szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Egzotikus gyümölcsök a kertben

Scheftsik Tamás, 2014. jún. 24.


A hazai kertekben is egyre többször találkozhatunk olyan növényekkel, melyeknek eredetileg semmi esélyük nem lenne az itteni klímával szemben. Mégis, a folyamatos ápolásnak és odafigyelésnek köszönhetően nem hogy életben maradnak, hanem még gyümölcsökkel is megajándékoznak minket. Tehát ne ijedjünk meg, próbálkozzunk meg az egzotikus gyümölcsfák tartásával.

Egzotikus gyümölcsök a kertben

Citrusok

Talán a legelterjedtebb mediterrán gyümölcsök, melyet itthon is próbálunk termeszteni, a citrusfélék. Nagyüzemi módszerekkel biztosan nem működik a gyümölcshozatal, ahogyan azt mindannyian láthattuk már a Tanu című filmben is. Ám abban az esetben, ha nem ültetjük ki a talajba, akkor a citrusok gyönyörűek és még termést is hoznak.

Tartásuk bizony nem olyan egyszerű, de egy kis odafigyeléssel sok örömünket lelhetjük bennük. A cserjék örökzöldek, tehát üde színfoltként virítanak télen is. A leghálásabb a citromfa, így érdemes ezzel elkezdeni a kísérletezést. A szobai tartást remekül viseli, és halvány rózsaszín, vagy fehér virágtengerrel hálálja meg. Miután e szépségek elhervadtak, helyüket átveszik az eleinte zöld, később pedig kisárguló gyümölcsök. A citrom azonban nem egészen úgy „működik”, mint ahogyan azt megszoktuk a hazai gyümölcsfáknál. Ezen a növényen ugyanis egyszerre van jelen a virág, a citromkezdemény, valamint a zöld és a már besárgult termés is.

Szerencsére a fa minden egyes része illatos, így fantasztikus látványa mellett plusz örömökre is számíthatunk. Sokszor előfordul, hogy a szüretelés után, amikor megvágjuk a termést, csalódottan vesszük tudomásul, hogy az olyan száraz, mint a faforgács. Semmit sem csináltunk rosszul, csupán annyi a teendő, hogy hagyjuk még a fán egy-két hétig a termést, és akkor zamatos, saját citrommal gazdagodhatunk. A narancs és a mandarin is hasonlóan viselkedik, az igényeik sem sokban térnek el a citrométól. Ez utóbbival ellentétben azonban csak évente egyszer virágoznak, és a gyümölcsök beérése is nagyon kétséges.

 

Banán

A másik nagy sláger a hazai kertészek körében is a banán. Ez a trópusi növény senki számára nem ismeretlen, hiszen sárga, hosszúkás termése nagyon finom csemege. A növényt azonban már kevesebben ismerik. Az első, amit tisztázni kell a banánnal kapcsolatban, hogy nem fás szárú növény, bár tény, hogy jellemzően 2 méternél magasabbra nő. Azonban, ha megtapogatjuk a szárát, akkor érezzük, hogy szerkezete könnyű, mivel az egymásra boruló levélszárak adják. A nevelése koránt sem egyszerű feladat, és még a legügyesebbeknél is előfordul, hogy termést nem hoz a növény. Mindenképpen napos és párás helyet igényel, lehetőleg kerüljön a ház déli oldalához, szélvédett helyre. Ki is ültethetjük, ám a téli fagyokat nem viseli, így ősszel vagy újra cserépbe tesszük, vagy megpróbáljuk erősen télisíteni és letakarni, de ennek az eredményessége kétséges.

 

Maracuja

Sokan nem is gondolnák, de a maracuja is remekül elvan kis hazánkban. Persze ahhoz, hogy gyümölcsöt is hozzon, oda kell figyelni rá. Ezt a trópusi finomságot más néven golgotavirágként is emlegetik. Bizony, a gyönyörű virágai mellett a gyümölcse is igazi kincs, mivel nagyon zamatos és illatos. Lágy szárú növényről van szó, mely nem különösebben tápanyag vagy vízigényes. Ám ha azt szeretnénk, hogy folyamatosan és dúsan teremjen, akkor 20°C-körüli hőmérsékletet és sok napot kell neki biztosítanunk. A legcélszerűbb, ha rácsra futtatjuk, és gondoskodunk róla, hogy az érett termések, amikor lehullnak, ne törjenek nagyon össze. 
 

Kapcsolódó cikk: Szőlőbetegségek kíméletlen pusztítása!
Hozzászólások (1)

0 gábor
2014. okt. 08. (2 823 napja)
A növények sikeres tartásához sokkal több információra lenn e szükség,pl. a z ültetőföld összetétele,tápanyag utánpótlás,kórokozók megjelenése,stb.


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia