Szőlő

Rózsa

Egynyári- és balkonnövény

Egynyári- és balkonnövény

Gyep

Szobanövények

Szépzöld megoldások
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!
Kérdése van?
Szakképzett kollégáinktól kérdezhet:

Mártha Izabella

Dísznövény

Dr. Czinege Erik

Gyep

Varga László

Zöldség

Mészáros Béla

Gyümölcs

Péter Ákos

Szőlő

Barna Sándor

Gyümölcs

Kérdezek »

Egynyári- és balkonnövény

A virágoskert legfeltűnőbb színfoltjai az egynyári dísznövények. Tartós nagy tömegű, élénk színű virágaik alkalmassá teszik őket, hogy fő helyre kerüljenek a kertben. Mivel jól bokrosodó növények, a talajt jól eltakarják, ezáltal összefüggő színfoltot alkotnak

Tetvek

A különböző tetűfajok mind szívogatásukkal, mind az ürülékükön kialakuló másodlagos kártétellel (korompenész) nagy károkat okozhatnak a szabadföldi és beltéri növényeken egyaránt, ráadásul a vírusok egyik leggyakoribb terjesztői is. Éppen ezért az ellenük való védekezés kiemelt jelentőségű. Kártételük a levelek és a friss hajtások fakulásával, pödrődésével, deformációjával jelentkezik.

Alkalmazhatók az olajos lemosótermékek, de érdemesebb felszívódó hatású szerekkel védekezni, mert a levél fonákon, vagy a lombozat belsejében megbújó egyedeket nehéz elérni. Kiváló hatást nyújt a Gazelle® Vital (Gazelle® SG + Wuxal® Microplant; 5–10 g/10 l víz), ami felszívódó és taglózó hatású is egyben. Akár beöntözéssel is kijuttatható, hiszen a gyökéren keresztül felszí- vódva a hajtáscsúcsokig eljut, védve ezzel az egész növényt.


Hangyaírtó, légyírtó

A Stix® termékcsalád egy speciális, modern ható-, valamint csalogatóanyagot is tartalmaó hangya- és légyírtó csapda, amely emberre, háziállatokra teljesen veszélytelen.

A Stix® hangyairtó csalétek egyszerűen alkalmazható, a hangyák fő vonulási útjába történő kihelyezéssel. A hangyák a csalétket fogyasztják és a bolyba is lehordják, így az kipusztul.

A Stix® hangyairtó szer egyszerűen alkalmazható, szórással vagy beöntözéssel egyaránt kijuttatható.

A Swirr® légyirtó matrica új, modern haóanyagot, valamint a legyek számára csalogató grafikai elemeket is tartalmazó csapda. Öntapadóval az ablakra ragasztható csapda, 4 hónap hatástartammal.


Hernyók, lárvák

Különböző lepkék, molyok hernyói károsíthatják a növényeinket a levelek rágásával, aknázással (a level lemez belsejében történő táplálkozással) vagy karélyozással, csipkézéssel, esetleg a bimbók rágásával. Ezek a kárképek elsősorban a dísznövények esztétikai értékét csökkentik. Mivel a kártevők zömében rejtőzködő életmódúak, sőt a bagolylepkék lárvái kifejezetten éjszakai, illetve a szár belsejében „sötétbeni életet” élnek, így inkább a kártételükkel, mint magukkal a kártevőkkel találkozunk.

Az észrevett egyedeket természetesen eltávolíthatjuk, de célszerűbb a speciális lárvaölő szerekkel történő permetezés, pl. metoxifenozid hatóanyag alkalmazása.


Takácsatka

Jellemzően a levelek fonákán kezdik el szívogatni az apró, narancssárga színű „pókocskák” a növényeket, amelyek ettől fakulni, sárgulni kezdenek, hiszen a kártevők rengeteg tápanyagot, energiát szívnak ki a növények szervezetéből. Ez elég korán jelzi is a problémát és a levelek fonákán még időben észrevehetjük az apró kártevőket. Később, ha nem kezeljük időben a problémát a túlszaporodott atkák pókhálószerű szövedéket képeznek és belepik a növénynek akár az egész felületét. Erős fertőzés esetén a virágok el is pusztulhatnak.

Olajos lemosó permetezésekkel védekezhetünk a kártevő ellen, súlyosabb fertőzésnél speciális atkaölő szerekkel történő kezelésekkel (pl: abamektin hatóanyagú).


Pajzstetvek

Mint a nevük is utal rá, ezek a kártevők életük jelentős részét egy viaszos, ellenálló páncél védelme alatt töltik, éppen ezért nehéz ellenük védekezni. A lárvák és a kifejlett egyedek szinte teljesen ellepik a növények törzsét, hajtását és levéllemez fonákát, ahol a nedveket szívogatva károsítanak.

Kontakt szerekkel lehetetlen védekezni ellenük. Mechanikai védekezéssel, azaz a telepeket lekaparjuk, ledörzsöljük a növényekről, de sokkal hatékonyabb, ha Gazelle® Vital-lal (Gazelle® SG + Wuxal® Microplant; 5–10 g/10 l víz) beöntözzük 2–3 alkalommal a növényt, így az feltöltődik a szerrel, a kártevők pedig a szívogatással felveszik a hatóanyagot és elpusztulnak.


Tripszek

Az egynyári, a balkon- és a szobanövények gyakori károsítói a különböző tripsz fajok (pl: virág- és dohánytripsz), melyek szívogatásukkal veszélyeztetik a virágokat és a lombozatot. Az apró, 1 mm körüli rovarokat kereshetjük a virágokban is, de jelenlétüket leginkább az apró, világos szúrásnyomok, illetve a leveleken, azok fonákán megjelenő ezüst színű nyálkafoltok jelzik. Kártételük nem csak a szívogatás okozta problémák miatt jelentős, a tripszek a tetvek mellett szintén a legveszélyesebb vírushordozók közé tartoznak.

Mivel a lárvája a talajban fejlődik, kiváló hatást ad az Artis® (10 g/10 l víz), ami ellehetetleníti a virágföldben az életkörülményeit. Permetezve vagy beöntözve nagyon jó kémiai megoldás a Gazelle® Vital (Gazelle® SG + Wuxal® Microplant; 5–10 g/10 l víz), ami a lombkárosító alakokat pusztítja el.


Tőzeglégy

Maga a kifejlett légy a növényekre veszélytelen, maximum zavaró az apró fekete rovarok jelenléte a cserepek földje körül. Tojásait azonban a cserép földjébe rakja le és a tényleges kártételt a kikelő lárvák gyökérrágása okozza. A növények gyökérzetét pusztítva a növekedést hátráltatják, súlyos esetben a növény elhalását is okozhatják.

Néha hatékony, de nem biztos megoldás a cserepek földjének takarása, pl.: agyaggolyókkal. Biztosabb megoldás nyújt egy új biológiai hatóanyag az Artis® (10 g/10 l víz) készítmény hiperparazita gomba alkalmazása, amely szaporodásával, termelt anyagaival olyan talajállapotot alakít ki, hogy a lárvák kártétele megszűnik. Szintén alkalmazható kémiai megoldásként a Gazelle® Vital (Gazelle® SG + Wuxal® Microplant; 5–10 g/10 l víz) készítménnyel történő 2–3 szori beöntözés.


Botritiszes betegség

Elsősorban párás, nedves körülmények között jelentkező (pl. túl sűrű, buja állomány, vagy zsúfolt elhelyezés, esetleg túlöntözés), levélen, virágon és termésen egyaránt előforduló gombás betegség. A neve is utal a megjelenési formájára, szürkés színű penészbevonat alakul ki a növényi részeken, ami a fertőzés előrehaladtával érintésre szinte „porzik”.

A beteg részeket távolítsuk el, majd a sebeket Cuproxat® FW (30–50 ml/10 l víz) készítménnel mihamarabb zárjuk le! A betegség ellen réz és mankoceb tartalmú kontakt szerek használata pl: Cuproxat® FW (30–50 ml/10 l víz), Manfil® 75 WG (21 g /10 l víz), illetve a felszívódó hatóanyagok közül a Cabrio® Top (20-22 g/10 l víz) alkalmazása javasolt.


Talajfertőző gombák (verticílium, fuzárium, pítium)

Általában a gyökereket vagy a gyökérnyaki részt támadják meg. Legtöbbször lankadás, hervadás jelzi a kezdődő betegséget, jellemzően a túlöntözés miatt. A gyökér pusztulását, rothadását okozzák, legtöbbször elszíneződő (rózsaszínes, barnuló, feketedő) gyökereket, vagy gyökérnyakat találunk a cserépben. Megjelenésük sajnos általában a növény pusztulásával jár.

Már az első gyanús lankadásos tüneteknél meg kell vizsgálni, hogy valóban vízhiány-e az ok! Ha nem, akkor azonnal meg kell kezdeni a Trifender® WP (10–20 g/10 l víz) biológiai készítményes beöntözést, hasonlóan a fehérpenészhez. A növényt lehetőleg szárazabban kell tartani, esetleg melegebb helyre vinni, hogy a pangó víz eltűnjön a cserépből. Vegyszeres megoldás a Proplant® (15–25 ml/10 l víz) amely beöntözéssel is alkalmazható, gyökéren át is felszívódó termék. Pár nap eltéréssel mindkét hatóanyag alkalmazható, azonban az együttes kijuttatás nem javasolt!


Baktériumos betegség

Általában rothadással, korhadással, vizenyős, nyálkás foltok megjelenésével jelentkező baktériumok által okozott betegségek. Sok esetben kellemetlen, büdös szagú rothadást okoznak, főleg hűvös, vizes, párás környezetben számíthatunk a megjelenésükre (a túlöntözés gyakori velejárója). Veszélyes betegségek, mert ezek ellen semmilyen felszívódó szer nem hatásos, csak a réz tartalmú kontakt szerek!

A beteg részeket távolítsuk el, vonjuk el növénytől a vizet, és tegyük melegebb helyre. Alkalmazzuk a Cuproxat® FW (30–50 ml/10 l víz) készítményt  a beteg részek eltávolítása után.


Rozsda

Több rozsdagomba faj károsíthatja a növényeket, melyek jellemzően a levélfonákon kialakuló apró hólyaggal jelentkeznek, majd ezekből vöröses, sárgás-vöröses, esetleg barna színű por szabadul ki a levél felszínére. Az álló muskátli gyakori betegsége, a futómuskátli és az angol muskátli ellenáll a rozsda betegségnek.

Már az első tüneteknél a fertőzött részt távolítsuk el, és Cuproxat® FW (30-50 ml/10 l víz) vagy Manfil® 75 WG (21 g /10 l víz) gombaölő szerrel kezeljük a növényt.


Lisztharmatos betegség

A cserepes rózsán, illetve más, elsősorban szabadföldi dísznövényeken megjelenő gyakori betegség, leginkább a leveleken jelentkezik. Lisztszerű, kézzel, nedves szivaccsal könnyen letörölhető külső élősködő gomba, mely súlyos fertőzés esetén a bimbókat és a virágokat is hasonló tünetekkel károsíthatja.

Alkalmazzunk kén tartalmú kontakt szereket, pl.: Cosavet® DF (30–50 g/10 l víz) növényvédő szert a lisztharmat ellen.


Fehérrozsda

Egy speciális rozsdagomba, ami a krizantém félék veszedelmes, járványszerűen terjedő kórokozója. Jellemzően a levél színén jelentkező apró folt a kezdeti tünet, majd a levélfonákon piszkosfehér színű, „sömör”-szerű, egyre szaporodó, kidomborodó tünetek jelennek meg, amelyek pár nap alatt ellephetik és elpusztíthatják akár az egész virágot.

Nem érdemes a beteg leveleket eltávolítani, mert az első tünetek csak a fertőzés utáni 10–14 nappal jelentkeznek, azaz addigra a betegség valószínűleg szétterjedt már az egész növényben. Cuproxat® FW (30–50 ml/10 l víz) vagy Manfil® 75 WG (21 g/10 l víz) készítményt kell kipermetezni, a felszívódó hatóanyagú gombaölő szerek közül a triazol csoportba tartozók hatékonyak a betegség ellen (pl. tetrakonazol).


Levélfoltosság (alternária, szeptória)

Az alternáriás levélfoltosság tünetére a levél színén apró tűszúrás szerű pettyből induló, majd koncetntrikus körökben terjedő, céltáblára emlékeztető, váltakozó világosabb és sötétebb barnás folt jellemző. A szeptóriás levélfoltosság elsősorban az idősebb leveleken jelent- kezik szétszórtan, apró méretű, kerekded, sötétszürke vagy fekete folt formájában.

Réz- és mankoceb tartalmú kontakt szerek, pl. Cuproxat® FW (30–50 ml/10 l víz) vagy Manfil® 75 WG (21 g /10 l víz) gombaölő szerrel kezeljük a növényt!


Fehérpenész

Nagyon veszélyes, elsődlegesen a talajból fertőző, rendkívül agresszív gomba, mely a növények gyökérzetét, hagymáját és gumóját (pl: begónia) támadja meg. Ezeket a növényi részeket rothasztja, korhasztja, felemészti a gomba, majd a szárnyaki részen, a talajfelszínen fehér, vattaszerű penészbevonat jelenik meg. Másodlagos fertőzési tünete, hogy a kórokozó spórái a növény levelére hullva kicsíráznak és itt is hófehér, vattára emlékeztető penészgyep jelenik meg, amely a növényen élősködik.

Első számú feladat, hogy a talajból fertőző alakjának a kártételét állítsuk meg! Biológiai megoldásként a Trifender® WP (10–20 g/10 l víz) biológiai készítménnel való beöntözést alkalmazva olyan körülményeket alakíthatunk ki a gyökérzónában, amelyek a fehérpenész számára elviselhetetlenül kedvezőtlenek, ugyanakkor a növény számára stimuláló, kondícionáló hatásúak.

A másodlagos (azaz a lombon megjelenő) tünetek kezelésére a szürkepenész ellen is alkalmazható kontakt és felszívódó szerek vethetőek be sikeresen, pl. Cuproxat® FW (30–50 ml/10 l víz), Manfil® 75 WG (21 g /10 l víz), Cabrio® Top (20–22 g/10l víz).


Peronoszpórás betegség

Leggyakrabban a túl nedves környezetben nevelt egynyári és balkonnövényeken fordul elő ez a peronoszpóra. Elsősorban a leveleken, kezdetben annak színén, olajfolt szerű tünetekkel induló gombafertőzés, mely idővel a levélfonákon szürkés foltként terjed. Ha ekkor nem történik védekezés, elhatalmasodik és az egész levél beszárad, majd a növény elhal.

A beteg leveleket távolítsuk el, majd a kontakt réz tartalmú Cuproxat® FW  (30-50 ml/10 l víz) készítménnyel permetezzük le a növényt. Súlyosabb esetben Kupfer Fusilan® WG (25–30 g/10 l víz) vagy Acrobat® MZ WG (20 g/10 l víz) szerrel permetezzünk, mivel ezek a réz tartalmuk mellett felszívódó, azaz gyógyító hatóanyagot is tartalmaznak (a perzselés veszélye miatt mindig tartsuk be a csomagoláson előírt dózisokat). Kiváló peronoszpóra elleni hatása van a Proplant® (15–25 ml/10 l víz) készítménynek, de e mellé kell a Cuproxat® FW (30-50 ml/10 l víz) vagy Manfil® 75 WG (21 g /10 l víz) kiegészítés is.


Tápanyagellátás (dísznövény)

A dísznövények esetében fokozottan figyelni kell a harmónikus tápanyagellátásra, mert bármely elem nem kielégítő volta vagy hiánya visszafordíthatatlan fejlődési rendellenességeket okozhat. Ez pedig kedvezőtlenül hat a termék értékesítésekor, hiszen a habitus, a levelek nagysága és színe, virágainak szépsége az elsőrendű tényező, mert a dísznövények fő funkciója, hogy díszítsenek, szépségükkel hassanak az emberekre

Általános műtrágyáink, amely minden növény számára biztosítja a megfelelő tápanyagot

Wuxal® Virág granulált műtrágya 6-10 m2 virág és dísznövény ágyás egyszeri kezelésére elegendő. Talajba keverés esetén (balkonláda, virágcserép) 3-6 dkg műtrágyát kell 10 liter virágföldhöz keverni.

Agriplant® 1 nitrogén hiányos állapotok (levélsárgulás), illetve az intenzív növekedés időszakában, öntözéssel kijuttatható műtrágya, főleg a levéldísznövényeknél. (NPK 20–5–10 + mikroelemek) tartalma a  zöldtömeg növekedésének gyorsítása 0,05–0,2%-os oldatban vagy  30–50 gramm/m adagban. Dísznövénytermesztésben az ültetés utáni intenzív zöldtömeg növekedés idején ajánljuk.

Agriplant® 4 (NPK 8–14–25 + mikroelemek) virágzás és terméskötődés  elősegítésére  0,05–0,2% vagy 30–50 g dózisban, palántanevelésnél a palánták generatív jellegének erősítésére, az erős, vastag szárú palánta előállítására javasoljuk. Dísznövénytermesztésben az átcserepezéskor a begyökeresedés elősegítésére és a virágzás indukálására.

Volldünger® Granulátum Plussz alaptrágyázásra, vagy ültetés előtt indító trágyázásra alkalmazható. Szilárd, szórható granulált műtrágya, speciális összetétele miatt minden növénynél használható.

Volldünger® Linz Classic és a Volldünger® Linz Virág vetéskor vagy ültetéskor alaptrágyaként 1,0–3,0 kg/100 m2, fejtrágyaként 8–10 naponta 1,0–1,5 kg/100 m2 dózisban a talajra szórva, majd beöntözve, levéltrágyaként 0,3 %-os töménységben a növényvédelmi munkákkal egy menetben juttatható. Csepegtető öntözéssel kijuttatva 0,2–0,33 g/l töménységben alkalmazható, 7–10 naponta. Cserepes és levéldísznövények táplálására: Kiültetéskor, tavasszal a virágzásig történő belocsolásra 0,1 %-os oldattal (10 liter vízhez egy csapott evőkanálnyi), majd virágzás idején belocsolásra 0,05 %-os oldattal (10 liter vízhez egy kávéskanálnyi).

Pannon® Starter magas foszfortartalmú, cinkkel dúsított mikrogranulált műtrágya a növények számára azonnal felvehető formában. Dísznövények palántázása előtt a talajra szórva, majd bedolgozva, fásszárú dísznövények telepítéskor az ültetőgödörbe szórva alkalmazható.

Wuxal® Super univerzális tápoldat és lombtrágya minden növény szereti és hízik is tőle! Dísznövények a növények fejlettségi állapotától függően 0,05–0,5 %-os, (5-50 ml/10 l víz) tápoldatozásra 0,05–0,1 %-os (5-10 ml/10 l víz) töménységben alkalmazható.

Speciális műtrágyáink gyökértömeg növelésére és tápanyaghiány megelőzésére alkalmazhatók

Wuxal® Ascofol stressztűrőképesség és ellenállóképesség fokozására, terméstömeg növelésre 20–40 ml/10 l víz dózisban alkalmazható.

Yeald Plus® begyökeresedést elősegítő folyékony növénykondicionáló készítmény, amely a dísznövények gyökértömeg növekedését segíti.

Azospeed® a speciális nitrogén formulációjának köszönhetően több héten át szolgáltatja a növényi tápanyagot, a nitrogén mellett ként és magnéziumot is tartalmaz, mely tápanyagok egymás hatását erősítik.

Wuxal® Protect betegségekkel szembeni ellenállóképesség javítására alkalmas levélen keresztül felszívódó tápanyag valamint foszfor és kálium pótlásra 25–30 ml/10 l víz dózisban alkalmazva.

Wuxal® K-40 kálium-hiánytünetek megelőzésére, illetve gyors és hatékony gyógyítására alkalmas termék, melyek speciális adalékanyagai révén javítják a növényvédő szerek hatékonyságát is.

A Wuxal® Boron Max megújult formulációjú- és összetételű  szuszpenzió, emelt bórtartalommal. Javasolt stresszhelyzet leküzdésére 10–30 ml/10 l víz dózisban kijuttatva.

Wuxal® Kalcium kalciumhiány megelőzésére  40–60 ml/10 l víz dózissal.

A Wuxal® Microplant magas magnézium- és mikroelem tartalommal rendelkező szuszpenziós levéltrágya, mikroelem hiányok megelőzésére és kezelésére javasolt 5–20 ml/10 l víz dózisban.

Wuxal® Ferro vashiány megelőzésére, kezelésére,10–25 ml/10 l víz dózisban kijuttatva.

 


Gyomszabályozás

Gyomoknak nevezünk minden olyan lágy-, fás- vagy fásodó szárú növényt, amelyek ott fordulnak elő, ahol nem kívánatosak a kultúrnövény számárta.

A földön kb 200 000 növényfaj létezik, ebből kb. 6700 a gyomnövények száma, amelyből mintegy 200 faj kifejezetten veszélyt jelent a haszonnövény számára.

A veszély abban rejlik, hogy a gyomnövények vizet, tápanyagot, félyt és nem utolsó sorban termőhelyet vesznek el a kultúrnövénytől.

Megkülönböztetünk egyéves, kétéves, évelő, valamint egyszikű és kétszikű gyomnövényt.

A Devrinol® 45 F a palántázott kultúrák gyomírtó szere, szinte minden magról kelő gyom ellen hetékony megoldást jelent.

Gyakorlati tanács: a szert jól elmunkált, gyommentes talajra vetés vagy ültetés előtt, vetés után, kelés előtt, illetve ősz- szel a fagyok előtt vagy tavasszal a hóol- vadás után kell kijuttatni. Kertészeti kultúrákban az alkalmazás időpontja palántázás előtt 5–6 nappal, 2–4 cm mélyen a talajba bedolgozva vagy min. 5–10 mm esőztető öntözéssel belocsolva. Ültetvények esetében az őszi vagy kora tavaszi permetezés nyújtja a legjobb eredményt.

A Stomp® Super a zöldségnövények, gyümölcs és szőlő gyomirtó szere.

Gyakorlati tanács: kukorica, burgonya, lóbab, hagyma, gyökérzöldségek, zöldségek, borsó esetében kelés előtt vagy után, 2–3 leveles állapotban, gyümölcsösökben fakadás előtt kell kijuttatni.

A Glialka® Star a legismertebb folyékony, totális gyomírtó szer, amely környezetbarát glifozát formulációt tartalmat, mely minden gyom ellen hat, még szélsőséges időjárási körülmények között is.

Gyakorlati tanács: csak zöld felületen keresztül ható totális, felszívódó gyomirtó szer, talajhatása nincs! Általában az ideális felhasználási időpont a növények intenzív növekedésének ideje, de néhány gyomnövény virágzásban a legérzékenyebb (pl. szulák-félék)! Figyelem, a permetlé ne sodródjon el, mert a környező egyéb kultúrák károsodhatnak!Kapcsolódó termékek