szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Egzotikus növények szabadtéri teleltetése

Sulyok Józsefné, 2011. okt. 18.


Felbátorodtak a kertkedvelők, amióta télálló pálmához, fagytűrő banánhoz és más strapabíró egzotikus növényekhez is hozzájuthatunk. Bár télállónak hirdetik őket, az egzotikus cserjék és fák kifejezetten érzékenyek a kemény fagyra, különösen a kiültetést követő első három évben.

Egzotikus növények szabadtéri teleltetése

Extrém hideg estéken azonban a továbbiakban is szenvedhetnek fagykárokat. Mivel nagy a rizikó, nem érdemes a véletlenre bízni sorsukat, a leghidegebb hónapokban meg kell védenünk őket az időjárás szélsőségeitől. Télálló kenderpálma, banán, fás bazsarózsa, selyemmirtusz, datolyaszilva és kivi esetében ne is gondolkodjunk. Takarásukról legkésőbb októberben gondoskodni kell.

 

A szóban forgó növények szerencsés időjárási körülmények és megfelelő kondíciók között valóban kibírják a magyar telet. Tény azonban, hogy hazánk igencsak a termeszthetőségi területük északi határán húzódik. Ez azt jelenti, hogy olyan telek esetén, amikor igazán hideg van, a növények életben maradása is határeset. Sok múlik azon, hogy kertünkben van-e olyan szerencsés mikroklimatikus pont, ahol különleges pálmánk éppen jól érzi magát.

 

 

Optimális védelmet úgy tudunk biztosítani, hogy amilyen magasra csak lehet, felkupacoljuk a kényes növények tövét. Takarásra alkalmas a széna, faforgács vagy akár a lehullott lomb is. Sokan panaszkodnak, hogy a téli szeles időjárás szétfújja a lombot a kertben. Erre az egyetlen megoldás, ha a lombkupacot hálóval elkerítjük, vagy néhány karó segítségével folpackkal körbefóliázzuk. Ha a cserje körül nincs fű, tövére akár földet is húzhatunk.

 

Kivi

 

Sokan félnek attól, hogy a kivi-cserje elfagy, de ez az aggodalom fölösleges. Még hideg, agyagos talajon, fűtetlen házak között is jól bírja a telet. De ha mindenáron olyan helyen szeretnénk kivit tartani, ahol már fagyott el példány, ott valóban érdemes takarni. Szerencsére a növény még idősebb korában is jól hajlik, így ha egy erősebb kötélre vagy drótra futtatjuk, az őszi lomhullás után eloldozható, és a talajra fektetve betakarható. Tavasszal kell résen lennünk, nehogy hajtásnak induljon, mielőtt kitakarjuk, ezért célszerű folyamatosan figyelni az időjárást. Amint nincs kilátásban további fagy, azonnal kötözzük fel újra a növény törzsét.

 

Datolyaszilva

 

Esetében a fagyvédelem a csemetevásárlással kezdődik. Igyekezzünk olyan oltványt választani, melyen az oltás helye a talajhoz közel található. Így a legkényesebb területre is teljes biztonsággal rá tudjuk húzni a védelmet nyújtó lombot. A takarással az elfagyást és a berepedést is megakadályozhatjuk. Mindkét eset a nemes rész elhalását okozhatja. Amikor a növény megerősödik, ettől a veszélytől nem kell tartani, kivéve, ha az ország leghidegebb pontján lakunk.

 

Télálló banán, kínai kenderpálma

 

Ezek a növények csak védett területeken, kevésbé kötött, melegebb talajon viselik el a telet. Így aztán töveiket csak fagyzugoktól mentes helyre, lakóépületek közvetlen közelébe, méghozzá a déli oldalra jó elhelyezni. Téli időszakban még a pislákoló nap is felmelegíti annyira a ház falát, hogy az a környező levegőnek hőt adhasson le. Jótékony hatást kellőképpen támogatja pálmánkat, banáncserjénket, átsegíti a növényt akár a leghidegebb heteken is.
Nem érdemes, sőt tilos fóliaházat építeni a pálma köré! Az ilyen kalyiba véd ugyan az erős hidegtől, viszont ha kisüt a nap, a fólián belül hírtelen felszökik a hőmérséklet, és a növény befülled. A pálmáknak az a legjobb, ha a tövüket betakarjuk, míg lombozatuk fölé ideiglenes tetőt állítunk. Megoldás lehet az is, hogy a leveleiket egyszerűen összekötjük, méghozzá úgy, hogy a központi hajtáshoz ne folyhasson be a hólé vagy az eső.

 

Selyemmirtusz

 

Az Amerikából származó, akár kis fává is nevelhető cserje bizonyos fajtái jobban, mások kevésbé bírják a fagyokat. Hazánkban is egyre népszerűbb dísznövény nyár közepén hozza hatalmas, orgonára emlékeztető virágait. Télire mindenképpen takarni kell a tövét, s ha ágai vissza is fagynak, nagy előnye, hogy tőről akkor is képes kihajtani. De legyünk vele türelmesek, mert a selyemmirtusz nem kapkodja el, később indul be, mint a többi növény.

 

Bazsarózsa

 

Általában csak addig fagyérzékeny, míg megerősödik. A kiültetést követő első három év után már különösebb takarás nélkül is sikeresen átvészeli a telet.

 

Kapcsolódó cikk:

Az almafa mosolya

A varázslatos citrom

Kivi érlelése házilag
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia