, vagy vékony bambusz szálat. Ezeket szépen, egymás mellé ragasszuk a felületre, és egy elég egyedi, és kifejezetten tetszetős megoldást kapunk. Az elkeskenyedő vázanyakon nyúljanak túl a ráragasztott gallyak, és az sem baj, ha nem ugyanolyan hosszúak. Egy másik érdekes megoldás lehet, ha apróra tört színes csempe, üveg vagy éppen tükör darabokkal készítünk a kiválasztott vázára egyfajta mozaikot. Az is remekül mutat, ha egy formát követve ragasztgatunk, de az is tökéletes, ha a teljes felületet beborítjuk a „törmelékkel”.

 

Egyedi megoldások

 

Akkor sem kell kétségbe esni, ha kifogytunk a vázákból, és ötletünk sincs, mibe rakjuk a friss virágokat. Az egyik nagyon impozáns megoldás, ha csöveket használunk erre a célra. A legjobb, ha hajlítottakkal, vagy könyökcsövekkel dolgozunk, mert így biztosan feltűnő, és egyedi lesz a végeredmény. Az alját szigetelő gumigyűrűvel, és a csőhöz tartozó, saját anyagából készült lezáróval tudjuk elkészíteni. Szintén egyedi, ráadásul nagyon kedves megoldás, ha kis, lógatott vázákat készítünk. Ehhez szükségünk lesz néhány kiégett, klasszikus kivitelű villanykörtére. Ezeknek a végét, nagyjából a fém felénél fűrészeljük le. Óvatosan dolgozzunk, és a biztonság kedvéért vegyünk fel vastagabb munkáskesztyűt, nehogy a körte a kezünkben összeroppanjon, és sérülést okozzon. Ha megvagyunk a vágással, akkor kötözzünk rá egy spárgaszálat úgy, hogy ne tudjon lecsúszni róla (ha másképp nem megy, használjunk egy kis ragasztót is). Készítsünk 3-5 darabot, tegyünk beléjük vizet, és rövid szárú virágokat, azután lógassuk fel a szobában, különböző hosszúságban.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!